Dil Yeteneklerinin Gelişimi İçin Ev Aktiviteleri

Çocukların kendilerini açık ve anlaşılır bir biçimde ifade edebilmeleri son derece önemlidir. Bu yazımızda sizlere, çocuklarda dil yeteneklerinin gelişimi için evde oynayabileceğiniz bazı oyunlar öneriyoruz.
Dil Yeteneklerinin Gelişimi İçin Ev Aktiviteleri

Son Güncelleme: 12 Kasım, 2020

Dil becerileri, doğru bir iletişim için dili düzgün bir biçimde kullanma ve diğer insanlarla hem sözlü hem de yazılı olarak etkileşime geçmeyi içerir. Bu özellik aynı zamanda temel eğitim yeteneklerinden biri anlamına gelir. Peki dil yeteneklerinin gelişimi için evinizde neler yapabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Aşağıda bu hedefe ulaşmak için sizlere bazı aktiviteler tavsiye ediyoruz.

Evde Dil Yeteneklerinin Gelişimi İçin Yapabileceğiniz Aktiviteler

Eğer aşağıda detaylarını vereceğimiz oyunlar ve aktiviteleri evde yaparsanız, evin en küçük bireyleri sözlü ifade, zihinsel hız, dikkat, sosyal yetenekler ve kişisel gelişimleri için önemli diğer becerilerini artırma şansı yakalayacaklardır.

Şimdi siz de bir yandan aile olarak iyi vakit geçirirken diğer yandan ufaklıkların dil konusu üzerinde nasıl kendilerini geliştirebileceklerini öğrenin!

kanepede oturarak oyun oynayan bir aile

“Kelimeler, hem bilincin bulunması ve tanınması için bir durak, hem de bir araya gelmenin ve kendini tanımanın aracıdırlar.”

-Paulo Freie-

Kulaktan Kulağa Sorular

Bu oyuna başlamadan önce tüm oyuncular yerde bir daire oluşturup birbirlerinin yüzlerini görecek şekilde otururlar.

Oyunculardan biri sağ tarafında oturan oyuncunun kulağına bir soru sorar. Diğer oyuncu bu sorunun cevabını soru soran oyuncunun kulağına fısıldar. Daha sonra soru sorulan oyuncu sağındaki bir başka oyuncunun kulağına bir soru sorar ve onun verdiği cevabı ezberler. Bu işlem çember tamamlanana kadar devam eder.

Daha sonra her bir oyuncu kendisine sorulan soruyu ve kendi sorduğu soruya verilen cevabı yüksek sesle tekrarlar. Soru ve cevapların birbiri ile ilgisi olmayacağından son derece eğlenceli ve komik anlar yaşanır.

Zincirleme Sırt Çantası: Evde Dil Yeteneklerinin Gelişimi İçin İdeal Oyunlardan Biri

Oyuna başlamadan önce oyuncular takip edecekleri bir sıra belirlemelidir. Buna göre ilk oyuncu sesli olarak şöyle söyler: “Bir yolculuğa çıkacağım ve sırt çantamda ….. var.” Bu cümlede boş bırakılan yeri bir nesneyle doldurur. Örnek olarak “top” diyebilir.

Daha sonra bir sonraki oyuncu bu cümleyi tekrarlar ancak önceki oyuncunun söylediği nesneyi hatırlaması ve buna kendisi de bir nesne eklemesi gerekir. Bu işlem her oyuncunun listeye yeni nesneler eklemesi şeklinde devam eder ve sonuçta cümle gittikçe daha uzun ve karmaşık bir hale dönüşür. Sonuçta oyun, oyunculardan biri listeyi sıralı olarak hatırlamayı başaramadığında sona erer.

Bir Cümle Kur

Bu oyunda dört ya da beş civarında kelime söylenir. Daha sonra oyuncuların her birinden bu kelimelerin içinde bulunduğu bir cümle kurmaları ya da kısa bir hikaye yazmaları istenir.

Oyunu kimin kazandığına karar vermek için belirli bir zaman limiti (iki ya da üç dakika) belirleyebilirsiniz. Süre sona erdiğinde tüm cümleler ya da hikayeler yüksek sesle okunur. Oyuna katılmayan bir kişi jüri olur ve bu cümleler arasından en iyisini ve en orijinalini seçer. Ayrıca kazananı belirlemek için cümle kurma hızını da dikkate alabilir ve ilk önce bitiren oyuncuyu oyunun kazananı olarak da seçebilirsiniz.

dilsel ifade oyunu oynayan bir aile

Baş Harflerden Cümle Kurma

Bu oyun için öncelikle rastgele bir harf (örnek olarak “S” harfi) sesli bir şekilde söylenir. Daha sonra bir dakikalık süre başlatılır. Bu süre içinde oyuncular, yüksek sesle herkese söylenen harfle başlayan kelimeleri mümkün olduğunca çok içeren bir cümle üretmeye çalışırlar. Örnek olarak; “Sibel sabah sekizde simitçiden simit sipariş etti.”

Süre dolduğunda her oyuncu yazdığı cümleyi sesli olarak okur. Bu cümlelerde seçilen harfle başlayan kelimelerden kaç tane kullandığı sayılır. Bu kelimeleri en fazla kullanan oyuncu oyunu kazanmış olur. Kazanan oyuncu aynı zamanda yeni turu başlatmaktan da sorumludur. Yani yeni harfi bu oyuncu seçer ve oyunun yeni turu başlar.

Kısacası, yukarıda da gördüğümüz gibi evde çocukların dil gelişimlerine yardımcı olacak çok sayıda oyun bulunmaktadır. Yapmanız gereken tek şey biraz hayal gücünüzü kullanmak ve bir yandan çocuklarınız öğrenirken diğer yandan aile olarak güzel vakit geçirmeye çalışmaktır. O halde çocuklarınızla bu keyifli anları paylaşmak için daha ne bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Allué, J. M. (1998). El gran libro de los juegos. Barcelona: Parramón Ediciones.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.