Doğumdan sonra düz bir karına nasıl sahip olunur?
Doğumdan sonra düz bir karna sahip olmak kadınların ortak sorunlarından biri. Bebek içindeyken gururla sergilediğiniz karnınız, doğumdan sonra bir kabusa dönüşebilir. Karın bölgesi yuvarlak ve sarkık bir haldedir. Bu durum, rahim bölgesinin doğal olarak genişlemesi, cildin esnemesi ve yağ birikmesi kaynaklıdır.
Organizma olarak, doğumdan önceki halimize dönmemiz için zaman gerekir ve bu durumda karın bölgesi de istisna değildir. Vücudunuz, biriken sıvıyı yavaş yavaş atıp biriken yağı da yakacaktır.
Bu süreci birkaç gün içinde tamamlayan anneler olsa da sayıları küçük bir yüzdeliği kapsar. Çoğu kadın doğumdan sonra düz bir karna sahip olmak için birkaç aya ihtiyaç duyar. Genelde, bu süreci belirli aktivitelerle desteklemek gerekir.
Bebeği emzirmek doğumdan sonra düz bir karna sahip olmayı kolaylaştırır
Doğumdan hemen sonra bebeği emzirmek rahmin kasılması için gereklidir. Böylece, hacmi küçülür ve karın bölgesi düzleşir.
Çocuğu bu şekilde emzirerek, fazla kaloriler yakılır ve anneler daha hızlı kilo verir. Süt üretme ve bebeği besleme süreci bütün organizma için bir egzersiz gibidir.
“Doğumdan sonra, vücut biriken sıvıları atıp fazla yağı yavaş yavaş yakar”
Doğumdan sonra düz bir karna sahip olmak için diyet
Dengeli bir diyet her zaman en iyi tavsiyedir. Her durum için farklı bir diyet belirleyecek bir beslenme uzmanına danışılabilir.
Eğer emziriyorsanız, diyete başlamadan önce kendinize iki ila üç ay izin verin. Süt üretmek için vücudunuzun biriktirdiği o yağa ihtiyacı vardır.
Meyve, sebze ve protein bakımından yüksek bir diyet oldukça sağlıklı olduğu gibi doğumdan sonra düz bir karna sahip olmanızı da kolaylaştırır. Ayrıca, aldığınız karbonhidrat miktarını azaltmak da gerekir.
Diyet yapmayı takıntı haline getirmeyin. Yeni doğan bebekler enerjinize ihtiyaç duyar. Bunun anahtarı da yemektir.
Sıvı toplanması karnın şişmesine neden olur
Bazen kadınlar şişman değildir, ancak vücudu sıvı tutar ve bu yüzden şişkin görünür. Sıvı toplanmasıyla başa çıkmak için çok da çaba gerektirmeyen iki basit yol vardır:
- Tuz alımını azaltın. Tuz, vücutta gereksiz oranda sıvı tutar. Ayrıca, hipertansiyon problemlerine de yol açabilir. Bu nedenle, az tuzlu ya da tuzsuz gıdalar tüketerek hem sağlığınızı iyileştirebilir hem de istediğiniz düz karna kavuşabilirsiniz.
- Su tüketimini arttırmak, fazla sıvıların vücuttan atılmasını sağlar. Burada bir çelişki varmış gibi görünse de, durum gerçekten de böyledir. Bol miktarda su tüketmek sıvı toplanmasını önler ve vücudun su ihtiyacını karşılar.
Doğumdan sonra düz bir karna kavuşmak için egzersizler
Yukarıdaki ipuçları oldukça faydalı olsa da, genel anlamda yetersizdir. Zaman geçtikçe kadınlar endişelenmeye başlar, çünkü hala birkaç kilo fazlaları vardır. Artık haftada en az üç saat yapacağınız egzersizlere başlama vakti gelmiştir.
Doğumdan altı hafta sonra, fiziksel aktivitelere yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Eğer hedefiniz düz bir karna sahip olmaksa, egzersizlerinizi bu amaç üzerinde yoğunlaştırın.
- Duruşa ve tekrarlara dayanan hipopresif egzersizler şu sıralar çok moda. Bu egzersiz türü, hızlı hareketler yerine belirli vücut pozisyonlarında uzun süre durmak ve yeterli nefes almakla ilgili.
Jimnastik yaparak pelvik zemininizi güçlendirebilir ve karın bölgenizi düzleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, intra-abdominal bölgeniz de güçlenir. Bu, başlamak için güzel bir rutindir. Çok yorucu olmadığından bebeğinizle ilgilenmenizin de önüne geçmez.
- Yürüyüşler ve küçük maratonlar ihtiyacınız olan egzersizlerdir. Onlar sayesinde kısa bir süre içinde oldukça iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. İdeal olanı haftada üç kez 45 dakika boyunca yürümek veya koşmaktır. Tabi günlük olarak yapılırsa sonuçlarını daha hızlı görürsünüz.
- Karın bölgesi egzersizleri. Bunlar, çok iyi sonuçlar veren bölge odaklı egzersizlerdir. Abdominal kaslarınızı yönlendirir ve karın bölgesinin kas ayrımını düzeltir.
“Doğumdan altı hafta sonra, yavaş yavaş fiziksel aktiviteye başlayabilirsiniz.”
Zamanla, karnınız eski sıkılığına kavuşur. Bu hedefin annelikten aldığınız zevki azaltmaması da önemlidir. Hayatınız boyunca harcadığınız çabaya değecek güzel ve doğal bir süreçtir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sánchez, P. 2009. Actividad física y deportiva en la mujer embarazada. [Documento en línea] Disponible en: https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_15/PILAR_SANCHEZ_1.pdf
- M.J. Aguilar Cordero, A.M. Sánchez López, R. Rodríguez Blanque, J.P. Noack Segovia, M.D. Pozo Cano, G. López-Contreras y N. Mur Villar. Actividad física en embarazadas y su influencia en parámetros materno-fetales; revisión sistemática. Nutr Hosp. 2014;30(4):719-726 ISSN 0212-1611 • CODEN NUHOEQ S.V.R. 318.
- Sánchez García, J.C. Efectos de la actividad física durante el embarazo y en la recuperación posparto. Universidad de Granada. Tesis doctoral. URI: http://hdl.handle.net/10481/47631. ISBN: 9788491633624