Çocuklarda Motivasyon Eksikliği Nasıl Fark Edilir

Aktivitelere katılma konusundaki isteksizlik, çocuğun okul ve aile hayatı bakımından zararlı olabilir. Aşağıda, motivasyon eksikliğini nasıl anlayabileceğinizden bahsedeceğiz.
Çocuklarda Motivasyon Eksikliği Nasıl Fark Edilir

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2019

Çocuklar söz konusu olduğunda, sürekli olarak koşmak, oyun oynamak ve eğlenmek hakkında düşünürüz. Eğer çocuğunuz bu aktiviteleri yapmıyorsa, bir şeyler ters gidiyor demektir. Çocuklarda motivasyon eksikliğinin sebepleri nelerdir?

Motivasyon, insanların aktiviteleri maksimum çaba ile sürdürmesine yarayan bir kavramdır. Motivasyon olmadığında, insanlar amaçsız ve durağan hale gelirler. Çocuklarda motivasyon eksikliği, hiç şüphesiz, oldukça ciddi bir durumdur çünkü hayatın her alanındaki performans seviyesini düşürebilir.

Çocuklarda motivasyon eksikliği gözlendiğinde, pek çok anne baba profesyonel bir yardım almayı düşünüyor çünkü ebeveynler bu konu hakkında ne yapacaklarını bilmiyor. Pek çok vakada, anne babalar son derece endişelidir ve çocuklarını nasıl motive edeceklerini bilmez. Hatta zaman zaman perişan bile olabilirler.

Çocuklarda motivasyon eksikliğinin semptomları

İlk olarak, çocukta motivasyon eksikliği olup olmadığını tespit etmek gerekir. Motivasyon eksikliğinin en yaygın semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Motivasyon eksikliği olan çocuk, ne ödev yapmak ne oyun oynamak ister. Hiçbir şeye karşı hevesli davranmaz.
  • Herhangi bir hobisi yoktur.
  • İlgisiz ve enerjisiz görünür.
  • Tembel davranır.
  • Önerileri kabul etmez.
  • Sadece kendilerinden istenilen şeyleri yaparlar. Bazen basit şeyler için bile talepte bulunmak gerekebilir.
  • Motivasyon eksikliği olan çocuklar, hiçbir aktiviteden keyif almaz.
  • Yapıp kurtulmak için her şeyi aceleyle yaparlar.

Bunlar, motivasyon eksikliği yaşayan çocuklarda görülen normal semptomlardır. Yapmanız gereken sakin kalmak ve bu durumun uzun sürmesine izin vermemektir.

okulda dışlanma

Anne Babaların Rolü

Ebeveynlerin dikkatli olmaları ve motivasyon eksikliği ile sonuçlanabilecek belirli şeylerden kaçınmaları son derece önemlidir. Aşağıdaki noktalara dikkat edin:

  • Çocuğunuz kendisiyle yeterince ilgilenilmiyormuş gibi hissetmemelidir.
  • Bazı şeylerin neden yapıldığından emin olmalıdır.
  • Yapmak istedikleri şeyler için onlara yeterince zaman vermelisiniz.
  • Çocuklar için çok zor olabilecek görevleri onlardan istememelisiniz.
  • Çocuğun yaptıklarına değer vermelisiniz, böylece çocuk sarf ettiği çabaya değdiğini düşünür.

Bütün bunlar, çocuğun motivasyon seviyesini etkiler ve bazı durumlarda hevesini azaltabilir.

“Çocuklardaki motivasyon eksikliği son derece ciddi bir mevzudur çünkü yaşamın her alanında çocuğun performans seviyesini düşürebilir.”

Çocuklarda Motivasyon Eksikliğinin Üç Sebebi

Çocuklardaki motivasyon eksikliğinin temel sebebi olarak düşünülen bazı faktörler vardır. Bunlardan ilki, kötü beslenme ve bunun sonucunda ise beslenme eksikliği gibi biyolojik sebeplerdir. Yeterli seviyede beslenmeyen bir çocuk, asla sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan bir çocuk kadar iyi performans gösteremez.

İkinci faktör, bir gruba dahil olmada veya uyum sağlamada zorluk yaşamak, dışlanmak veya okulda başarısız olmak gibi sosyal sebeplerdir. Son ve üçüncü olan faktör ise, hata yapma korkusu ve özgüven düşüklüğü gibi psikolojik sebeplerdir. Okuldaki zorbalık da bir diğer önemli faktördür.

Ebeveynler olarak, çocuğunuzu neyin etkilediğini gözlemlemek ve bunu çözmek için almanız gereken önlemleri anlamak için onun çevresini gözlemlemelisiniz.

Çocuğunuzdan bir aktiviteye katılmasını istemeden önce onun yeteneklerini göz önünde bulundurun. Böylece çocuğunuzun kendisini gergin hissetmesini önlemiş olursunuz. Bir diğer önemli nokta ise, çocuğunuzla ne kadar ilgilendiğiniz, çocuğunuzun yeterli kadar uyuyup uyumadığı ve beslenme alışkanlıklarıdır. Bunlar, evde sizin sorumluluğunuzda olan durumlardır.

Okulda motivasyon eksikliği

Eğer çocuklar okulda motivasyon eksikliği semptomları gösteriyorsa, onları neyin demoralize ettiğini düşünüp nasıl yardımcı olabileceğinizi araştırmalısınız. Pek çok durumda, öğretmenler çocuğun gerçek kabiliyetlerini fark edemeyebiliyor. Bunun sonucunda ise, varsayımlarda bulunarak onlara yeterli notu vermiyorlar.

Çocuğun okuldaki sorumluluklarını yerine getirmediğini fark ettiğinde aileyle konuşması gereken kişi öğretmendir. Ebeveynler ve öğretmenlerin iletişim halinde olması, çocuğun motivasyon eksikliğini çözmede daha etkili bir yoldur.

mutsuzluk

Çocuklarda Motivasyon Eksikliği Nasıl Önlenir

Pek çok uzman, çocuğunuzla her gün iletişim halinde olmanızın yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu şekilde, çocuğun sevdiği ve sevmediği şeyler konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çocuklar aileleri ve öğretmenleri tarafından desteklendiğinde, aktivitelerde ne kadar yetenekli olduğunu görebilir, gücünü fark edebilir ve bu aktivitelerden zevk alabilir. Eğer bir kez çocuğun yaptıkları ile ilgili ödül veya ceza ortaya koyduysanız, bu uygulamaya devam etmeniz gerekir.

Bununla birlikte, çocuğu motive etmek için her defasında ortaya bir ödül koymamalısınız. Bu, çocuğun sadece ödülü almak için bir şeyler yapmasına neden olabilir. Çocuklara özgür olmayı, özgür düşünmeyi ve kendi kararlarını nasıl almaları gerektiğini öğretmelisiniz.

Son olarak ise, ev içerisinde uyum, destek ve yardımlaşma oldukça önemlidir. Çocuğunuzun önüne çıkan görevleri yerine getirebilmesi için güvende olduğunu bilerek büyümesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Duche Cordero, E. S., & Duche Cordero, D. P. (2019). Análisis de las causas que influyen en la desmotivación de los niños de segundo año de educación básica en su proceso de aprendizaje(Bachelor’s thesis). http://201.159.222.36/handle/123456789/4850
  • Lascano, J., & Elizabeth, M. (2015). La desmotivación y su incidencia en el desarrollo de las capacidades físicas en los niños de cuarto y quinto año paralelo único del centro de educación básica Archipiélago de Colón en el Cantón Ambato provincia Tungurahua en la parroquia santa rosa caserío Bellavista (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación Carrera de Cultura Física). http://192.188.46.193/handle/123456789/12372

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.