Okulda Başarısız Olan Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir

Okulda başarısız olmak farklı açılardan ele alınabilen sosyal bir ikilemdir. Çocuğun geri kalmışlığının üstesinden gelmesi için ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okul yönetiminin onun sorunlarına dair iletişime geçmek için çaba harcaması gerekir.
Okulda Başarısız Olan Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2021

Bir öğrenci ondan beklenen notları alamadığı ve okulda başarısız olduğu zaman müdahale etmeniz gerekebilir. Öğrencinin bu zorlukları aşması için başvurabileceğiniz farklı stratejiler olacaktır.

Okulda Başarısız Olmak Bir Trajediye Neden Olur Mu?

Bir çocuk sınıfta kaldığında hemen onun tembel olduğu, öğrenme zorluğu yaşadığı ya da duygusal sorunları olduğu düşünülür. Fakat genelleme yapmak hiçbir zaman iyi değildir.

Öğrenme zorluğu ya da duygusal bir sorundansa çocuğun yaşıtlarına kıyasla daha az olgun olmasından ötürü konuları anlamak için yardıma ihtiyacı olduğu ve tekrar yapması gerektiği üzerinde durulabilir.

Disleksi, hiperaktivite ve dikkat bozukluğu da durumu etkileyen sorunlardan olabilir ve bu sorunların hiçbiri çocuğun suçu değildir.

Bir öğrencinin sınıfta kalması okulun da olumsuz bir durum yaşamasına neden olabilir. Okulun üst kurullara açıklama yapması gerekebilir ve devlet ödeneği alan okullarda ödenekte kesintiler yapılabilir.

Bazı durumlarda bu sorunların üstesinden gelmek için düşük not alan çocuklar yine de bir üst sınıfa geçirilir. Fakat böyle bir aksiyon alındığında yetkililer çocuğun öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterince çabalamamış olurlar.

Okulda Başarısız Olmaya Neden Olan Bir Diğer Durum Da Motivasyon Eksikliğidir

Motivasyon eksikliği okulda başarısız olunmasına neden olan etmenlerdendir; öğrenciler ders çalışmak istemedikleri için sınıf tekrarı yapmak durumunda kalırlar.

Öğretmenler çocukların geçmeleri ya da kalmaları durumuyla ilgili aktif rol oynayan kişilerdir. Derslerinde bocalayan bir öğrencinin desteklenmesi ve onaylandığını hissetmesi şarttır.

Ebeveynler de bu durumun ardında yatan duygu durumlarının ve çekilen zorlukların farkında olmalıdır. Durumu değerlendirmeli ve yalnızca çocuğu cezalandırma yöntemine başvurmamalıdırlar.

Tabii eğer öğrenci çok fazla çaba sarf etmiyorsa ve ders çalışmamak için direniyorsa çeşitli cezalar verilebilir. Fakat böylesi bir yönteme başvuracaksınız cezanın çocuğun başarısızlığını yenmesinde katkısı olması gerekir.

Ders tekrarı yapan öğrencilere yardımcı olmak ebeveynlerden çok okuldaki yetkililerin görevidir.

Çocuğun sınıfa yeniden uyum sağlaması için pedagojik ve psikolojik destek gerekir. Fakat öğrencinin ihtiyaçlarının iyi anlaşılması için ebeveynler ve öğretmenler bireysel değerlendirmede bulunmalı, genellemelere göre hareket etmemelidir.

Okulda Başarısız Olan Öğrencilere Yardım Etmek İçin İpuçları

Okul Değiştirmeyi Düşünebilirsiniz

Her bir öğrencinin gereksinim duyduğu şeylere ve yaşadıkları durumun özelliklerine dikkat etmek gerekir. Eğer çocuk çırpınıyorsa ve gittiği okulun gerekliliklerini karşılayamıyorsa okul değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Bazen ortam değişimi ya da farklı bir öğrenim yaklaşımı çocuklara yardımcı olabilir. Çocuğun kardeşlerinden ayrı bir yerde okuyacağı durumlarda dahi okul değiştirme seçeneği düşünülebilir.

Okulda başarısız olmuş öğrencinin ödevi

Ebeveynlerin başarısız olma korkusunun üstünde de durmaları gerekir. Eğer bir motivasyon kaybı varsa bu olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bundan ötürü bu sorunla başa çıkmak için psikolojik destek alınması gerekir.

Genel Davranış Değişikliği

Okul tatil olduğunda öğrencinin yaz tatili boyunca öğrendiklerini tekrarlaması gerekir. Böylelikle konuları daha iyi öğrenerek gelecek sene için hazırlıklı hale gelir.

Tabii öğrencinin çalışmaya, ödev yapmaya ve derslerine odaklanmaya dair bir hevesi varsa gelecek sene derslerinin daha iyi olacağına dair umut da vardır. Dolayısıyla ebeveynler ve öğretmenler çocukların gelişim süreçlerine dair tetikte olmalıdırlar.

Eğer çocuklarının zorlandığını fark ederlerse ebeveynler öğretmenlerle daha fazla iletişim kurmalıdırlar. Çocuğunuzun sürecini detaylı bir şekilde takip etmeli ve okuldaki işleyişe aşina olmalısınız.

Bazı durumlarda çocuğun özel ders alması gerekebilir. Bu çocuğunuzun geleceği için düşünülüp değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Okulda Başarısız Olan Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir: Gösterilen Çaba İçin Ödüllendirmek

Çaba için ödüllendirmeli, istenmeyen davranışlar için de yaptırımda bulunmalısınız. Örneğin; eğer öğrenci sıkı çalışırsa hafta sonu özel bir geziyi hak edebilir.

Çaba sarf edilmesi bir motivasyona sahip olunduğu anlamına gelir ve ödüller de çocuğun motive olmasına yardımcı olur. Tabii bu yolda kendi motivasyonlarını bulabilmeleri en önemli adım olacaktır.

Sınıf tekrarı yapmanın çocuklar için utanç verici olabileceğini unutmayın. Bir engeli aşmak için çaba sarf ettiklerini anlamalarını sağlamanız gerekir.

“Bir çocuk sınıfta kaldığında hemen onun tembel olduğu, öğrenme zorluğu yaşadığı ya da duygusal sorunları olduğu düşünülür. Fakat genelleme yapmak hiçbir zaman iyi değildir.”

Sakin ve Soğukkanlı Olun

Çocuklarının okulda yaşadıkları zorluklar karşısında ebeveynlerin sakinliklerini korumaları gerekir. Okuldaki öğretmenlerin ya da özel ders alınan öğretmenlerin de fikirlerinin alınması faydalı olacaktır.

Sorunun kaynağı disleksi gibi bir sorunsa profesyonel yardım almanız şarttır.

Tabii başarısızlığın ardında yatan neden düşük performans göstermek ya da motivasyon eksikliği ise öğrenciye zamanını organize etmesi ve çalışma alışkanlıklarını geliştirmesi için yardımcı olmalısınız.

Öte yandan, ne kadar zorlanıyor ve hayal kırıklığı yaşıyor olursanız olun bu hislerinizi çocuğunuza aktarmamalı iyimser ve güven verici bir tavır takınmalısınız. Sınıf tekrarının çocuğun da canını sıktığını aklınızdan çıkarmayın. Bu durum çocuğunuzun geleceği ve arkadaşları ile ilgili kaygı duymasına neden olabilir.

Derslerini dinlemek için motive olamayan çocuk

Bundan ötürü, nasıl cezalar vereceğinize dikkat etmeli ve çocuğunuzu okula dair kendini disipline etmesi yönünde desteklemelisiniz. Okuldaki performansı için daha fazla çaba sarf etmesini ve daha fazla sorumluluk almasını sağlamalısınız.

Sınıf tekrarı yapan çocukların kendilerini güvende hissetmeleri de son derece önemlidir. Bu engelleri aşacağı ve arkadaşlarını görmeye devam edeceği yönünde onları yüreklendirmelisiniz.

Bazen ilgi ve çaba eksikliğinden ötürü bu tarz bir başarısızlık yaşanıyorsa onları azarlamak işe yarayabilir.

Aynı sınıfı kendinden küçük çocuklarla okumak çocuklar ya da ergenler için zorlayıcı bir durum olabilir. Bununla düzgün bir şekilde başa çıkılmazsa özgüveni zedelenebilir.

Ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okul idaresinin yardımıyla öğrencinin bu sorunu aşması için gerekli adımlar atılabilir. Başarısız olan ya da sınıf tekrarı yapan bir çocuğa yardım etmek adına tüm bu kişiler birlikte çaba sarf etmelidirler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.