Bir Kadın İçin Hamilelik Boyunca İdeal Kilo Nedir?

Bir Kadın İçin Hamilelik Boyunca İdeal Kilo Nedir?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2023

Birçok kadın hem estetik hem de sağlık nedenleriyle hamilelik sırasında ideal kilo nedir ve bu kilo nasıl korunur diye sormaktadır.  

Bununla birlikte, bir kadının alması gereken kilo miktarı hamileliği boyunca değişir.

Örneğin iştah, hamilelik sırasında kilo dalgalanmalarına neden olabilecek bir değişkendir.

Hamile kalmadan önce bir kadının ideal kilosunda olduğunu varsayalım. Uzmanlara göre, hamileliği sırasında 11.5 ila 16 kilo alması gerekiyor.

Bununla birlikte, tüm kadınlar eşsizdir. Bazıları 18 kg’a kadar kilo alırken, bazıları daha az kilo alır. En önemli şey sağlıklı bir bebek doğurmak ve hamilelik öncesi kilonuza hızlıca geri dönmektir.

UNUTMAYIN, her kadın farklıdır. Bu nedenle karşılaştırmalar geçerli değildir. Başka bir kadına bakarak oluşturduğunuz beklentileri gerçekleştirmesi için vücudunuzu zorlamayın. Her zaman doktorunuzun fiziksel ve analitik değerleriniz hakkındaki tavsiyelerine uyun.

Her ay bir kilo almalı mıyım?

Hamile kadınların her ay bir kilo alması gerektiğini söyleyen bir öncül var.

Eğer bu doğruysa, hamileliği boyunca bir kadının toplam 9kg alması gerekir. Ancak her ay 2 kilo yani toplamda 18 kilo alan anneler de var.

Her şey bir kadının bedenine ve günlük alışkanlıklarına (yemek, egzersiz vb.) bağlıdır.

Ek olarak, kadın daha fazla veya daha az kilo almasını sağlayan fiziksel bir durumdan muzdaripse, bu hamilelik sırasında ne kadar kilo alındığını da etkileyecektir. Kendinizi asla aç bırakmamanız gerektiğini unutmayın. Yemek yemek istiyorsanız, yiyin. Şeker ve karbonhidrat tüketimi, ölçülü olarak yapılmalıdır. Sağlıklı kaldığınız sürece endişelenmenize gerek yok.

Gerçekçi olmayan bir form tutmaya çalışarak kendinizi bunaltmamalısınız .

Medya ve toplumun öne çıkardığı olumsuz rol modellerine rağmen, kendimize zarar vermemeliyiz. Vücudumuza saygı duymak ve sağlığımıza özen göstermek için kendi ritmimizi takip etmeliyiz.

Hamile kadınlar hiçbir koşulda yemek yemeyi bırakmamalıdır. Aç kalmak, hamilelik söz konusu olduğunda son derece zararlıdır ve ters etki eder.

Yeterince yemek yemezseniz, yağ yakılmaz ve sonuç olarak keton cisimcikleri oluşur. Keton cisimleri bebeğe ulaştığı takdirde toksiktir, hatta çocuğunuzun sinir sistemine zarar verebilir.

İdeal kilo ve diyet

Hamile kadınların yediklerini sınırlamamalarının çok önemli olduğunu unutmayın. Hamilelik diyet için doğru zaman değildir. Gebelik, kadınların ne yediklerini akıllıca seçmeleri gereken bir zamandır.

Meyve ve sebze gibi bitki bazlı yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir.Aşırı kırmızı et yemeyin, haftada üç kereden fazla et tüketmeyin. Hamilelikte beyaz et daha çok tavsiye edilir.

Ayrıca az yağlı süt ürünleri, zeytinyağı, baklagiller, tam tahıllı ekmek ve pirinç gibi yiyecekleri tüketmeniz de önemlidir. Abur cuburdan uzak durun.

Yiyeceklerimiz ilacımız olmalı ve ilaçlarımız yemeğimiz olmalı.-Hipokrat-

Hamile kadınlar, kazandıkları kilo miktarını takıntı hâline getirmemelidir ve daha az yemek yemeye çalışmamalıdır. Bununla birlikte, hamilelik kadınların aşırı kilo alması gereken bir dönem olarak da görülmemelidir.

Hamilelikten yararlanarak kendileri veya bebekleri için tavsiye edilmeyen yemeklerin veya tariflerin tadını çıkarmayı isteyen kadınlar vardı

Ne var ki ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla yediğinizde yağ hücreleri büyür ve büyür ve bu da kilo almanıza yol açar.

Bazı uzmanlar ise bir öğünde 4 kg’a kadar kilo alabileceğinizi söylüyor. Bu durumda sadece yağ hücreleri büyümez, yeni hücreler de oluşur.

Açıkçası, bir anne yediği fazla yiyecekler nedeniyle ne kadar çok kilo alırsa doğumdan sonra bu kiloyu vermesi o kadar zorlaşacaktır.

Her trimester başına kilo alım miktarı

  1. Gebeliğin ilk üç ayında sadece biraz kilo alınır. Bu dönemde kadınların 0,5 ile 1,5 kg arasında kazanmaları önerilir. Bununla birlikte ilk üç ayda kilo almayan kadınlar olduğu gibi kusma ve bulantı nedeniyle kilo verenler de vardır.
  2. İkinci üç aylık dönemde 3.5 ila 4 kg arasında kilo alımı önerilir.
  3. Üçüncü üç aylık dönem, fetüsün de ağırlıkça artmaya başlamasından dolayı en fazla kilo alımı olduğu zamandır. 5 ila 5.5 kg arasında kilo alımı önerilir. Bu haftada yaklaşık 400 grama karşılık gelir.

Çok fazla yemezsem, bebeğim daha mı küçük olacak?

Bu sorunun cevabı evet. Eğer hamile kadınlar yiyecek alımını sınırlarsa ve yeterli besin alamazsa, çocukları ortalamanın altında bir kiloda doğacaktır.

Bu nedenle hamile kadınların hiçbir koşulda aç kalmamaları önemlidir.

Eskiden, hamile kadınların iki kişilik yemek zorunda olduğu düşüncesi yaygındı. Şüphesiz, kendiniz ve bebeğiniz için yemek zorundasınız, ancak bu eskisinden iki kat fazla yemeniz gerektiği anlamına gelmez.

Hamile bir kadın, daha büyük bir bebeğe sahip olmak amacıyla daha fazla yemeye karar verirse, fazla kiloları taşıyacak olanın bebeği değil, kendisi olacağını bilmelidir.

Sonuç olarak, ideal kilo diye bir şeyin olmadığını size hatırlatmak isteriz. Her bir kadının hamileliğinin nasıl gelişmesi gerektiğini belirleyen bir standart yoktur. İdeal kilo, toplumumuzun icat ettiği bir kavramdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Herring, S. J., & Oken, E. (2010). Ganancia de peso durante el embarazo: Su importancia para el estado de salud materno-infantil. Annales Nestlé (Ed. española)68(1), 17-28.
  • Rodríguez Domínguez, P. L., Hernández Cabrera, J., & Reyes Pérez, A. (2005). Bajo peso al nacer: Algunos factores asociados a la madre. Revista cubana de obstetricia y ginecología31(1), 0-0.
  • Alimentación y nutrición. Ediciones Roble, S.L

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.