Çocuklarda Pratik Zekayı Keşfetmek
Pratik zeka, günlük sorunları çözmek için yaratıcılık ve hayal gücünü kullanma becerisi olarak tarif edilebilir. Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmek önemlidir, ama bunu nasıl yapabiliriz? Neden yararlıdır? Pratik zeka nedir?
Pratik zeka nedir?
Pratik zeka, bir kişinin mevcut bilgi ve kaynakları kullanarak bir fikir icat etmesi ya da ortaya atması ve bunları uygulama becerisi anlamına gelir. Bu kavramı tanınmış bir filozofun alıntısına bağlayabiliriz:
“İyi bir zihne sahip olmak yeterli değildir. Temel şey, onu iyi kullanmaktır.”
-René Descartes –
Hayal gücü veya pratik zeka, ebeveynlerin çocuklarını genç yaşta teşvik edebilecekleri bir beceridir. Bu, onları düşünce provoke eden durumlarla yüzleştirerek gerçekleştirilebilir. Ve en önemlisi, çocukların sorunları kendi başlarına çözmesine izin vererek…
Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmenin önemi
Çocuklar, çocukluk ve ergenlik yılları arasında genellikle özgür yaratıcılıklarının çoğunu kaybetme eğilimindedir. Bunun bir nedeni, ergenlik öncesinde meydana gelen değişiklikler sırasında, karar verme ve bu nedenle de pratik zekanın etkilenmesidir.
Çocuklarda pratik zekayı mümkün olduğunca erken teşvik etmek çok önemlidir, böylece ergenlik yılları boyunca bu niteliği koruyabilirler.
Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmek onlara sakinlik ve mutluluk verir
Bilinmezlik, çocukların ilgisini çeker ve bu onları, büyüdükleri zaman ne olmak istediklerini düşünmeye iter. Bu, elde etmesi daha zor ama aynı zamanda tatmin edici hedefler belirler. Tüm bunlar mutluluk ve sakinlik sağlar.
Buna ek olarak, çocuklar büyüme sürecindedir; bu yüzden uyumlu ve çok yönlü yetişkinler olmalarını sağlamak için duygusal taraflarını teşvik etmek anahtardır. Bunu, sadece onların hayal gücünü mümkün olduğunca erken geliştirdiğimiz zaman gerçekleştirebiliriz.
Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmenin yolları
Oyuncakları kısıtlamak
Neden? Almanya ‘da iki kamu sağlık çalışanı tarafından yürütülen bir araştırma sırasında, bir kreşteki tüm oyuncaklar alındı. Çocuklar ilk başta sıkıldılar, ama kısa zamanda oyunlar oluşturmaya başladılar.
Bu kıtlığın zihni keskinleştirdiğine dair bir ipucudur. Bu nedenle, çocuklar az şeyle oynarsa, bu onlar için daha faydalıdır çünkü böylece yaratıcı olmayı öğrenirler.
Hikaye okumak ve çizim yapmak
Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmek için kullanabileceğiniz etkinliklerden biri onlara sıklıkla yeni hikayeler okumaktır. Hikayeler çocukları yeni fikirler ve duygularla dolu bir dünyaya götürür.
Başka bir yol da çizim yapmaktır. Bu, çocukların çevresinde gördüğü ya da görmek istedikleri şeyler açısından kendilerini ifade etmelerini sağlar. Onların çizimlerine gülmemek için dikkatli olmalıyız yoksa yaratıcılıklarını engelleyebiliriz.
Ortamlarındaki öğeleri kullanmak ve müzikten yararlanmak
Çocukların hayal gücünü uyarmanın bir yolu da çevrelerindeki öğeleri ya da nesneleri kullanmak ve onlara normalden daha farklı bir amaç vermektir. Bu şekilde çocuklar, kendilerini aynı nesneleri yeni bir şekilde kullanırken hayal ederler. Müzik de önemlidir, çünkü hayal kurmalarına veya farklı ortamlara yolculuk etmelerine yardımcı olur.
Tiyatro oyunları ve masal anlatma
Oyunlar, çocukların sıklıkla okudukları karakterleri deneyimlemeleri sağlayarak pratik zekalarını geliştirir. Bir çocuktan bir hikaye anlatmasını istediğinizde, onun hayal gücüne kanatlar takarsınız. Amaç, çocukların hikaye için bir tema oluşturması ve karakterler ve olaylar geliştirmeleridir.
Araştırma ve rol yapma
Araştırma da çocuklarda hayal gücünü geliştirir, çünkü bir olayı anlamalarına yardımcı olur. Benzer şekilde, rol yapmak çocukların sevdiği hayvanlar ya da karakterlerle konuşmayı ve etkileşime geçmeyi hayal etmelerini sağlar.
Tartışma ve resim yapma
Br tartışma oluşturmak, çocuklara fikirlerini ifade etmeleri için bir alan verir; bu da cevaplar arayarak pratik zekalarını geliştirmelerine yardımcı olur. Onları bir yolculuğa çıkarmak da hayal güçlerini geliştirir. Ayrıca, doğa ile temas ederken çok şey öğrenebilirler.
Çocukların hayal gücünü uyarmak çok da zor değildir çünkü hayal gücü, çocukluk döneminin ana niteliklerinden biridir.
Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmenin faydaları
Çocuklarda pratik zekayı teşvik etmenin bazı faydaları:
- Öğrenirken ana motivasyon ile yardımcı olur.
- Pratik zeka, sorun çözümünü kolaylaştıran mantık ve matematiksel düşünmeyi teşvik eder.
- Kendi kendine yeterliliği ve disiplini geliştirir.
Pratik zeka, sorunları çözerken kendi kendine analiz yapma becerisini uyarır ve öz saygıyı geliştirir.
- Onları, hatalarından bilgi edinmek için motive eder. Gelecekteki hataları önlemek için geçmişteki deneyimlerinden öğrenirler.
- Hayal gücü ve pratik zeka öz saygıyı geliştirir.
- Çözümler ararken odaklanmış, sabırlı ve kararlı bir zihin geliştirmeye katkıda bulunur.
- Matematik ve günlük olaylar arasında bir ilişki kurmalarına yardımcı olur.
Hayal gücü diğer çocuklarla etkileşimi geliştirir
- Yarışmalar veya şampiyonalarda pratik zekalarını kullanarak, diğerleri ile etkileşim sayesinde hisler ve değerler geliştirmeyi öğrenirler.
- Takım çalışması sayesinde, pratik zekalı çocuklar daha fazla katkıda bulunabilir, daha iyi kişisel ilişkiler kurabilir.
- Hayal gücü, çocukların sorunları ile başa çıkarken kendilerini daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
- Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
- Vargas, R. R. (2001). Niños creativos.
- Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.