Hamilelikte Enfeksiyondan Korunmanın Yolları

Hamilelikte Enfeksiyondan Korunmanın Yolları

Son Güncelleme: 11 Nisan, 2019

Hamilelikte enfeksiyonu önlemek için neler yapmanız gerektiğine dair bilgileri kolaylıkla bulamayabilirsiniz. Sağlığınızı korumak sizin sorumluluğunuzdadır. Bu yüzden kendinize iyi bakmayı öğrenmelisiniz.

Gerekli önlemler alınmazsa, kadınlar hamilelik süresince bazı enfeksiyonlara daha açık duruma gelirler. Bu nedenle eğer çocuk sahibi olmaya karar verirseniz, hamilelikte enfeksiyonlardan korunmanın yollarını bilmelisiniz.

Sağlık ile ilgili her konuda olduğu gibi, enfeksiyonlardan korunmak için de sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek gerekir. Söz konusu hamilelik olduğunda fazladan dikkat gerekir.

Hamilelikte enfeksiyonlardan korunmanın 11 yolu

Hem bebeğiniz hem de sizin için tehlikeli olabilecek hastalıkları önlemek için, temizliğe dikkat etmek önemlidir.

Kişisel hijyene ve ev temizliğine özen göstermek gerekir. Rahat ve güvende olabilmek için bulunduğunuz yerlerin temiz olduğundan emin olun.

Bunlar basit alışkanlıklar olsa da, çoğu zaman gözden kaçabiliyor.

Örneğin, bir hayvana dokunduktan sonra elinizi yıkamayı unutursanız, mikroplara yeşil ışık yakmış olursunuz. Bu nedenle aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • Kişisel hijyene dikkat etmek. Her şey sizinle başlar.
  • Ellerinizi sık sık ve iyice yıkayın. Bu, mikroplardan kurtulmanın ve enfeksiyonları önlemenin en iyi yollarından bir tanesidir.
  • Aşılara dikkat edin. Aşı, belirli kriterlere göre yapılır. Bazıları hamilelik öncesinde yapılırken, bazıları hamilelik sırasında bazıları da doğumdan hemen sonra yapılır. Doğru zamanda doğru aşının yapılması, uzun vadede sağlık sorunlarını önler. Bu, hem anne hem de bebek için geçerlidir.
sebzeleri yıkamak
  • Yiyecekleri tüketmeden önce iyice yıkamak. Böylece midenizi etkileyebilecek yaygın bakterileri ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Enfeksiyon kaynaklarından uzak durun. Su çiçeği veya kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar geçiren insanlardan uzak durmalısınız. Özellikle çocukluğunuzda bu hastalıkları geçirmediyseniz daha da dikkatli davranmalısınız. Eğer evinizin yakınlarında bir açık alan varsa, kenelere karşı kendinizi koruyun.
  • Böceklere karşı dikkatli olun. Sivrisineklere dikkat edin, camınıza bir sineklik takabilir veya böcek ilacı kullanabilirsiniz.

Doktorunuzun onayladığı sinek ilacı, limon veya okaliptüs yağı kullanın. Zika virüsü gibi bebeğinizin sağlığını riske atabilecek enfeksiyonların olduğu bölgelere seyahat etmekten kaçının.Yaşadığınız coğrafi bölgedeki virüslerden ve hastalık salgınlarından haberdar olun.

  • Et tüketiyorsanız, iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Çiğ et, sağlığınızı tehlikeye atabilir. Az pişmiş et ve şarküteri ürünleri, hamile kadınlar için zararlı bakteriler içerebilir.

Vücudunuzun savunma mekanizmasını korumak için gerekli olan demir, folik asit ve vitaminler ile ilgili takviye almak için doktorunuza danışın. Böylece enfeksiyon riskinizi azaltırsınız.

yemek hazırlamak
  • Halka açık yüzme havuzlarına dikkat edin. Bu havuzlar, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. Umumi tuvaletlerden mümkün olduğunca uzak durun. Eğer başka seçeneğiniz yoksa, klozete temas etmemeye özen gösterin.

Aynı durum bütün halka açık mekanlar için geçerlidir. Nereye oturduğunuza dikkat edin. Zararlı olabilecek pek çok farklı faktör vardır. Güvercin dışkısından sokaktaki kirlere kadar pek çok şeye dikkat etmelisiniz.

Eğer dışarıda olacaksanız, kirli zemine doğrudan oturmayın. Her zaman yanınızda bir örtü taşıyın ve bu örtüyü her kullanımdan sonra yıkayın.

  • Riskli olabilecek işleri başkasına yaptırın. Evinizde bir kediniz varsa onun tuvalet kumuna dokunmayın veya temizlemeyin. Başka birinden bunu yapmasını isteyebilirsiniz. Eğer size yardım edebilecek birisi yoksa, kumu temizlerken eldiven kullanın ve işiniz bittiğinde ellerinizi yıkayın.
  • Başkalarının açık yaralarına temas etmekten kaçının.

Bu tavsiyeleri günlük hayatınızda kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Hamileliğiniz sırasında ve sonrasında  bu alışkanlıkları sürdürebilirseniz, uzun vadede sağlık sorunları yaşamazsınız.

Bu tavsiyelere uymak ayrıca rahatsız edici durumlarla karşılaşmanızı engeller. Kendi hayatınız ve bebeğinizin hayatından siz sorumlusunuz. İkinizin de sağlığı size bağlı!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.