Düşük Okul Performansının 6 Nedeni

Düşük Okul Performansının 6 Nedeni

Son Güncelleme: 25 Ekim, 2018

Düşük okul performansı, ele alınması gereken ciddi bir sorundur. Çözüm üretmek adına yapılması gereken ilk şey, sorunun nedenini bulmaktır.

Bir çocuğun okuldaki yetersiz performansı, iç ve dış bazı nedenlerden kaynaklanabilir. Dış nedenler şunlardır: okul ortamı, sosyal ilişkiler, öğretmenler ve öğretim teknikleri. İç nedenler ise; evdeki problemlere ek olarak, çocuğun duygusal durumu ve gelişim düzeyi olabilir.

Nedeni ne olursa olsun, düşük okul performansı, cezalandırmayı gerektiren bir durum değildir. Amacımız birilerini suçlamak değil, sorunu tanımlamak ve onu çözmek olmalıdır.

Başka bir deyişle, hem ebeveynler hem de çocukların bu durumda proaktif bir tutum sergilemesi gerekir. Ayrıca, öğretmen ve terapistlerin işbirliği de çok yararlı olacaktır.

Eğer mümkünse, düşük okul performansı olan çocukları, ders çalışma alışkanlığı kazanmaları konusunda teşvik edin. İşin sırrı; sabırlı olmak, onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak ve rehberlik etmektir. Baskı altında hissetmelerini önlemek için bu teşvikler yavaş yavaş yapılmalıdır.

Çocuklardaki düşük okul performansının 6 nedeni

1. Evdeki aşırı hoşgörülü ortam

okulda yalnız çocuk

Bazı ebeveynler, çocuklarının eğitimi ve bu konuda onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak söz konusu olduğunda yeterince ilgili değildir.

Bu vakaların çoğunda ebeveynler, çocuklarının ev ödevlerinin ne olduğunu bile bilmez. Bir ebeveynin kötü tutumunun çocuğun okuldaki performansını önemli ölçüde düşürebileceği açıktır.

Birçok çocuk, ebeveynleri onlara kötü örnek oldukları için okul ödevlerini yapmaktan kaçınır. Bunun kısa, orta ve uzun vadede bazı olumsuz sonuçları vardır. Ebeveynler, kendi sorumluluklarını teknolojiye devrederlerse, bu durum da çocukların okul performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

İnternetin, akıllı telefonların ve diğer elektronik cihazların aşırı kullanımı, çocukların okula olan ilgisini azaltabilir. Bu durum, özellikle bu cihazların kullanımıyla ilgili hiçbir sınırlamanın olmadığı veya çok esnek kuralların olduğu ailelerde gerçekleşen bir durumdur.

2. Evdeki sorunlar

Evdeki sorunlar da okulda düşük performansa sebep olabilir. En yaygın problemler şunlardır:

  1. Taciz.
  2. Cinsel istismar.
  3. Uyuşturucu bağımlılığı.
  4. Alkolizm.
  5. Ekonomik sorunlar.
  6. Tedavi edilemeyen hastalıklar (ebeveynlerden biri veya yakın akrabalarının). Bu durum, özellikle kişinin hastalığı artık son aşamada olduğu zaman, çocuğu belirgin olarak etkiler.

Düşük okul performansına, çocuk istismarı da neden olabilir. Evdeyken hissettikleri stres ve korku, derslerine odaklanmalarını engelleyen bir gerginlik yaratır.

Ayrıca, ekonomik sorunlar ve sağlık sorunları da çocuğun okul performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Örneğin, kanser hastası bir anne çocuk için ciddi bir endişe kaynağı olabilir ve bu durum, çocuğun dikkatini derslerine vermesine engel olur.

3. Travma sonrası stres ve duygusal sorunlar

Travma sonrası stres kötü okul performansının bir diğer nedenidir. Sorunu tespit etmek her zaman kolay değildir, ancak bu mümkün olduğunda bir profesyonelin yardımını almak gerekir. Bu durum genellikle aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

  • Korku
  • Kabus görme
  • Huzursuzluk
  • İçe kapanma
  • Sinirlilik
  • Motivasyon eksikliği
  • Anormal davranışlarda bulunma

Kötü okul performansıyla ilişkili bozukluklar

tek başına çocuk

4. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Bu, dünya nüfusunun yaklaşık %3’ünü etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık, motor uyarılabilirliğin artmasıyla (koşma, atlama ve derslere odaklanmada zorluk) ile karakterizedir.

Ne yazık ki, bilgi eksikliği nedeniyle, bu çocuklar için “problemli çocuk” terimi sıklıkla kullanılmaktadır ve duruma bu şekilde yaklaşmak bizi çözüme ulaştırmaz. Hastalığı saptamak ve tedavi etmek, çocuğun okul performansını iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Çocukluğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülen kişilerin yaklaşık %50’si, yetişkinlikte de bundan muzdarip olurlar.

5. Özel öğrenme zorlukları

Öğrenme zorluğu düşündüğünüzden daha yaygındır. Öğrenme zorluğunun, zeka geriliği anlamına gelmediğini unutmayın.

Bu durum, çocuğun okul performansını duruma göre az ya da çok etkileyebilir. Sorunu çözmek için her zaman sürdürülebilir bir strateji uygulamak gerekir.

Disleksi veya diskalikuli gibi öğrenme güçlükleri, çocukların okul performansındaki düşüklüğün nedeni olabilir.

6. Yetersiz beslenme ve kötü beslenme alışkanlıkları

Kötü beslenme, çocuğun akademik performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Yetersiz beslenme bir çocuğu, aktivitelerini gerçekleştirmek ve sınıfta dikkatini toplamak için ihtiyaç duyduğu enerjiden mahrum bırakır. Kötü bir diyet, çocukların biyolojik gelişimlerini de olumsuz etkiler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.