Ergenlerde Oyun Bağımlılığı: Bilmeniz Gerekenler

Video oyun bağımlılığı, bazı ergenler için ciddi bir sorun. Oyun konsolunda veya bilgisayarda saatler geçirmek hem zihinsel hem de fiziksel sağlık açısından riskler yaratabilir. Peki, bu bağımlılığı önlemek veya iyileştirmek için neler yapılabilir? 
Ergenlerde Oyun Bağımlılığı: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Günümüzde toplumun karşılaştığı en büyük sorunlardan biri ergenlerde oyun bağımlılığı sorunudur. Gün içinde oyun konsolunun veya bilgisayar ekranının karşısında saatler geçirmek hayal edebileceğinizden daha zararlı olabilir.

Bu durumla baş etmek için video oyun bağımlılığının semptomlarını tanımak ve bunlara karşı savaşmak üzere uygun önlemleri almak önemlidir.

Ergenlerde teknoloji ve video oyun bağımlılığı

Yeni teknolojiler, eğlence dahil hayatın tüm alanlarında fayda yarattı. Buna video oyunları da dahil. Üstelik video oyunları çocuğun gelişimine belli açılardan pozitif etki de edebilir. Ancak video oyunları hobiden bağımlılığa dönüştüğünde sorunlar başlıyor.

Hobinin bağımlılığa dönüştüğü anı tanımlayabilmelisiniz. Bu, hızlı bir şekilde aksiyona geçebilmek için anahtardır.

Ebeveynlerin, çocukların konsolun veya bilgisayarın önünde harcadıkları vakti kontrol etmeleri ve kısıtlamaları tavsiye edilir.

Oyun bağımlılığının semptomları

Zaman

Zaman, bir çocuğun video oyunlarına bağımlı hale geldiğini gösteren en önemli göstergelerden biridir. Ebeveynler, çocukların bir gün içinde oyun oynayarak geçirdikleri vakit günden güne artar ve saatlerce oyun oynadıkları bir noktaya gelirse, buna özellikle dikkat etmeliler.

Êrgen gencin davranışları, video oyun için ayırması gereken zaman arttıkça değişecektir.

Yaş

Bağımlılık, çocuklar video oyunu oynamaya başladıktan sonra herhangi bir yaş aralığında görülebilir. Bağımlı olmaya daha meyilli oldukları bir yaş aralığı vardır. Erkek çocukları 12-20 yaş aralığında bağımlılığa daha açıktırlar.

gece konsol oyunu oynayan mutlu ergen

İzolasyon

Ergenlerde, video oyunu bağımlılığı ile ilgili görülen bir başka yaygın semptom da izolasyon ve sosyalleşme eksikliğidir.

Bu vakalarda ergen, dışarıya çıkmak, arkadaşlarıyla takılmak veya başka herhangi bir aktivite yapmak yerine, konsolun veya bilgisayarın başında saatlerce vakit harcamayı tercih edecektir.

Zayıf akademik performans

Zayıf akademik performans en yaygın rastlanan semptomlardan bir diğeridir. Ergenler kontrollerini kaybettiklerinde, bir oturuşta saatlerce oyun oynarlar. Günün ilk ışıklarına kadar bile oynayabilirler.

Böyle bir program okul saatleri boyunca uykulu olacakları ve okuldaki konulara ve ödevlere yetişmekte zorlanacakları anlamına gelir. Uyku bozuklukları ve uyku kalıplarında değişiklik de bu sorunun semptomlarından biridir.

Geri çekilme

Ergen, uzun bir süre boyunca oyun oynayamadığında geri çekilme semptomları da baş gösterecektir. Bu durum, motivasyonda eksikliği, üzüntü, agresiflik, radikal ruh hali değişimleri ve savunmacı tutum ile sonuçlanabilir.

İlişkilerin kaybedilmesi

Bağımlılık sorunu olan ergenler, arkadaşlıklarını ve kişisel ilişkilerini sürdürmekte de zorluk çekerler. Bunun sebepleri çok basittir: Sosyalleşme isteğinde azalma ve şiddetli ruh hali değişimleri.

“Video oyunu oynamak, hobiden çıkıp bağımlılığa dönüştüğünde sorunlar başlar.”

Video oyun bağımlılığını iyileştirmek

Oyun oynama süresini kısıtlamak

Ebeveynlerin çocuklarının oyun oynadıkları süreyle ilgili kısıtlamalar koymaları ve bu süreyi kontrol altında tutmaları tavsiye edilir. Bazı durumlarda, konsol kullanımı haftada bir – iki gün olacak şekilde sınırlandırılmalıdır.

Çocuğunuzun bağımlı olmasını engellemede zaman önemli bir faktördür. Bu durumu aşmasına yardımcı olmada da önemli bir faktör olabilir.

Psikolojik yardım

Ebeveynler çocuklarının video oyunu bağımlılığı olduğunu düşünüyorlarsa, onlara rehberlik etmeye yardımcı olması için çocuklarını bir psikoloğa götürmelidirler.

Ekstrem vakalar için rehabilitasyon merkezleri de vardır. Ancak bu tür önlemler alınmasını gerektiren çocukların oranı oldukça azdır.

konsol oyunu oynayan mutlu çocuklar

Diğer aktiviteler için teşvik etmek

Ebeveynler çocuklarını teknolojiyle ilgili olmayan başka aktiviteler yapmaları için de teşvik edebilirler. Daha spesifik konuşmak gerekirse, onları spora, resim veya müzik kursuna yazdırmak, izolasyonlarına bir son verecek iyi seçeneklerdir.

Ergenlerde video oyun bağımlılığı, modern toplumun bir sorunudur. Ebeveynler, bunu akıllarından çıkarmadan durumu kontrol altına almalıdırlar. Söz konusu video oyunları olduğunda net kısıtlamalar konmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alcántara Garrido, Mº. C. (2008). Los videojuegos y los efectos psicológicos en los adolescentes. Los videojuegos en la docencia. Innovación y experiencias educativas, Nº 4.
  • Fernández, L. C. (2011). Ocio Digital Activo. Beneficios y perjuicios a nivel social y psicológico. Lecturas: Educación física y deportes, (161), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4189899
  • Rodríguez, E. (2002). Jóvenes y videojuegos: espacio, significación y conflictos. Instituto de la juventud.
  • Salguero, R. T. (2001). La adicción a los videojuegos. Una revisión. Adicciones, 13(4), 407-413.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.