Tembelliğe Karşı Kaizen Tekniğini Keşfedin
Tembellik hayatınızı istemediğiniz kadar yönlendiriyor mu? Bu makalede tembellikle savaşmak için size yardımcı olacak bir Japon tekniğini keşfedeceksiniz. Şüphesiz ki, motivasyon eksikliği amaçlarımıza ulaşmamızın önünde duran en büyük engellerden biridir. Tembelliğin üstesinden gelerek hayatlarımızı kayda değer şekilde düzeltebiliriz. Bu sayede çocuklarımız üzerinde olumlu etkiler de bırakmış oluruz.
Tembelliği yenmek irade gerektirir. Bu yüzden, bu makalede size günlük işlerinizi sürdürmeniz için gerekli olan enerjiye nasıl ulaşacağınızı göstermeye çalışacağız. Bu tavsiyeleri çocuklarınızla ve ailenizin kalanıyla paylaşıp uygulayabilirsiniz.
Japonların tembelliğe karşı geliştirdiği Kaizen tekniği
Japonların tembelliğe karşı geliştirdikleri tekniğin adı Kaizen tekniği olarak da bilinir. Bu teknik, insanları belli bir işi her gün tam olarak aynı süre boyunca yapma alışkanlığı geliştirmeye davet eder.
Bu teknik tamamen kısa sürede yapılacak işler belirlemek ile ilgilidir. Bu işler, başlangıçta, tembellik etmeyeceğimiz işler olmalıdır. Böylece, yavaş ve istikrarlı bir şekilde işleri bitirerek bu sürecin sonunda her gün için belirlenen işi yapabilmiş olacağız.
Bu teknik küçük adımlarla amacınıza ulaşmaya dayalıdır. Böylece tembelliği küçük küçük yenebilmek mümkün olacaktır. Bunun anahtarıysa her gün belirlenen süreler boyunca belli işleri yapma alışkanlığını kazanmaktadır.
Her gün küçük işler yapmayı başarabilirseniz işleri onlar hakkında kafa yormadan halledeceğiniz bir noktaya mutlaka geleceksiniz. Endişe etmeyin, kaizen tekniği için çok fazla zaman ayırmanıza da gerek yok.
Japonların tembelliğe karşı geliştirdikleri teknik çok zaman almıyor
Teknik çok basit. Belli işleri her gün bir dakikalığına yapmaktan ibaret. Bu şekilde beyniniz birkaç dakika sürmesi gereken bir iş için saniyeler içinde yapılabileceğini görecek. Bu tekniğin temelinde küçük adımlar sayesinde çok zor görünen yerlere ulaşılabileceği gerçeği yatıyor.
Bir kere tembelliğinizi yenebildiğinizi ve çok çaba gerektirmeyen işlere birkaç dakika ayırabildiğinizi gördükten sonra, zaman içinde bu işleri yapmak için ayırdığınız zamanı arttırmaya başlayabilirsiniz. Bir kitabın bir bölümünü okumak ya da yarım saatlik bir egzersiz yapmak hayatımıza olumlu etki yapacak birkaç şeyden sadece birkaçı.
Unutmayın, bir dakika kısa bir süre, tembelliğin bundan faydalanmasına izin vermeyin.
Bu teknik size faydalı olduğu kadar ailenize de yardımcı olacak. Böylece çok daha verimli olarak daha mutlu bir hayat süreceksiniz.
Kaizen tekniği nasıl ortaya çıktı
Kaizen tekniğini bulan kişi Masaaki Imai’dir. Imai’nin kendisi de bu tekniği uygularsanız hayatınızı birçok açıdan iyileştireceğinizi söyler. Buna işyeri de ev de dahildir.
Bu tekniğin sırrı, basitliği ve gerektirdiklerinin az olmasıdır. Amaçlara ulaşmak için çok fazla enerji harcamaya gerek yoktur, bu yüzden baskı altında da hissetmezsiniz. Böylece tembelliğin üstesinden gelmek ve işlerimizi başka günlere ertelememize sebep olan olumsuz düşünceleri bir kenara koymak çok daha kolay olacaktır.
Bize hep büyük sonuçlara ulaşmak için büyük çabalar harcamak gerektiği öğretilse de durum her zaman böyle olmak zorunda değil. Bazı zamanlarda fazla çaba harcayarak bile iyi sonuçlara ulaşamayabiliriz. Bizi motive etmeyen bir şey çok fazla enerji istiyorsa o işi yapmayı bırakırız. Bu da heves kaybına ve başarısızlık hissine sebep olur.
Bu yüzden en iyisi küçük işlerden başlamaktır. İrade ve güç zaman içinde kazanılır. Ayrıca, Kaizen tekniği hayatımızın diğer taraflarında da uygulayabileceğimiz alışkanlıklar geliştirmekle ilgilidir.
Uzun bir yolculuk ilk adımla başlar, ilk adımın küçük olmasında bir sorun yoktur. Önemli olan her zaman adım atmak ve her gün yürümeye çalışmaktır.
–Masaaki Imai–
Daha verimli olmak istiyorsanız, bir amaç seçmeniz ve bir dakika kuralını uygulamanız gerekiyor. Bunun sonuçlarını beklediğinizden daha kısa sürede göreceksiniz. Tembelliğiniz ortadan kaybolacak. Ayrıca bu tekniği çocuğunuza da öğretebilirsiniz. Buna değeceğini göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- ROSA, I. S. (1999). LA PEREZA. http://www.enpositivosi.com/administracion/admin/eventos/Expertos1602(2)(2).pdf
- Becerra Durand, E. M. (2018). Optimizar el tiempo de los procesos para la emisión de información ante emergencias y desastres utilizando la metodología Kaizen en el centro de operaciones de emergencia nacional (COEN)(Trabajo de Suficiencia Profesional Parcial). https://repositorio.upn.edu.pe/handle/11537/15237
- Domínguez, J. A., Soler, V. G., & Molina, A. I. P. (2018). Kaizen: Mejora continua. In Cuadernos de investigación aplicada (pp. 41-46). 3ciencias. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7173587