Sinirlilik Bir Karakter Değildir

Bu yazımızda, sinirliliğin karakterle eş değer olduğuna dair inancın yanlışlığını açıklamaya çalışacağız. Aşağıda, sinirlilik ve karakter arasındaki farkı açıklayacağız böylece ikisinin aynı olmadığını anlayacaksınız.
Sinirlilik Bir Karakter Değildir

Son Güncelleme: 02 Temmuz, 2020

Bir çocuk her öfke nöbeti geçirdiğinde veya kötü tepkiler verdiğinde, ebeveynin veya akrabaların “Çocuğun pek çok değişik huyu var!” dediğini duyarsınız. Ancak sinirlilik ve karakterin aynı olmadığını, bunun bir huy olmadığını bilmek önemlidir. Sinirli olmaktan kimse gurur duymaz.

Sinirliliğin ve karakterin tanımı

Karakter, bir dizi kişisel özellik, mizaç veya kişinin doğasını, onu diğerlerinden ayıran değerleri ifade eder. Karakter, kişiliği şekillendirir. Ayrıca, durumlara verilen tepkileri ve diğerleriyle kurulan ikişkiyi de etkiler.

Bunların aksine, huysuzluk davranışlarla veya belirgin bir sebep olmadan çabucak sinirlenmeye meyilli olmakla ilişkilidir. Aksi olduğunu söyleyen insanlar genellikle agresif ve negatif bir tutum sergiler.

Buna ek olarak, bu durumu sabrını çabucak kaybeden, başkalarının tavsiyelerine uymayan, başkalarını dinlemeyen sabit fikirli veya inatçı insanlarla da ilişkilendirebiliriz.

Öte yandan, herkesin bir karakteri vardır. Başka bir deyişle, herkesin bir karakter tipi vardır ancak herkes sinirli değildir. Bu yüzden, sinirlilik karakterle eş anlamlı veya birden fazla huyu olma ile aynı anlama gelmez. Kişilik özelliğinden ve karakterden çok daha fazlasıdır.

öfke nöbeti

Bu kavramları karıştırmayın

Kötü davranışları ve tepkileri ile övünen insanlar, herkesin taşkınlıklarına katlanması gerektiğine inanır ve diğerleriyle empati kuramaz.

Sinirli olmanın, güçlü bir karaktere sahip olmakla haklı çıkarılamayacağını bilmek önemlidir. Öfke kimseyi güçlü yapmaz. Bu insanlar sadece sinirli olduklarını ve bunun iyi bir yanı olmadığını bilmelidir.

Dahası, eğer bu konuyu psikologlara sorarsak, onlar da kendisini kontrol etmeyi bilmeyen birinin çok fazla karakter özelliği olduğunu değil karakteriyle ilgili sorunları olduğunu söyleyecektir.

Aksine, güçlü bir karaktere sahip olan kişi kendisini kontrol edebilir ve iyi bir gerekçe olmadan öfkesini kaybetmez. Ayrıca, saygılı, sevgili ve iyi huylu bir biçimde yaklaşarak başkalarına nasıl davranacaklarını bilirler.

Sinirlilik karakterle eş anlamlı değildir

Sinirlilik ve karakter eş anlamlı olmadığı gibi, sinirli olmakla pek çok kişilik özelliğine sahip olmanın zıt anlamlı olduğunu da söylemek mümkündür. Bunun sebebi aşağıdaki gibidir:

  • Pek çok kişilik özelliği olan insanlar, uç durumlarda kendilerini kontrol edebilirler. Sinirli kişi, kendini çabucak kaybeder, hiçbir sebep ve anlam olmadan herkese hakaret eder ve herkesi tehdit eder.
  • “İkinci kez düşünmeme gerek olmadan, bana bulaşan herkese hakaret ederim.” diye düşünen kişinin aksine, pek çok kişilik özelliği bulunanlar hiçbir şey söylemeden veya yapmadan, etraflarındaki herkesi gözlemleme ve analiz etme eğilimindedir.
  • Pek çok kişilik karakteri olanlar, kişiye tepki göstermeden önce geçerli argümanlar ararlar veya gerektiğinde empati yaparlar. Sinirli insanlar sadece bağırır ve diğerlerine hakaret eder.
  • Negatif, düşüncesiz veya küstah olmak, pozitif, hoşnut ve sakin olmanın tam tersidir. Öfkenin sizi ele geçirmesine izin vermekle, düşünerek hareket etmek ve kendinizi kontrol etmeyi bilmek arasında fark vardır. Sakin davranan ve kontrolü bilen kişilerle olmak, öfkeli kişilerle olmaktan çok daha iyidir.
  • Pek çok karakter özelliğine sahip olmak, dinlemeyi, eleştiri almayı ve daha iyi biri olmak için davranışları değiştirmeyi bilmek anlamına gelir. Buna ek olarak, karakter çeşitliliği, bilgi ve davranış konusunda sürekli bir değişim ve gelişimi de beraberinde getirir. Bunun aksine, sinirli kişiler durumlar karşısında sadece öfkeli tepkiler verir. Eleştirileri reddeder ve hiçbir yere varmayan olumsuz davranışlarıyla övünür.
sinirlenmek

Çocuğunuzun karakterini besleyin

Günümüzde çocuklar her ne pahasına olursa olsun dikkat çekmek istiyor. Bu yüzden, bazı ebeveynler çocukları sinirli davranışlar gösterdiğinde onlarla gurur duyuyor çünkü bunun karakterli bir duruş olduğunu düşünüyor. Söz konusu çocuk yetiştirme olduğunda, anne babalar aslında bu davranışlarıyla çocuklarına kötülük yapmış oluyor.

Çocukların içindeki öfkeyi beslemenin, gelişimleri ve karakter oluşumları üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bunun yerine, çocuklardaki iyi özellikleri beslemeye özen göstermek gerekir.

Çocukların empati, tolerans, ve nesnellik geliştirerek ve kendilerini duygusal açıdan kontrol edebilmeleri için dürüst, eleştirel ve mantıksal bir karaktere sahip olmasını teşvik etmek en iyisidir. Böyle bir karakter, çocuğun diğerlerinin arasında öne çıkmasına ve her türlü durum karşısında daha iyi davranmasına olanak tanır.

Özetlemek gerekirse

Sinirli olmanın karakterli olmakla hiçbir alakası yoktur. Eğer kişi sinirliyse, muhtemelen kötü bir karakteri vardır ancak pek çok durumda sinirli olmak kötü bir karaktere işaret etmez.Bu ifadeler sinirli olmakla övünen kişileri kızdırabilir.

Çeşitli karakter özelliklerini beslemek ve kendini kontrol etmek kolay bir iş değildir bu nedenle de herkes bağırıp çağırmaya ve kötü davranmaya yönelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.