Suyla Yapılan Aktiviteler ve Bebekler İçin 11 Faydası

Bebeklerin gelişim süreçlerinde suda yapılan aktivitelerin pek çok faydası vardır. Bunlar hem fiziksel hem de mental anlamda bebeklerin sağlıklı ve zamanında gelişimleri için katkı sağlar.
Suyla Yapılan Aktiviteler ve Bebekler İçin 11 Faydası

Son Güncelleme: 04 Nisan, 2021

Suyla yapılan aktiviteler, bebekler için farklı oyunları, şarkıları ve değişik egzersizleri içeren bir metottur. Genel olarak bakıldığında bu metot erken yaşlardan itibaren çocuğun gelişimine önemli bir katkı sağlar.

Öncelikle suyla yapılan aktivitelerde çocukların yanında anne ve babaların bulunmasının çok önemli bir ihtiyaç olduğunun altını çizmek gerekir. Bu aktiviteler bebeğe sadece yüzme öğretmenin ötesinde ebeveyn ile çocuk arasındaki bağların güçlenmesi açısından da son derece faydalı bir araç niteliğindedir. Ufaklıklar suyla temas etmekten hoşlanırlar çünkü bu onlara anne karnında geçirdikleri zamanları hatırlatır.

Çocukların büyüme süreçlerinde her aşamada farklı bir egzersiz yapılabilir. Bu egzersizlerdeki temel amaç bebeğin vücudundaki önemli yerlerin ve organların gelişimine katkı sağlamaktır. Bunlara ek olarak, suyla temas halinde olmak sadece çocuğun “kendi vücudunu” tanımasını sağlamaz, aynı zamanda pek çok faydayı da beraberinde getirir.

Suyla Yapılan Aktiviteler ve Bebekler İçin Faydaları

  • Anne, Baba ve Bebek Arasındaki Bağları Güçlendirir

Bebeğin ilk aylarında annesi ile tensel temasa girmesi oldukça önemlidir. Bu fiziksel bağ sayesinde bebek hem kendi bedenini hem de içinde bulunduğu ortamı tanıma şansı yakalar.

Su içinde anne ve babasıyla yapacağı aktiviteler bebeğin kendini güvende hissetmesine ve bu sayede ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olacaktır. Bu uygulama aile içindeki bağların güçlenmesi açısından son derece faydalıdır.

Bebeklerde özgüvenin gelişimi için duygusal paylaşımlar çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu bağlamda, suda gerçekleştirilen her aktivite duygusal paylaşımları da daha yoğun bir biçimde yaşamalarına neden olur. Çünkü anne ve babayla bebek arasında sürekli bir fiziksel temas olacaktır.

  • Duyuların Gelişimine Katkı Sağlar

Bebeğin suyun içinde fiziksel olarak hissettikleri, içinde bulunduğu ortamın vücuduna etkilerini anlamasını sağlar. Yani duyular anlamında yararlı ve geliştirici bir süreç başlamış olur. Suda gerçekleştirilen ve sinir sistemi tarafından tanımlanan aktiviteler duyular yardımıyla bebeğin hislerinin ve algılarının gelişmesini sağlar.

su altındaki bebek
  • Suyla Yapılan Aktiviteler Kasları Geliştirir

Suda yapılan aktiviteler kas tonusunu güçlendirir, denge ve farklı vücut duruşlarının gelişimine katkı sağlar. Bu tür gelişimler zamanı geldiğinde bebeğin yürümesi için son derece faydalıdır.

Suyun içinde bebeği taşımak oldukça kolaydır. Çünkü suda ağırlık yaklaşık olarak %90 oranında azalır. Suyun bu özelliği sayesinde farklı hareketleri yapmak, değişik pozisyonlarda durmak, duyuların daha işlevli hale gelmesi ve oyunlar oynamak oldukça kolaydır.

Bu özellikleri nedeniyle bebek adeta yer çekimine meydan okurcasına dönme ve zıplama gibi hoşuna giden hareketleri kolay bir biçimde yapabilir. Ayrıca su üstünde durma, suda hareket etme, yer değiştirme, denge kurma, direnç gibi temel fiziksel kurallarını da öğrenme şansı yakalar.

  • Solunum Sisteminin Gelişimine Katkı Sağlar

Su aktiviteleri mukusun genişlemesine yardımcı olur. Suyun altına girip çıkmak bebeğin soluk alıp verme kapasitesini geliştirir.

  • Bağışıklık Sistemini Geliştirir

Vücudun savunma mekanizmasının gelişmesine katkı sağlar. Bu sayede bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecek bakteri ya da virüs gibi enfeksiyonlara karşı güçlü bir biçimde savaşmasına yardımcı olur.

  • Psikomotor Becerilerinin Gelişmesi İçin Faydalıdır

Suyla yapılan aktiviteler çocuklarda motor gelişimi ve vücudun yaratıcı yeteneklerinin sergilenmesi açısından oldukça faydalıdır. Bu sayede hem yeni şeyler öğrenirler hem de motor becerileri anlamında yeni tecrübeler edinirler.

Su, bebeğin hareket çeşitliliğini artırır ve motor becerilerini geliştirecek olan yeni aktiviteler keşfetmesine yardımcı olur. Bebek içinde bulunduğu ortamı deneyimleyerek ve bu ortamla etkileşime girerek yavaş yavaş öğrenir. Gözlemleme şansını yakalayacağı yeni bir ortama girmesi hem fiziksel hem de entelektüel açıdan gelişimine önemli katkılar sağlar.

  • Görsel ve Dokunsal Algıyı Geliştirir

Suyun içinde algılar da dahil olmak üzere pek çok şey daha farklı olarak hissedilir. Bu yüzden bebek suyun içindeyken duyusal ve görsel anlamda farklılıkları deneyimler. Bu esnada dokunsal algısı da gelişir.

  • Rahatlamaya Yardımcı Olur

Suda yapılan aktiviteler rahatlamaya yardımcı olma özelliği taşır. Bu durum hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerlidir. Örneğin suya güzel bir biçimde dalıp çıkmak daha güzel bir biçimde uyumamıza yardımcı olur.

  • Yüzmek İçin Harika Bir Hazırlıktır

Suyla erken yaşlarda temas etmek bebeğin yüzmeyi çok daha kolay bir şekilde öğrenmesi açısından büyük avantaj sağlar. Çocukların yüzme bilmeleri son derece önemlidir. Ayrıca suyla yapılan aktiviteler genel anlamda çocukların spora merak salmaları açısından da güzel bir başlangıç noktasıdır.

  • Suyla Yapılan Aktiviteler İştahı Artırır

Hepimiz suda zaman geçirmenin insanı acıktırdığını biliriz. Aynı durum bebekler için de geçerlidir. Sudan çıktıklarında iştahlarının açıldığını siz de fark edeceksiniz.

  • Daha Bilinçli Olmalarını Sağlar

Suyun içinde kendi vücutları, duruşları ve farklı pozisyonlar ile deneyimler yaşamak bebeklerin bilinç düzeylerinin artmasına katkı sağlar. Bunun yanında yukarı, aşağı, dışarı, içeri, ileri, geri, batmak, yüzmek, başlamak, bitirmek ve bunlar gibi pek çok kavramı çok daha kolay bir biçimde anlarlar.

suyun altında yüzen bir bebek

Suyla Yapılan Aktiviteler İçin Çeşitli Öneriler

  • Öncelikle profesyonel kişilerin bulunmasını sağlayın. Bu aktiviteleri özellikle bebekler konusunda uzman ve eğitimli kişilerle yapmak son derece önemlidir.
  • Havuzun bebeklere özel ve sürekli olarak temizlenen bir özelliğe sahip olması gerekir. Özellikle klor olmayan ve tuzla temizlenen havuzlar tercih edilmelidir. Buna ek olarak su sıcaklığının 32 ° -34 °C arasında olması, bebeğin mukozasına, tenine ya da gözlerine olası bir zararın önüne geçecektir.
  • Kapsayıcı ve esnek yöntemler tercih edin. Bebekler için aceleye getirici ya da çok sıkı hedefler belirlemeyin. Her bebeğin kendine göre bir öğrenme süreci ve gelişim tarzı vardır. Her çocuğun gelişimi birbirinden farklı olacağından her biri suyla yapılan aktivitelerden aynı oranda fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle su aktivitelerinin bebeğin karakteristik özelliklerine göre uyarlanması ve kesinlikle bunun tersinin olmaması gerekir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Latorre García, J., Sánchez-López, A. M., Baena García, L., Noack Segovia, J. P., & Aguilar-Cordero, M. J. (2016). Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 33, 10-17. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016001100002
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2005). Estimulación acuática para bebés. Revista iberoamericana de psicomotricidad y técnicas corporales, 20, 53-82.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2005). Actividades Acuáticas para el primer año de vida del bebé. In II Congresso Internacional de Atividades Aquáticas. Murcia: Instituto UP de Ciências Del Deporte.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.