Y Kuşağı Anneleri İçin 7 Öneri
Y kuşağı anneleri kendilerinden önce gelenlerden bütünüyle farklılar. Doğal olarak eğitim, aile ve anneliğe genel bakışları da bir o kadar farklı. 1980 ve 90 yıllarında meydana gelen büyük değişimler toplumda nelerin kabul edilip edilmediği hakkındaki fikirleri de farklılaştırdı.
Konu, çocuk yetiştirme yöntemlerine geldiğinde Y kuşağı anneleri esaslı bir değişim rüzgarı estirmeye başladı. Bugünün çocuklarının artık daha farklı ihtiyaçları var ve anneler de bunları etkili şekilde karşılayabilmek durumundalar. Aşağıdaki listenin, modern zamanlarda annelik yapmak hakkındaki başlıca noktaları aklınızda tutmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.
Y kuşağı annelerinin bilmesi gerekenler
1. Çocuklarınıza sevginizi göstermeyi ihmal etmeyin
Çocuğunuzun nasıl davranması gerektiğini bilmesi için net kurallar ve sınırlar koymak gerektiği doğru. Ancak çocukların dünyayı sizin gibi görmediği de aklınızın bir köşesinde kalmalı. Disiplin ve kuralların yanında çocuğunuza sevgi, anlayış ve neşe de sağlamalısınız.
Amerikalı psikolog Dr. Jean Twenge bu konuda şöyle diyor:
“Y kuşağı da bir önceki kuşaklar gibi evlenmek ve çocuk sahibi olmak istiyor. Hedefleri ve değerleri söz konusu olduğunda diğer kuşaklara benziyorlar. Ancak dünyayı görüş şekilleri oldukça farklı. Genel olarak, X kuşağı ve Baby Boomers neslinin kendileriyle aynı yaştayken olduklarına kıyasla dış dünyadan çok kendilerine odaklılar.”
2. Geleneksel cinsiyet kavramındaki değişiklikleri anımsayın
Y kuşağı anneleri, cinsiyet rolleri söz konusu olduğunda büyük bir değişimle yüz yüzeler. Birçok anne; erkek – kız ayrımının olmadığı cinsiyetsiz oyuncaklar almayı tercih ediyor.
Siz de bu eğilimi takip edebilir ya da daha geleneksel bir yöntem benimseyebilirsiniz. Burada önemli olan düşünerek karar vermeniz.
3. Kendinizi suçlu hissetmeden “hayır” diyebilmeyi öğrenin
Çocuğunuzu şımartmak ve her istediğini vermek bir anlığına size iyi hissettirebilir ama uzun vadede ortaya çıkacak sonuçları da düşünmelisiniz. Çocuğunuzun tüm isteklerini yerine getirmeye çalışırsanız kişisel gelişimlerine oldukça olumsuz bir katkıda bulunmuş olursunuz.
Küçüklüğünde her şeyi istediği gibi giden bir çocuk, büyüdüğünde olumsuz hiçbir şeyi kaldıramaz hale gelir. Y kuşağı anneleri zaman zaman “hayır” demekte zorlanır ancak çocuğunuzun güçlü bir karakter sahibi olması için bunu yapmayı öğrenmeniz gerek.
4. İyi ve kötü tavsiye arasındaki farkı görün
İlk çocuğunuzu doğurduğunuzda, nasıl çocuk yetiştirileceği konusunda herkes size tavsiye vermek isteyecektir. Bu tavsiyelerden hangisinin bir değeri olduğunu ve hangisinin sizin ilkelerinizle ters düştüğünü ayırt edebilmek her zaman o kadar kolay olmayabilir.
Y kuşağı anneleri olarak, çocuk yetiştirme konusunda annelerimiz ve büyükannelerimizin bazı yanlış inançlara sahip olabileceğini aklımızda tutmalıyız. Bilimsel araştırmalar birçok yöntem ve batıl inancın bir işe yaramadığını ispatladı. Herhangi bir öneriyi uygulamadan önce kendiniz araştırmalısınız.
5. Çocuğunuz kusursuz olmayacak
Anne olarak, kusursuz bir çocuk yetiştirmeye çok çaba sarf ediyor olabilirsiniz. Ancak böylesi beklentiler hiç kimse için sağlıklı değil. Çocuğunuz yer yer uygunsuz davranışlarda bulunabilir, kimi zaman kontrolden çıkabilir ya da sıra dışı yönler geliştirebilir.
Anne olmak bir anlamda da, beklenmeyene hazır olmak ve gerçekçi bir bakış açısı geliştirmek demektir.
6. Hem çocuğunuz hem de siz hatalar yapacaksınız
Anne – babalığın belki de en önemli kısmı kendinizi ve çocuğunuzu nasıl affedeceğinizi bilmektir. Ne siz ne de çocuğunuz birer süper kahramansınız. Yani, elbet hata yapacaksınız.
İşler bazen ters gidebilir, bu sizin iyi bir anne olmadığınız anlamına gelmez. Hatalarınızı lehinize kullanın ve onları ders alınabilecek anlara çevirin. Böylece hem siz hem de çocuğunuz büyüyüp gelişebilirsiniz.
7. Çocuğunuza zaman ayırın
Günümüzde hem annelerin hem de babaların çok fazla sorumluluğu var. Bu nedenle çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek zor olabilir. Ancak aile hayatının önceliği çocuğunuzla vakit geçirmek olmalı.
Dikkatinizin tümünü çocuğunuza verdiğiniz birkaç dakika geçirmek bile büyük bir değişiklik yaratabilir. Çocuğunuz böylece kendini özel hissedebilir ve size güven duymayı öğrenebilir.
Y kuşağı annesi olmasanız bile bu önerileri uygulayabilirsiniz. Böylece aile dinamiklerinizi iyileştirebilir ve daha iyi anlaşabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Falcón Astete, P. C., Hernández Cañete, A. H., & Jiménez Figueroa, A. (2019). Expectativas laborales y familiares en padres millennials pertenecientes a jardines infantiles JUNJI de la ciudad de Talca (Doctoral dissertation, Universidad de Talca (Chile). Facultad de Psicología). http://dspace.utalca.cl/handle/1950/11875
- Díaz-Sarmiento, C., López-Lambraño, M., & Roncallo-Lafont, L. (2017). Entendiendo las generaciones: una revisión del concepto, clasificación y características distintivas de los baby boomers, X y millennials. Clío América, 11(22). http://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/clioamerica/article/view/2440
- Pérez, J. E. Millennials generación que se adapta. https://revista.universidadabierta.edu.mx/docs/Millennials%20generación%20que%20se%20adapta.pdf
- Ranzolin, A. L. E. X. A. N. D. R. A. (2019). Millennials: los padres de una generación. Revista Comunicación. http://comunicacion.gumilla.org/wp-content/uploads/2019/02/COM_183-184_45-50.pdf