Doğumda Yanınızda Biri Olmasının Faydaları
Doğumda yanında birinin varlığını hissetmek her anne için iyi bir teşviktir, birisinin ona destek olmasını hissetmek, rahatlamak ve kontrol altında olmak ona mutlaka iyi gelecektir. Bilim dünyası da bu konuda aynı fikirdedir.
Annelere doğumda aileleri, arkadaşları ya da bir doğum koçunun eşlik etmesi çok yaygın değildir. Bu, yıllar önce imkansız bir olaydı.
Bazı hastanelerde hala bu konuda birçok kısıtlama vardır ama birçok hastane artık doğum sırasında annenin yanında birisi olmasına izin vermeye başladı.
Örneğin, hamile bir kadının stresli olduğunda yanında güvendiği birinin olması ona desteğini ve yardımını sunmasının iyi hissettirdiğini göstermek adına bu çalışmanın yapılması gerekliydi.
Ve aslında doğumda size birisinin eşlik etmesinin faydaları çok fazla olsa da, burada sizle doğum anında sevdiklerinizle çevrili olmanın faydalarından sadece yedi tanesini paylaşacağız.
1. Yanınızda biri ya da birileri olduğunda doğum daha kısa sürer
Yanınızda birisinin olması, doğum süresini kesinlikle kısaltır. Teoriye ve yaşanan deneyimlere göre bu süre, annenin eşi ya da ona eşlik eden kişi sayesinde 43 dakikaya kadar düşebilmektedir.
Doğum yapmaktan korkmak ya da anksiyete yaşamak, anne karnındaki bebeğin kalp atışlarında anormalliğe, kasılmalarda yavaşlamaya ve bunun sonucu olarak uzayan doğum süresine sebep olmaktadır.
2. Yanınızda biri varken doğum yapmak daha kolaydır
Kendisine eşlik edilen kadınların sezaryendense normal doğum yapması daha olasıdır ve ayrıca ağrı kesiciye de daha az ihtiyaç duyarlar.
Araştırmalar, kadınların eşlik edildiğinde daha kontrollü ve güçlü hissettiğini ve bu yüzden epidural gibi medikal müdahalelere daha az gerek duyduğunu desteklemektedir. Stres seviyesi düştükçe, bebeğin pelvik alandan geçişi de kolaylaşır.
3. Yalnız değilseniz yaşadığınız deneyim de güzelleşir
Doğum sırasında yalnız olmayan anneler yaşadıkları deneyimden de daha memnun kalır, özellikle de yanında olan kişi eşleriyse.
4. Yanınızdaki kişi sancı aralıklarında size yardımcı olabilir
Yanınızdaki kişinin, sancılarınızın sıklığını takip edebilmek için mutlaka kronometreli bir saati olması gereklidir. Eğer iki sancı arası 8 ila 10 dakikaysa ve her sancı 30 ila 45 saniye sürüyorsa, bu doğumun ilk aşamalarında olduğunuzu gösterir.
5. Eşlikçiniz doktorunuzla iletişim sağlayabilir
Doktorunuzla iletişim kurulması çok önemlidir, çünkü eşlikçinizin ona vereceği bilgilerle (ve sancı sıklıklarının süreleri de hesaba katılarak) hastaneye gitmeye hazır olduğunuz zamana karar verilir.
6. Sizi sakinleştirir ve neşelendirir
Gergin olduğunuzda vücudunuz son derece katılaşır ya da ameliyat gerektiğini düşünebilirsiniz, işte tam da bu zamanda sizi rahatlatacak ve cesaretlendirecek bir eşlikçiniz olması çok iyi olacaktır.
Çocuğun normal doğumla doğmayacağı ve tıbbi müdahale gerektirmesi anneye kendini daha savunmasız hissettirebilir bu yüzden yanındaki kişinin sağlayacağı desteğe ve sakinliğe daha çok ihtiyaç duyar.
7. İhtiyaçlarınızı karşılar (susama, sıcaklama, üşüme gibi)
Suyunuz geldiği andan itibaren yanınızdaki kişiden birçok şey talep etmeye başlarsınız. İkinizin arasında sürekli iletişim kurulması önemlidir, böylece çantanızda hiçbir şeyin eksik olmamasını garantilemiş olursunuz.
Eşlikçiniz size karşı çok sabırlı olmalıdır özellikle de bu ilk doğumunuz olacaksa. Eğer durum buysa, doğum sırasında sizin elinizi tutmalı, güzel sözlerle sizi motive etmeli ve düzgün nefes almanızı sağlamalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Villalón, H., Toro, R., Riesco, I., Pinto, M., & Silva, C. (2014). Participación paterna en la experiencia del parto. Revista chilena de pediatría, 85(5), 554-560. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062014000500005&script=sci_arttext
- Abad, M. L., Martos, J. S., Cazalilla, M. C. G., Chica, A. B., Rivera, M. D. C. O., Guijosa, A. B. R., & Lorite, M. P. G. (1999). El padre en la experiencia del parto: valoración del acompañamiento a su pareja. Revista de Enfermería, (10), 5-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6612216
- Serrano, M. M., Torres, C. U., & Hoga, L. A. (2018). Padre preparado y comprometido en su rol de acompañante durante el proceso de parto. Aquichan, 18(4), 415-425. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7004529