Gençler Arasında Şiddet Nasıl Önlenir?
Ergenlik döneminde, gençler arasında şiddet davranışlarının tehlikeleri gün yüzüne çıkar. Bu davranışları önlemeye yardımcı olmak için ebeveynlerin bazı stratejiler uygulamaları gerekir.
Şiddete meyilli davranışlar sergilemek, hayatın her anında zararlıdır ancak ergenlikte çok daha karmaşıktır. Bu süreçte, gençler karakterlerini şekillendirmeye başlar ve maruz kalabilecekleri tehlikelerin tam anlamıyla farkında olmazlar.
Gençler arasındaki şiddetin sebepleri
Gençlikte şiddet kullanımına sebep olabilecek risk faktörleri ve sizin kontrolünüz dışında olabilecekler aşağıdaki gibidir:
Aile arasında
Erken yaşta, çocuklar ebeveynlerinin şiddet kullanımının kurbanı olabilir ve bu tür davranışları gözlemleyebilir.
Örneğin, çocuk ciddi cezalara maruz kalabilir veya anne babasının ilgi ve şefkat eksikliğini deneyimleyebilir. Benzer şekilde, ailenin parçalanması da çocuklarda bu tür sorunların görülmesinde hızlandırıcı faktör olabilir.
Akademik hayatta
Okulda şiddete meyilli davranışları kışkırtan sebeplerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Sınıf arkadaşı tarafından zorbalığın kurbanı olmak.
- Sık devamsızlık yapmak.
- Hem içe dönük olup hem de agresif tutum göstermek.
- Öğrenme zorluğu çekmek veya kötü not almak.
Şiddete meyilli genç nasıl davranır?
Genellikle, agresif tutum sergileyen gençler aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- Kendi yaşıtı veya kendinden küçük çocukları kışkırtma ve canını sıkma konusunda ısrarcı davranmak.
- 14 yaşından önce, tutuklanmakla sonuçlanan sabıka.
- Alkol ve madde bağımlılığı.
- Duygusal ve zihinsel sorunlar için profesyonel yardım almış olmak.
Gençler arasındaki şiddetin sonuçları
Şiddet maduru olan gençler, bu durumun sonuçlarını genellikle psikolojik seviyede gösterir. Bu psikolojik dengesizlik, sosyal izolasyon, depresyon, intihar düşünceleri ve anksiyete bozuklukları olarak örneklendirilebilir.
Diğer sonuçlar ise düşük okul performansı, ailede çöküntü, erken ölüm, rastgele cinsel ilişkide bulunma ve ahlaki değerlerden yoksunluktur.
Gençler arasında şiddeti önlemeye yardımcı stratejiler
Gençler arasındaki şiddeti önlemek son derece zordur. Bu, gençlerin annelerinden ve babalarından ayrılmaya çalıştıkları bir dönemdir. Buna rağmen, gençlerde şiddeti önlemeye yardımcı bazı stratejiler vardır:
Tedbirli olmak
Özellikle 10 yaşından sonra, kızınızın veya oğlunuzun şiddete meyilli bir tutum sergileyip sergilemediğini gözlemleyin. Bu durumda, saldırgan bir kişilik gelişimini önlemek için uygun tedbirler alınmalıdır.
“Ergenlik çağında gençler karakterlerini şekillendirmeye başlar. Bu dönemde, maruz kalabilecekleri tehlikelerin tam anlamıyla farkında değildirler.”
Sevgi ve şefkat göstermek
Çocuklara sevgi ve şefkat göstermek, ebeveynleri tarafından sevildiklerini hissettirir ve güvende hissetmelerini sağlar. Böyle bir ortamda büyüyen çocukların şiddete başvurma ihtimali çok daha düşüktür.
Çocuğunuzla duygusal bir bağ kurmak
Çocuğun gelişimine yardımcı olmak için, sadece neyi yanlış yaptığını açıklamak yeterli değildir. Çocuğunuzla empati kurmak da son derece önemlidir. Empatiyi öğrenmek, başkalarına karşı agresif davranışlar sergileme ihtimalini azaltır.
Çocuğu kontrol etmek
Çocuğun sağlığı ve güvenliği, ebeveynin sorumluluğudur. Bu yüzden, çocuğunuzun kiminle zaman geçirdiğini ve ne yaptığını bilmeniz gerekir.
Böylece, çocuğunuz evde değilken de içiniz rahat olabilir. Bunu yaparken, çocuğunuzun özel yaşamına ve bağımsızlığına özen göstermelisiniz. Eğer gölgesi gibi onu sürekli takip ederseniz, çocuğunuz sizi püskürtecektir.
Net kurallar koymak
Çocukların kurallara uyması gerekir ancak ergenlik çağındaki gençler söz konusu olduğunda kurallar birlikte koyulmalıdır. Gençler arasındaki şiddeti önlemek için, disiplin sağlamak önemlidir. Böylece çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Farklı aktiviteler yapmak
Takım sporlarına yönlendirerek, çocukları şiddete meyilli davranışlardan uzak tutabilirsiniz. Bu tür sporlarda, oyuncular gerginlikten uzak durur ve kurallara uymayı öğrenir. Ayrıca, bir grubun parçası olma ve uyum sağlama konusunda da gelişim gösterir.
Gençlerde şiddete meyilli davranışları önlemenin bir diğer alternatifi ise, onları kamu hizmetine yönlendirmektir.
Yardımcı olmaya gönüllü gençlerle çalışmak isteyen pek çok dernek ve kurum vardır. Bu fırsatlar, çocuklara takım çalışmasını ve kurallara uymayı öğretir. Ayrıca, hayat boyu sürecek olumlu değerleri benimsemeye yardımcı olur.
Zorbalıktan uzak durmak
Eğer çocuk zorbalıktan muzdaripse, harekete geçin ve öğretmenlerini ve okul müdürlerini bu konudan haberdar edin. Çocuğunuzun eğitim hayatına dahil olun. Ayrıca, zorbalığın devam etmeyeceğinden emin olmak da sizin görevinizdir.
Eğer zorbalık bir süredir devam ediyorsa, çocuğunuzun okulunu değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Böylece, çocuğunuz yeni bir ortamda temiz bir sayfa açabilir.
Alkol ve madde kullanımını yasaklamak
Çocuğunuzun herhangi bir madde kullanmadığından veya alkol bağımlısı olmadığından emin olmak için, gözünüz çocuğunuzda olmalıdır.
Kötü alışkanlıklar, çocukların pek çok olaydaki davranışlarından haberdar olmamalarına sebep olabilir. Bunun sonucunda ise, şiddete meyilli davranışlar daha sık görülebilir.
Bir anne olarak, ergenlik çağındaki çocuğunuzun gelişimi sizin sorumluluğunuzdadır. Bu yüzden, çocuğun ve etrafındakilerin iyiliğini tehlikeye atan belirtiler konusunda harekete geçmelisiniz.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gómez, A., Gala, F. J., Lupiani, M., Bernalte, A., Miret, M. T., Lupiani, S., & Barreto, M. C. (2007). El” bullying” y otras formas de violencia adolescente. Cuadernos de medicina forense, (48-49), 165-177. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1135-76062007000200005&script=sci_arttext&tlng=en
- Díaz-Aguado, M. J. (2003). Adolescencia, sexismo y violencia de género. Papeles del psicólogo, 84, 35-44. https://www.redalyc.org/pdf/778/77808404.pdf
- Jalón, M. J. D. A. (2005). La violencia entre iguales en la adolescencia y su prevención desde la escuela. Psicothema, 17(4), 549-558. https://www.redalyc.org/pdf/727/72717402.pdf
- Gallegos, W. L. A. (2013). Agresión y violencia en la adolescencia: La importancia de la familia. Avances en psicología, 21(1), 23-34. http://revistas.unife.edu.pe/index.php/avancesenpsicologia/article/view/303