Hamilelik sırasında çok uyumak normal midir?
Hamilelik, kadınların uyku ihtiyaçlarını daha ciddiye almaları, daha fazla ve daha iyi dinlenmeleri için iyi bir zamandır. Bu nedenle, hamilelik sırasında çok fazla uyumak konusunda endişelenmemelisiniz.
Hamile olmak, özellikle birinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde kadın vücudu için stresli bir deneyim olabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında çok fazla uyumak, birikmiş duygusal stres ve fiziksel rahatsızlığı azaltmak için mükemmel bir yoldur.
Böylece, hamile kadınların neden daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olduğu ve hamile kalmadan öncesine göre aynı miktarda uyumaya devam edemeyeceği anlaşılabilir.
Bu anlamda, genel hatlarda tavsiye edilen şey, geceleri en az 8 saat uyumaktır. Yorgunluğun ve hamileliğin olumsuz sonuçlarının azaltılmasındaki önemi vurgulanmaktadır.
Hamilelik sırasında yorgunluk
Bebek sahibi olma isteği ve arzusu ile birlikte, yaklaşan annelik korkuları stresli olabilir ve müstakbel annelerin normalden daha fazla yorgun hissetmelerine neden olabilir. Tüm bunlar uyku kalitesini etkiler ve bu nedenle hamilelik sırasında çok uyumak normaldir.
Kadınların hamile kaldıklarında fark edebilecekleri öne çıkan ilk belirtilerden biri yorgunluktur. Aslında, hamileliğin aşamasına bağlı olarak, daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirler.
İlk üç aylık dönemde, hamile kadın, plasentanın büyümesini ve gelişmekte olan bir fetüsün artan besin ihtiyacını destekleyen yüksek düzeydeki progesteron nedeniyle normalden fazla uykuya ihtiyaç duyuyor olabilir. İlk dönemin hemen ardından, bir miktar enerji kazanmaya başlar.
Neyse ki, ikinci üç aylık dönemden itibaren, hamileliklerin büyük çoğunluğunda uyku kalitesi iyileşir. Kadınlar, sol tarafları üzerinde uyursa yeteri kadar uyuyabilirler.
Gebelik üçüncü dönemde ilerledikçe, hamile anneler tekrardan yorgun hissetmeye başlar. Bu, bebeğin büyümesi ve vücudun anne olmanın verdiği stresle fiziksel olarak tükenmesinden kaynaklanabilir.
Hamilelik sırasında çok uyumak normal midir?
Genel olarak hamilelik sırasında çok uyumak normaldir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, birçok hamile kadın, diğer faktörlerin yanı sıra, yorgunluk ve sinirlilik hali nedeniyle uyku saatlerini arttırır.
Ayrıca, hamile olduğunuz süre boyunca saatlerce uyuyorsanız, endişelenmemelisiniz. Hamilelik, her anlamda kendinize bakmak demektir: beslenme, sağlıklı alışkanlıklar, fiziksel aktivite vb.
Bu duruma iyi bir dinlenme de dahildir. Yorgun hissediyorsanız, vücudunuzu dinleyin ve daha fazla dinlenin. Özellikle ilk dönemde vücut, bebeğin gelişiminin neden olduğu enerji ve kalori tüketimine uyum sağlamalıdır.
Eşinizle yatıyorsanız, horlama veya uykusuzluk gibi herhangi bir düzensizliği tespit edip etmediğini sormanızı öneririz. Bu durumda, yorgunluğa sebep olabilecek ve en iyi şekilde tedavi edilebilecek herhangi bir anomaliyi konuşmaz üzere doktora gitmelisiniz.
“Hamile kadınlar daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyarlar ve hamile kalmadan öncesine kıyasla aynı miktarda uyku yeterli olmaz”
Hamilelik sırasında çok uyumak için ipuçları
Hamileliğin ilk ve son dönemi sırasında, oldukça yorgun hissedecek ve bazı geceler dinlenmekte sorun yaşamanıza rağmen çok fazla uykuya ihtiyacınız olacaktır.
Ayrıca, dinlenme konusunda zorluk yaşıyorsanız, uyku kalitesini iyileştirmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulamanızı öneririz:
- Geceleri sıcak su banyosu ile rahatlayın.
- Saat 2’den sonra kahve ya da çay içmeyin.
- Yatmadan en az 2 saat akşam yemeği yiyin.
- Yatmadan önce ihtiyaçlarınızı görün.
- Rahat bir pozisyon bulun. Sol taraf üzerine yatmanızı tavsiye ederiz.
- Ruhsal ve fiziksel sağlığa yararlı egzersizler.
- Rahatlama teknikleri bulun.
- Program ve rutinler oluşturun.
Son olarak, hamilelik sırasında çok fazla uyumanın tüm hamile kadınların övünemeyeceği bir durum olduğunu unutmayın. Bazıları için, her gece 8 ila 10 saat uyumak, hayatın en özel aşaması olan hamilelik sırasında zaman gittikçe zor bir hal alabilmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pourjavad, M; Mansoori, A. Study of fatigue in working pregnant women. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran. Volume 17. Number 1. Spring 1382 May 2003. [Online] Avaiable at: http://mjiri.iums.ac.ir/article-1-720-en.pdf
- Pregnancy and sleep. Sleep Health Foundation. [Online] Avaiable at: https://www.sleephealthfoundation.org.au/pdfs/Pregnancy-and-Sleep.pdf
- Pien, Grace & J Schwab, Richard. (2004). Sleep Disorders During Pregnancy. Sleep. 27. 1405-17. 10.1093/sleep/27.7.1405.