Doğum Sonrası Depresyonu Önlemenin 6 Yolu

Bu yazımızda, doğum sonrası depresyonu önlemenin bazı kilit noktalarını sizinle paylaşacağız. Bu noktalara dikkat ettiğinizde, durumun düşündüğünüz kadar zor olmadığını anlayacaksınız.
Doğum Sonrası Depresyonu Önlemenin 6 Yolu

Son Güncelleme: 23 Aralık, 2019

Hepimiz, duygularımızı yönetmenin kolay bir iş olmadığını biliriz. Ancak, bu imkansız değildir. Çözüm genellikle düşündüğümüzden çok daha basit olabilir. Daha önce bu konu hakkında ne duymuş olursanız olun, doğum sonrası depresyonu önlemek iyi alışkanlıklar benimseyerek mümkün olabilir.

İyi alışkanlıklar, refah sağlayan ve birbirini tamamlayan davranışlar bütünüdür ve sonuç olarak da kadına annelik rolünü doğru bir şekilde uygulama olanağı tanır. Bu önemli noktaları uygulamaya ve daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeye hazır mısınız?

Doğum sonrası depresyonu önlemenin 6 yolu

1. Annelik hakkında bilgi sahibi olun

Söz konusu doğum sonrası depresyonu önlemek olduğunda, bilgi sahibi olmak her zaman iyi bir fikirdir. Bunun için, tıbbi kaynaklara, kitaplara veya güvendiğiniz bir doktora danışmak en iyisidir. Doktorunuz her zaman kuşkularınızı ortadan kaldıracak ve size doğru ve güncel bilgileri verecek en yetkili kişidir.

2. Dengeli beslenin

İyi beslenmenin sadece hamileyken değil, doğumdan sonra da oldukça önemli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Dengeli beslenmek, vücudunuzun doğru işleyişini kolaylaştırır ve böylece kendinizi daha iyi hissedersiniz.

dengeli beslenmek

3. Yeterli miktarda uyumaya çalışın

Bu noktada, yaşamın temel gereklilikleri konusunda nasıl bir tutum sergileyeceğinizi bilmenin günlük rutininizi ve herhangi bir zorluk yaşamadan nasıl hissettiğinizi büyük ölçüde iyileştirdiğini fark etmiş olacaksınız. İyi bir şekilde yaşamak için iyi alışkanlıklar benimsemek son derece önemlidir.

Kesin olan bir şey varsa, o da bebeğin doğumundan sonraki ilk bir ayın ebeveyn, özellikle de anne için oldukça yorucu olduğudur. Bununla birlikte, anne kendini dinlenmeden mahrum bırakmamalıdır. Pek çok anne, bebeği uyurken uyumayı tercih ediyor. Bazıları ise yakınlarının yardımına başvurarak, bulduğu ilk fırsatta uyumaya çalışıyor. Bu iki seçenek de mümkündür.

Uykusuzluk, insanlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. İyi uyuyamamak bizi oldukça huzursuz yapar. Duygularımızı iyi bir şekilde yönetemememize neden olur ve çoğu zaman sonradan pişman olacağımız davranışlarda bulunmamıza yol açabilir. Bu nedenle, doğum sonrası depresyonu önlemek için yeterli miktarda dinlenmek çok önemlidir.

4. Biraz boş zaman geçirin

Doğum sonrası depresyonu önlemek için bir diğer önemli yöntemse, biraz boş zaman geçirmektir. Çocuğunuzdan uzaklaşıp kendinize bir miktar zaman ayırmak ve size iyi gelen bir şeyler yapmak oldukça faydalıdır.

Eğlenceli aktivitelerle zihninizi dinlendirmek ve biraz temiz hava almak, enerjinizi toplamanıza ve o an sizi rahatsız eden şeylerden uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Başka bir deyişle, annelerin yalnız zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Özgür hissetmek, hoşlarına giden her şeyi yapmak ve anneye yüklenen sorumluluklara biraz ara vermek doğum sonrası sağlıklı bir ruh halini korumak için gereklidir.

Kendinize zaman ayırmanın kötü bir anne olduğunuzu göstermediğini bilmelisiniz. Aksine, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza özen göstermek, bir anne olarak üstünüze düşen görevleri daha iyi yerine getirmenize yardımcı olur.

Bazen kısa süreliğine yürüyüşe çıkmak, bahçede oturmak veya rahat bir duş almak bile kafanızı dağıtmanıza yardımcı olabilir. Bazı anneler, arkadaşları veya eşleriyle birlikte film izlemeyi de tercih edebilir. Rahatlamak için yapılacak aktiviteler tamamen anneye ve tercihlerine bağlıdır.

5. Eşinizle olan ilişkinizi ihmal etmeyin

Bebek doğduktan sonra eşinizle olan ilişkinin bir miktar değişmesi normaldir. Ancak eşinizle aranızdaki romantik ilişkinin ihmal edilmemesi için, her şeyin doğal akışında ilerlemesine izin vermelisiniz. Hiçbir şeyi zorlamayın ve olayları akışına bırakın.

Buradaki kilit nokta grup çalışmasıdır. Karşılıklı destek, sevgi gösterileri, iş birliği ve sorumlulukların paylaşımı son derece önemlidir. Eğer birlikte olursanız, her şeyin üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Bu sayede, sağlıklı ve sevgi dolu bir ilişki sürdürebilirsiniz.

partnerle olan ilişki

6. Duygularınızı ifade edin ve kendinize özen gösterin

Doğum sonrası depresyonu önleyebilmek için, duygularınızı ifade etmek önemlidir. Böylece psikolojik düzeyde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Eğer bir şeylerin sizi uzun zamandır rahatsız ettiğini, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu, moralinizin bozuk olduğunu ve bununla baş edemediğinizi fark ederseniz, sessiz kalmak yerine bunu çevrenizle paylaşmalısınız.

Hislerinizi içinizde tutmak, zamanla sizi daha kötü etkiler. İç dünyanızı güvendiğiniz birine açmaktan korkmayın. Eğer duygularınızla başa çıkamadığınızı hissederseniz, profesyonel bir yardım alabilirsiniz.

Öte yandan, yalnız hissetmemek için partnerinizle iletişimi korumaya çalışın. Bir başkasının desteği olduğunda, sorunlara çözüm bulmak her zaman daha kolaydır. Her sorunun bir çözümü olduğunu ve sıkıntıların geçici olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Anne olmak kolay olmasa da, bütün zahmetlere değecektir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.