Hamileliğin İkinci Üç Aylık Döneminin Özellikleri

Hamileliğin İkinci Üç Aylık Döneminin Özellikleri

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2018

Hamile kalıp yeni bir hayatı başlatmak ve onu rahminizde dokuz ay boyunca taşımak eşsiz bir deneyimdir. Vücudunuz her hafta dönüşümüne devam eder.

İlk 90 gün, hormonal değişiklikler ve ekstra enerji tüketimi nedeniyle belki de en zor olan dönemdir. Bununla birlikte, hamileliğin ikinci üç ayının belirtileri önceki üç ay kadar yorucu değildir.

13. haftadan 26. haftaya kadar, gebeliğin fiziksel değişimleri belirginleşir.

Göbek ve göğüsler büyümeye devam eder. Mide bulantısı kaybolur, ancak sırt ağrısı, cilt pigmentasyonu ve kabızlık gibi başka belirtiler ortaya çıkar.

Uzmanlar, bu aşamada kilo alımını takip ve kontrol etmeyi önermektedir.

Altıncı ayda anne, sağlıklı bir şekilde en az 6 kilo almış olmalıdır.

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminin 12 belirtisi

Bazı kadınlar hamileliğin tüm rahatsızlıklarından muzdarip olurken, diğerleri sadece birkaç semptomu tecrübe edebilirler. Bazı kadınlar ise bu rahatsız edici şeyleri hiç yaşamazlar.

Hamileliğin ikinci trimesterinde yaygın olarak görülen durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Ağrı. Özellikle sırt, pelvis, kalça ve bacaklarla ilgilidir. Bebek büyüdükçe, karın ağırlığı sırtla desteklenir. Kalça ve leğen kemiğindeki bağlar gerilir ve doğum sırasında gerekli olan genişlemeye yol açar ama bu durum acıyı da beraberinde getirir.
  • Kramplar. Dördüncü aydan başlayarak bacak krampları görülmesi yaygındır. Bunlar sinirler ve kan damarlarına uygulanan basınç ile üretilir. Uzuvlarda büyük acı ve şişlik yaratan bir komplikasyon da kanın pıhtılaşarak beyne ulaşmamasıdır ve bu durum acil doktor müdahalesini gerektirir.
  • Mide ekşimesi ve kabızlık. Rahim, büyüyüp mide ve bağırsakları sıkıştırır. Hormonların sindirim sistemi üzerindeki etkisi, bu konuya ekstra bir karmaşıklık katmaktadır.Rahatsızlığı önlemek veya azaltmak için, küçük bir egzersiz yapmanın yanı sıra yeterince sıvı tüketmeniz, meyve ve tahıl yemeniz tavsiye edilir.
  • Basura dikkat! Rektal damarlarda kabızlık ve basınç nedeniyle oluşan hemoroid hamileliğin ikinci trimesterinde ortaya çıkabilir veya kötüleşebilir. Alkol ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve kasları rahatlatan bir egzersiz rutini uygulanmalıdır.
  • Cilt pigmentasyonu. Bu değişiklikler hamilelikten sonra azalabilir veya ortadan kalkabilir. Yüz derisinde koyu lekeler görülür ve cilt, güneşe karşı daha hassas olur. Göğüsler ve göbek de çatlayıp kuruyabilir ve bu da kaşıntı veya çatlak izlerine yol açabilir.
  • Göbek deliğinden kasık kemiklerine kadar görünür bir siyah çizgi belirebilir. İyi bir güneş koruyucu, gebelik maskesi olarak bilinen izleri önlemeye yardımcı olur.
elleriyle kalp yapan gebe kadın


Anne adayının yaşadığı diğer fiziksel değişiklikler

  • Saçlarınız değişir. Hamile bir kadının saçları, menstürasyondan öncesine benzer değişikliklere uğrar. Bu problemler yeterince su içmeye devam ederek ve ciltte kremler ve yağlar kullanarak hafifletilebilir.
  • Terlemek. Aşırı terleme, ter bezlerindeki artıştan dolayı hamileliğin ikinci trimesterinin bir belirtisi olabilir.
  • Sindirim rahatsızlıklarını önlemek veya azaltmak için bol sıvı içerek meyve ve tahıllar yiyebilirsiniz. Ayrıca günde birkaç dakika yürüyüş yapmak gibi küçük bir egzersiz yapmanız da gerekir.
  • Kalp atış hızında artış. Daha fazla kan pompalanır ve kalp daha hızlı atar, bu da güçlü çarpıntı veya taşikardi durumunu tetikleyebilir. Stres ve aşırı ağırlık kaldırma da, kalbin işlevini etkileyebilir. Bu, rahatlama ve doğru duruş ile önlenebilir.
  • Göğüslerin görünümünde değişiklik. Göğüsler ilk trimesterden sonra büyüyüp ağırlaşır. Ancak yeni süt kanallarının gelişmesi dördüncü ayda gerçekleşir.
  • Meme ucu etrafında, Montgomery tubercles olarak bilinen küçük nodüller ortaya çıkar. Göğüslere kan akışı da artar ve damarlar daha belirgin hale gelir.
meyve yiyen hamile kadın
  • Vajinal akıntı. Vücut, antikorlar üretir ve bu süre boyunca, vajinanın içinden normalden daha büyük miktarlarda şeffaf veya beyazımsı bir madde çıkar. Kokusuzdur ve vajinada bakteri oluşumunu engeller.
  • Diş eti iltihabı. Diş fırçalarken az miktarda kanama meydana gelebilir. Aşırı kan akışı nedeniyle ya da mukoz zarlarının şişmesi nedeniyle burun kanaması olabilir.
  • Uykusuzluk. Fetüsün hareketi hamileliğin ikinci trimesterinde belli semptomlar gösterebilir. Bebek gerinmeye ve annesinin karnında şınav hareketi yapmaya başlar. Bu hareketler annede yatmadan önce ağrı ya da rahatsızlığa neden olabilir.

Dediğimiz gibi hamileliğin ikinci üç aylık döneminin bu belirtileri, her kadının, hamileliğin ve bebeğin özelliklerine göre değişebilir.

Asıl mesele, mutlu bir hamilelik için olumsuz belirtileri mümkün olduğunca azaltmaktır.

Son olarak, rutin tıbbi kontrollerin, sorularınızı gündeme getirmenize ve ortaya çıkabilecek herhangi bir duruma çözüm bulmanıza yardımcı olacağını unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.