Çocuğun öğrenme sürecinde hikayeler ve önemi

Çocuklar birer öğrenme makinesidir. Bu yüzden onların günlük hayatlarında hikayeler için yer açmak için özen göstermeliyiz.
Çocuğun öğrenme sürecinde hikayeler ve önemi

Son Güncelleme: 29 Mart, 2019

Hikayeler ve önemini çocuğunuzun kavraması onun gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Evde kitap okuma alışkanlığı yaratmanız çocuğun çevresiyle empati kurabilmesine yardımcı olur.

Bunun yanında hikayeler onların hayal güçlerinin gelişmesi, farklı problemlerin ya da karmaşık durumların üstesinden gelebilmeleri için de faydalı olacaktır.

Her insan farklı çeşitlerde yaratıcılıklarla dünyaya gelir fakat bu yaratıcılıkların ortaya çıkması ve beslenmeleri için uygun tekniklerle yaklaşılması gerekmektedir.

Her insanın yaratma yeteneği olsa da çocuklarda yaratıcılığın desteklenmesi onların büyüyüp gelişmelerinde çok önemlidir. Bebeğiniz dünyaya geldiğinden kısa bir süre sonra onun hikayeler aracılığıyla öğrenme sürecini desteklemelisiniz.

Hikayeler ve çocuğun öğrenme sürecinde hikayenin önemi

Yaratıcılık uyarılabilir ve her gün çocuğunuza farklı hikayeler anlatarak onun yaratıcılığını uyardığınız gibi artırabilirsiniz de. Hikayeler çocuğun bilişsel yeteneklerini geliştirdiği ve yeni yetenekler öğrenmesi noktasında çocuğun beynini uyardığı için değerlidir.

Bu sebeplerden ötürü ebeveynlerin hikayenin çocuğun öğrenme sürecinde çok önemli olduğunu kavraması gerekir. Hikaye okuma alışkanlığı bunlardan dışında da oldukça farklı alanlarda faydalı olabilmektedir:

  1. Uyarılma

Diğer kültürlere bebeğinizin yakınlaşabilmesi için halk hikayeleri iyi bir yöntem sunar. Kültürlerin çeşitliliğinden doğan halk hikayeleri bebeğin çevresiyle ilgili güzel öğretiler elde etmesini sağlar.

Diğer insanların öğretileri ve hikayeleri diğer düşüncelerin ve bakış açılarının çocuk tarafından fark edilip dikkate alınmasında etkilidir. Çocuklar hikayelere bayılırlar ve çoğu zaman hikaye okumanın oldukça yaratıcı ve ders verici bir öğrenme süreci olduğunu fark etmeyebilirler.

kitap okuyan çocuk

Geçmiş zamanlarda yazılmış hikayelere bakarak o dönemin en ünlü hikayeleri ve masallarına kulak veririz. Tüm bunlar bilgi verdiği gibi öğrettikleriyle de çocuğun daha sonra hayatta ayakta kalabilmesi ve topluma uyum sağlayabilmesinde önemlidir.

Sinirbilimi bizlere insan beyninin sosyal olduğunu öğretti. Bu yüzden çocuklar diğer insanlarla etkileşim halindeyken onların öğrenmeleri de kolaylaşır. Tüm bunlara ek olarak hikayelerdeki metaforlar yani benzetmeler çocuğun beyninde yeni nöron bağlantılarının kurulmasında rol oynar.

  1. Yaratıcılığı destekler

Çocuklarla iyi bir iletişim ve etkileşim yaşayabilmek için hikayeler çok idealdir. Hikayeler onların yaratıcılığı ve hayal gücünü besler. Bu onların hem hayattaki korkularının üzerlerine gidebilmelerine destek olurken birçok durumda da cesaret bulabilmelerini sağlar.

Hikayeler onların her şeyin üstesinden gelebilecek gibi hissetmelerini sağlar. Öyle ya hikayelerdeki favori kahramanlar çocuklar için birer ilham kaynağı olur. Hikayeler çocukla etkileşime geçebilmek için mükemmel olduğu gibi onların yaratıcılık ve hayal güçlerini destekler.

Peki, ne zaman çocuğumuza hikaye okumalıyız? En uygun zaman aslında çocuğunuzun yatağa girdiği zamandır. Bebek yatağa girdiğinde zaten uykusu gelmiş olacağı için onun bilinçaltı dünyası tüm yaratıcılığın doğal bir şekilde akmasına yardımcı olur.

Çoğunlukla birçok insanın ilk rüya gördüğü şey aslında onların yatakta düşündüğü son şeylerden etkilenir. Bu yüzden çocuğa yatak vaktinde ve uyumaya yakınken hikayeler anlatırsak onların uyku esnasında da öğrenmelerine yardımcı olabiliriz.

  1. Çıkarımlar ve dersler

Çocuklar hikayeleri dinlerken dersler çıkarmaya eğilimli olurlar çünkü hikaye okurken nasıl davranmaları gerektiği ve farklı durumlarda nasıl tepkiler vermeleri gerektiğinde önemli mesajlar edinip bunlar üzerine düşünürler.

Tüm bunlara ek olarak hikaye okurken çocuklar dinlemeyi ve daha sabırlı olmayı öğrenirler. Empati geliştirdikleri gibi kendilerini başkalarının yerine koymayı öğrenirler.

Hikaye bittiğinde çocuğunuzun okuduğu hikaye ile ilişkili olarak çeşitli yaratıcı etkinliklerde bulunmasını teşvik edebilirsiniz. Örneğin benzer karakterlerle, farklı ve kendilerine ait bir hikaye uydurabilirler.

  1. Mantıksal ve pratik düşünme

Birçok insan hikayelerin öneminin farkındadır fakat hikayelerin nasıl olup da mantıksal ve matematiksel düşünmede etkili olabileceğini fark etmeyebilirler. Sonuçta hikayeler çocukların kahramanları ya da hayvanları tanımasını sağlar.

Bunun matematikle ne gibi bir ilişkisi olabilir? Bunun dışında hikayeler aslında çocukların kitaptaki her bir bölümü sıraya koyabilmeleri, hikayenin başlangıcını, sonunu fark edebilmeleri ve sahneleri isimlendirmelerinde yardımcı olur.

Tüm bu mantıksal ve matematiksel hesaplamalar çocuğun öğrendiği bilgilerin ve yaşadıkları farklı deneyimlerin öneminin hafızaya yerleşip tutulmasında etki gösterir.

Pratik anlamda da hikayelerin büyük yardımı dokunur. Çünkü çocuklar hikayeleri dinledikten sonra öğrenmeye başlar. Pratik anlamda hikaye okumanın çocuklar özelinde ne gibi faydaları dokunabilir?

Hikayeler çocukların daha iyi kendilerini ifade edebilmelerini sağlayıp yaratıcılıklarını geliştirdiği gibi onların örneğin hayvanları taklit edebilmelerini sağlar. Esnek ve yontulabilir yeteneklerin gelişmesinde, çizim yapmalarında ya da bulmaca ve bilmeceleri çözebilmelerinde öğretici olur.

yapboz
  1. Duygusal fayda

Çocuğunuzun duygusal anlamda hassaslığını geliştirmemizde fayda var. Bu yüzden hikayeler çocukta olumlu duyguların artırılmasında yardımcı olur.

Genel olarak aslında hikayeler sosyal anlamda bir kaynaktır ve öğrenme sürecinde çocuğun önüne farklı kapılar açar: D iğer insanlarla beraber yaşayabilmek ve hoşgörü.

Ebeveynlerin çocuklarının hayatında hikaye anlatmanın önemini fark etmesi gerekir ve okumanın bir alışkanlığa dönüşebilmesi için ellerinden geleni yapmaları gerekir.

Bu yöntem çocukların sosyal ve kültürel yeteneklerini hızla geliştirmelerini sağlayacağı gibi farklı durumlara uygun tepkiler verebilmelerinde de etkili olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.