Çocuğunuz Kötü Not Aldığında Ne Yapmalı?

Çocuğunuz kötü not alırsa ne yapacağınızı öğrenin. Hüsran dolu ve hayal kırıklığına uğramış hissedebilirsiniz, ancak yapılacak en iyi şey çocuğunuza durumun üstesinden gelmek için yararlı araçlar sağlamaktır.
Çocuğunuz Kötü Not Aldığında Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2020

Çocuğunuz kötü not alırsa ne yapmalısınız? Bu ebeveynler arasında yaygın bir endişe kaynağıdır. İlk yapılması gereken şey her zaman sakin kalmak ve sebebini anlamaya çalışmak ve çocuğunuzla birlikte bir çözüm bulmaktır.

Okul çocuğunuzun ikinci evidir. Çocukların diğer çocuklarla iyi geçinmeyi ve parlak bir geleceğe hazırlanmak için çalışmayı öğrendiği yerdir.

Ayrıca, notlara dönüşen değerlendirme ve sınavlarla karşılaştıkları yerdir. Bazen bunlar hem ebeveynlerin hem de çocukların çabalarıyla uyuşmaz.

Çocuğunuz Kötü Not Aldığında Ne Yapmalı?

Tüm ebeveynler çocuklarının iyi bir eğitim almasını ve okulda iyi notlar almasını ister. Ancak, bir noktada, çocuğunuzun özellikle belirli bir konuda kötü not alması neredeyse kaçınılmazdır.

Umutsuzluğa kapılmayın, sakin kalmaya çalışın. Bu küçük başarısızlığın arkasında birçok faktör olabilir. Sakin bir tutum çocuğunuzun daha rahat olmasını sağlar, böylece ikiniz birlikte neyin yanlış gittiğini anlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun kötü not almasının nedeni

Birkaç kötü not çocuğunuz ve okuldaki davranışları hakkında çok şey anlatabilir. Olası tüm alanları analiz etmek iyi bir fikirdir. En sık nedenler;

Duygusal konular

Birçok genç sınav sırasında gerginleşir. Kaygı, depresyon ve korku yaşayabilirler. Bunun nedeni, mükemmeliyetçi olmaları ya da kendilerini konuyla ilgili yeteneksiz hissetmeleri olabilir.

Öğrenme bozuklukları

Bazı çocuklar öğrenme, ezberleme, yazma veya kavramları kavramada zorluk çekerler. Bu dikkat dağınıklığına dönüşebilir. Bu bozukluklar dürtüsel, saldırgan veya itaatsiz davranışlar ve motivasyon eksikliği ile şiddetlenebilir.

Kötü çalışma alışkanlıkları

Kötü notların ana nedeni kötü çalışma alışkanlıklarıdır, çünkü birçok çocuk iyi öğrenme stratejilerini nasıl oluşturacaklarını bilmez. Çoğu durumda, çocuk nasıl çalışacağını bilmez, düzensizdir ve öğrenmek zor gelir.

kötü not alan çocuk

Ailevi zorluklar

Ebeveynlerin ayrılması, sevilen birinin ölümü veya hasta bir aile üyesi gibi sorunlar strese neden olabilir ve çalışmayı daha zor hale getirebilir. Bu listeye birçok başka sorunlar da eklenebilir.

Bazen, kötü notlar tamamen çocuğun hatası değildir. Herkes öğrenme sürecinin bir parçasıdır ve süreci bir şekilde etkilemektedir. Ekipte ebeveynler, öğretmenler ve çocuklar vardır.

Bu, cezanın bir çözüm olmadığı anlamına gelir. İdeal olarak, çocuklar hatalarından öğrenecek ve üstesinden gelebileceklerdir.

Kötü notlar için çözümler

Çocuğunuz kötü notlar almışsa, sorumlu bir ebeveyn olarak sizi endişelendireceğine şüphe yoktur. Ancak, çocuğunuza ihtiyaç duyduğu yardımı vermek için hayal kırıklığı ve endişe duygularınızı ele almak mümkündür.

“Birçok genç, kaygı, depresyon ve korku yaşayabilecekleri sınavlar sırasında gerginleşiyor.”

Bir ebeveynin işi cezalandırmak değil, çocuklarını eğitmek ve zorlukların üstesinden gelmeleri için onlara yararlı araçlar sağlamaktır. Bu sorunu çözmek için bazı öneriler şunlardır:

Dramadan ve sesinizi yükseltmekten kaçının

Bağırmaktan ve duruma dramatiklik eklemekten kaçının, çünkü bu sadece işleri daha da kötüleştirir. Çocuklarınızın mazeretler ve yalanlara başvurmasına yol açar. Ayrıca çocuğunuzu korkutacak, itiraf etmekten kaçınmasına neden olarak ağlatacak ve gerçek problemi gizlemeye yönlendirecektir.

Açık ve dürüst iletişim

Çocuğunuzun aldığı sonuçlarla hayal kırıklığına uğraması söz konusu olabilir. Ne olursa olsun, onları ne kadar sevdiğinizi hatırlatın.

Bu zor zamandan geçmelerine yardımcı olmak istediğinizi bilmelerini sağlayın. Samimiyet çocuğunuzun kötü notlarının sebebinin ne olduğunu açıklarken rahat hissetmesine yardımcı olacaktır.

Bir plan yapın

Sorunu belirledikten sonra, ekip olarak bazı çalışma stratejileri planlamaya devam edebilirsiniz. Başarıyı garanti etmek için aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • Zekayı destekleyen besinler içeren dengeli, sağlıklı bir diyet.
  • Yeterli miktarda dinlenme ve daha kısa süreler bilgisayar oyunları oynamak ve TV izlemek.
  • Farklı öğrenme stratejilerini birleştiren dinamik çalışma rutinleri oluşturun. İdeal olarak çocuğunuz öğrenmeye dair motivasyonunu ve ilgisini bulacaktır.

Sonuç olarak, çocuğunuz eve kötü notlar getirirse, sakin olun, derin bir nefes alın ve anlayışlı olun. Bir eylem planı yapın ve gelişme arzusunu desteklemek için olumlu pekiştirme kullanın. Bu durumu ele alma şekliniz, gelecekte benzer durumlara örnek olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Roth, C. (2011). The Entrepreneur Equation: Evaluating the Realities, Risks, and Rewards of Having Your Own Business. BenBella Books.
  • Navas, L., Maicas, G. S., & Germán, M. A. S. (2003). Predicción de las calificaciones de los estudiantes: la capacidad explicativa de la inteligencia general y de la motivación. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología56(2), 225-237. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=760681

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.