Ergenlik Çağında Oyun Oynamanın Faydaları

Ergenlik çağında oynanan oyunlar, kişisel gelişimde önemli rol oynar ve sayısız fayda sağlar. Bu yazımızda oyun oynamanın faydalarına bir göz atacağız.
Ergenlik Çağında Oyun Oynamanın Faydaları

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2020

Ergenlik çağında oyun oynamanın faydaları sınırsızdır. Hem eğlenirken hem öğrenmeye yarayan bu oyunlar, kişisel gelişim ve kafa dağıtma aracı olarak da kullanılabilir. Şüphesiz, gençler arasındaki en popüler oyunlar strateji, kutu veya kelime gibi zihni zorlayan oyunlardır.

Bununla birlikte, oyunların bazı olumsuz sonuçları olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin, oyunlar bağımlılık yaratabilir veya gençlerin daha üretken aktivitelere olan ilgisini kaybetmesine sebep olabilir.

Aşırı oyun oynamak, davranış değişimlerine bile yol açabilmektedir. Bu yüzden, ebeveyn çocuğun oyun oynamasını ve kazanma ve kaybetme anında verdiği tepkileri kontrol etmelidir. Oyunlar, bireylere hayatları boyunca eşlik edecek pozitif davranışların gelişimine olanak tanıyan ayrıcalıklı bir araçtır.

Oyun oynamak keyif almayı, katılımı, yaratıcılığı ve deneyimi bir araya getirir. Bunun sonucunda ise, oyunlar bu becerilerin gelişimine kendiliğinden katkıda bulunan bir öğrenme kaynağı olabiliyor.

Bu bağlamda, yapılan bir araştırma kişinin tam gelişimi için özellikle ergenlik çağında oyun oynamanın gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Ergenlik çağı, fiziksel, duygusal, mantıksal ve sosyo-duygusal beceri ve kapasiteleri geliştirdiğimiz ve güçlendirdiğimiz dönemdir.

Ergenlik çağında oyun oynamanın faydaları

Oyun oynamanın çeşitli faydaları aşağıdaki gibidir:

1. Kapasite ve nitelik gelişimi

Gençler için oyunların ilk faydası, önemli becerileri ve nitelikleri geliştirmesidir. Oyunun türüne bağlı olarak, talimatları anlamak, hafıza, eylem planı, öngörü ve strateji oluşturma gibi farklı becerilerin gelişimi artabilir.

ormanda koşan çocuklar

Oyun oynamak ayrıca çocukların başarısızlığı kabul etmeyi öğrenmesini sağlar. Pek çok genç için bir oyunu kaybetmek, başarısızlığın insan doğasının bir parçası olduğunu anlamanın yoludur. Bir oyunu kaybetmek, dünyanın sonu değildir.

2. Sosyal etkileşimin genişlemesi

Oyunların bir diğer avantajı ise, pek çoğunun çok kişi ile oynanmasıdır. Diğer kişilerle birlikte oynamak, sosyalleşmenin, etkileşim kurmanın ve strateji geliştirmenin yanı sıra gençlere başkalarının davranışlarını gözlemleme olanağı da tanır.

Şüphesiz, oyunlar güçlü değerlere dayalı sağlam arkadaşlık bağları oluşturur. Çocukların akranlarıyla ilişkiler geliştirmesi ve kaliteli zaman geçirmesi, arkadaş çevresini genişletmeye yardımcı olur.

“Ergenlik, toplumun fiziksel yetişkinlikle psikolojik sorumsuzluğa izin verdiği bir dönemdir.”

—Terri Apter—

3. Değerleri öğrenmek

Aynı zamanda, oyun oynamak öğrenme ve saygı, adalet, açık fikirlilik ve hoşgörü gibi değerleri geliştirmek için etkili bir kaynaktır. Dahası, ortak kişisel ve sosyal becerilerin gelişimine de katkıda bulunur.

Yetişkinler, çocuklara ve gençlere işbirliği ve ekip çalışması gibi değerleri öğretmelidir. Ayrıca, kişinin kendisine, başkalarına ve çevresine saygılı davranmasının önemi gibi kavramları da aşılamalıdır. Bu konseptlerin çoğu oyunlarda mevcuttur.

4. Hayal gücü ve yaratıcılığın gelişmesi

Oyunlar sayesinde gençler bir yandan hatalarından ders çıkarırken, bir yandan da aktif ve yaratıcı olabilirler. Oyun oynayarak, gençler hem fiziksel hem de zihinsel olarak sınırlarının ötesine geçerler.

Ergenlik çağında oynanan oyunlar, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmenin harika bir yoludur. Pek çok oyun, engelleri aşabilmek için yaratıcı olmayı ve hayal kurma becerilerini kullanmayı gerektirir. Böylece, hayatlarının geri kalanına bu yaratıcı düşünme becerisini dahil edebilirler.

çeşitli aktiviteler

5. Öz saygının güçlendirilmesi

Son olarak, oyunların keyif almayı, katılımı ve deneyimi bir araya getirdiğini unutmamalısınız. Oyunlar, kişinin karakterinin yanı sıra, becerilerinin gelişimine de katkıda bulunan bir öğrenme kaynağıdır.

Aynı şekilde, gençler bir şeyler oluşturabilir, karar verebilir ve sorumlulukları üstlenebilir. Bunların hepsi, karar verme ve kaynakları yönetme söz konusu olduğunda gençlerin öz saygısını güçlendirir. Hem zaferler hem de yenilgiler, çocuğun öz saygısını pekiştirecektir.

Son olarak, çocuğun bir oyuna olan ilgisi asla orantısız olmamalıdır. Eğer çocuğunuz ders çalışmak veya aileyle zaman geçirmek gibi diğer aktivitelerin hepsini bir kenara bırakıyorsa, burada bir sorun vardır.

Aynı durum, çocuğunuzun oyunlara saldırgan tepkiler verdiğini gözlemlediğinizde de geçerlidir. Bu durumda, oyunu hemen bırakmasını sağlamalısınız.  Gençler her şeyin bir zamanı olduğunu bilmelidir. Oyun oynamanın çok sayıda faydası vardır ancak bu durum sadece süreç iyi yönetildiğinde geçerlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.