Çocukların Beyin Jimnastiği İçin 7 Egzersiz
Çocuklarda beyin eğitimi, onların vücutlarını ve zihinlerini öğrenmeye hazırlayan bir eğitim rutinidir. Bu egzersizler, stres atmada, birikmiş enerjiyi belirli bir noktaya odaklamada ve beyni uyandırmada yardımcı olmaktadır.
Bu tür aktiviteler hem evde hem de okulda yapılabilir. Faydalı olmalarının yanında çocuklar için oldukça eğlenceli oldukları da belirtilmelidir.
Bu aktiviteler esnasında uygulanan teknikler, beynin vücut komutları ile harekete geçmesini sağlama temeline dayanmaktadır. Çocuklar için beyin jimnastiği pratiklerinin en önemli avantajı, bunların her yaştaki insan tarafından yaptırılabilir olmasıdır.
Eğer bir gün herhangi bir işe ya da aktiviteye yoğunlaşma ihtiyacınız olursa, başlamadan önce şu egzersizlerden birini yapın.
Beyin jimnastiği, vücut dengesini sağlamak ve öğrenme yetisini geliştirmek için yeni nöron bağlantıları oluşturmayı içeren bir tekniktir.İnsan yaşamı süresince öğrenme bölgesinde biriken gerilimi belirlemeye ve bunu dengelemeye çalışır. Aynı zamanda yaratıcılığı da geliştirerek istenen hedeflere ulaşmayı amaçlar.
-Susana Buscaglia-
Çocuklar İçin Beyin Jimnastiği: Öğrenmeyi Geliştirmek İçin Bir Yöntem
1- 8 Sayısını Çizmek
Çocuğuzundan, parmaklarını kullanarak birçok kez havada 8 rakamını çizmesini isteyin. Aynı zamanda bir parça kağıt üzerinde nasıl çizileceğini de gösterebilirsiniz.
Bu egzersizdeki en önemli nokta, çizimin çocuk tarafından kullanılmayan ya da az kullanılan elle yapılmasıdır. Böylelikle beynin yaratıcı yarısı çalıştırılmış olacak ve el kasları da güçlendirilmiş olacaktır.
2- Çapraz Emekleme
Bu yöntem, vücuttaki fazla enerjinin yakılmasını sağlayarak konsantrasyon gerektiren bir aktiviteye ideal ortamın hazırlanmasına yardımcı olur. Bu basit egzersizle, beynin her iki yarısı da harekete geçirilerek birlikte çalışmaları sağlanacaktır.
Çocuğun tek yapması gereken, ayakta durarak sağ dirseği ile sol dizine dokunmasıdır. Sonra doğrularak, bu kez sol dirseği ile sağ dizine dokunmalıdır. Bu hareketlere tekrarlanarak devam edilmelidir.
3- Çifte Çizim
Çocuğunuzun her iki eliyle aynı anda çizim yapması gereken bir yöntemdir. Bu aktiviteyle, yazım dili yetenekleri, matematiksel hesaplamalar ve sembolik düşünme konularında gelişim sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu egzersizin, özellikle karmaşık görevlere başlamadan önce yapılması tavsiye edilmektedir.
4- Daire ve Kare Çizimi
Bu egzersizde çocuk, parmağıyla havaya ya da bir kağıt üzerine sağ elini kullanarak bir üçgen çizer. Aynı yüzeye ve aynı anda sol elini kullanarak bir daire çizmesi gerekmektedir.
Bu hareket, her iki el de yapması gereken şekli bağımsız bir biçimde yapmayı başarana kadar devam ettirilir. Bu ayırma hareketi ile beyin kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.
5- Dokunuşlar ve Daireler
Beynin her iki yarısını da çalıştırmak için yapılabilecek diğer bir aktivite, bir elin karın bölgesinde daireler çizmesiyle başlamaktadır. Bu esnada diğer elle ise başa dokunması gerekir.
Bu şekilde beynin, öğrenmek için en ideal duruma gelmesi sağlanarak yeni bilgileri özümsemesine yardımcı olunacaktır.
6- Parmaklar ve İşaret Parmağı
Çocuk, sağ eli yumruk yaparak sadece küçük parmağını kaldırır. Aynı esnada sol elini de yumruk yapar, ancak bu elde işaret parmağını kaldırır. Daha sonra hareketi değiştirmesi için işaret verdiğinizde sağ elini yumruk yapar ve işaret parmağını kaldırır; aynı anda sol elini yumruk yapar ve küçük parmağını kaldırır.
Bu aktivite, çocuğun konsantrasyonun artmasına ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
7- Ense İle Yapılan Egzersizler
Çocuğunuzdan derin bir nefes alarak omuzlarını serbest bırakmasını ve gözlerini kapatarak başını arkaya doğru götürmesini isteyin. Daha sonra başını, küçük yuvarlaklar çizecek şekilde bir taraftan diğer tarafa doğru hareket ettirin.
Bu egzersiz süresince derin nefes almak oldukça önemlidir. Yapılan bu hareketler sayesinde nefes alma düzeninde ilerlemeler kaydedilecek ve böylelikle beyne yeterince oksijen gitmesi sağlanacaktır.
Bu hareketlerin birleştirilmesinden bir rutin oluşturarak her gün okula gitmeden önce 5 ila 10 dakika süresince çocuğunuza yaptırabilirsiniz. Bu şekilde, çocuğunuzun gün boyunca edineceği bilgileri etkin bir biçimde işleme şansına sahip olması için gerekli hazırlığı yapmış olursunuz.
Çocuklarda beyin jimnastiği ile, daha çok erken yaşlardan itibaren temel yeteneklerinin gelişmesi sağlanmış olur. Bu yeteneklerden bazıları, koordinasyon, denge, hassas ve kaba motor, konsantrasyon ve görsel algı ile ilgili yeteneklerdir. Ev ödevlerini yapmadan önce çocuğunuzla bu aktiviteleri deneyin. Böylece daha iyi sonuçlar almasına için ona yardım etmiş olursunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dennison, Paul. E., y Gail E. Dennison. (1994). Brain Gym. Teachers Edition, Ventura, California, Edu-Kinesthetics.
- Hyatt, K. J. (2008). Brain Gym®. Remedial and Special Education.
- Ibarra, L. M. (2000). Gimnasia cerebral. Garnick México. https://elabcdmarketing.com/wp-content/uploads/2018/10/GIMNASIA-CEREBRAL.pdf
- Romero, Rosario, Cueva, Henry, Barboza, Luis. (2014). La gimnasia cerebral como estrategia para el desarrollo de la creatividad en los estudiantes. Omnia. https://www.redalyc.org/pdf/737/73737091006.pdf