Hamilelikte folik asitin önemi

Folik asit, fetüsün gelişiminde görülebilecek komplikasyonların önlenmesi ve erken doğum riskinin azaltılması için annelere yardımcı olabilecek bir takviyedir. Bu yazımızda, büyük faydalarından ve nasıl tüketebileceğinizden bahsedeceğiz.
Hamilelikte folik asitin önemi

Son Güncelleme: 07 Temmuz, 2018

Hamile bir kadın doktoruna danıştığında, alacağı ilk tavsiyelerden biri hamilelik sırasında folik asit tüketmektir. Bu takviyenin hamile kadınlar arasında tüketimi oldukça yaygındır, bu nedenle vücuda yaptığı katkıların ne olduğunu bilmek gerekir.

Folik asit nedir?

Folat ya da folasin olarak da bilinen folik asit, B grubuna ait suda çözünen bir vitamindir (B9 vitamini). Ispanak yapraklarında oluşu kırklı yıllarda keşfedilmiştir. Adı, Latince’de “folia” olan yaprak sözcüğünden gelmektedir.

Folasin sentezinden sonra, hamile kadınlar arasında oldukça popüler olan folik asit elde edilir. Nükleik asitlerin ve DNA sentezinde folik asidin önemli bir rolü vardır. Hücrelerin başarılı bir şekilde çoğalmasına yardımcı olur.

Bu vitaminin tüketimi, hamile kadınlar arasında daha yaygın olsa da, diğer hastalara da önerilmektedir.

Hamilelik sırasında folik asit tüketmenin faydaları

1. Erken doğumu önler

Hamile kalmadan en az on iki ay öncesinden folik asit tüketmeye başlamak, erken doğum riskini %50’ye kadar düşürür.

Ayrıca, bu vitamin, hamilelik sırasında bebeğin beyni ve omurgasında oluşabilecek bozuklukları önlemek için de idealdir. Nöral tüp, omurganın şeklinden sorumlu olan yapıdır. Hamile kalmanın 28. gününden itibaren oluşumu tamamlanır.

folik asit

Folik asit, nöral tüpün açıklığındaki bozuklukları önler. Fetüste aşağıdaki rahatsızlıkların görülmesinin önüne geçer:

  • Spina bifida: Bu durum embriyonun ilk ayının sonunda nöral tüpün tam olarak kapanmamasının bir sonucudur. Genetik bir durum değildir ve iki çeşidi vardır: gizli spina bifida veya spina bifida sistica veya açık.
  • Encephalocele: beyin dokusunun divertiküllerinden birinin ve meninks’in çıktığı konjenital hastalık. Kranial tonozda açık kusurlar oluşur.
  • Anencephaly: beyin kütlesi eksikliği.

Hamilelik sırasında folik asit tüketmenin bir diğer faydası da kalp sağlığını güçlendirmesidir. Ayrıca, fetüsün organ ve doku gelişimi için elzem olan hücre bölünmesini de sağlar.

 “Nükleik asitler ve DNA sentezinde folik asitin önemli bir rolü vardır; hücrelerin düzgünce bölünmesini sağlar”

Hamilelikte tavsiye edilen folik asit dozu

Hamile kalmaya karar verdiğinizde, en az üç ay öncesinden folik asit tüketmeye başlamanız önerilir. Hamilelik öncesi bu dönemde, tavsiye edilen miktar, günde 400 mikrogramdır. Ancak, her bünyeye göre de değişebilir.

Hamileliğin ilk 3 ayında, dozu arttırabilirsiniz. Günde 600 ila 800 mikrogram arasında tüketebilirsiniz. Bu durumlarda da alınan doz her kadının ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.

Eğer anne geçmişte nöral tüp bozukluğu olan bir bebek doğurmuşsa, dozu günde 4000 mikrograma çıkarılabilir.

Folik asit yönünden zengin gıdalar

Takviye haplarının da ötesinde, kadınlar hamilelik sırasında folik asit yönünden zengin bir beslenme alışkanlığı kazanmalıdır. B9 vitamini içeren hayvan ve sebze kaynaklı gıdalar mevcuttur, ancak miktarı yeterli değildir. Bu nedenle, günlük ihtiyacınızı diyet ve takviyelerle zenginleştirmelisiniz.

Sebze kaynaklı

  • Yeşil yapraklı sebzeler: marul, şalgam, ıspanak, Brüksel lahanası, lahana.
  • Meyveler: geryfurt, üzüm, portakal, kavun, papaya ve çilek
  • Sebzeler: kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pancar, kereviz, havuç, kabak, yeşil fasulye ve avokado.
  • Tohum ve fındık: keten tohumu, ayçiçeği, ceviz, badem ve yer fıstığı.
  • Tahıllar: bezelye, mercimek, nohut, bezelye, fasulye, siyah, beyaz ve pinto fasulyesi
brokoli

Hayvan kaynaklı

  • Dana karaciğeri.
  • Tavuk mezeleri.
  • Hindi karaciğeri.
  • Deniz ürünleri.
  • Balık.

Yapay olarak güçlendirilmiş diğer yiyecekler de iyi bir folik asit dozu sağlar. Bunlardan bazıları tam tahıllar, buğday unu ve bunlardan üretilen ekmek gibi ürünlerdir.

Fetüsün hamilelikte folik asit tüketmek için önemli faydalarına ek olarak, hamilelikten sonra kadınlara da birçok katkıda bulunur. Bu durumda saç yapısını güçlendirir ve saç kaybını önler, aynı zamanda kuruluğu önler, parlaklık verir ve saçların beyazlamasını geciktirir.

Sonuç olarak, folik asit aneminin önlenmesine yardımcı olur, proteinler ve karbonhidratlar gibi besin maddelerinin emilimine katkıda bulunur. Gördüğünüz gibi bu aşamada önemli bir besin maddesidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gool JD., Hirche H., Lax H., Schaepdrijver L., Folic acid and primary prevention of neural tube defects: a review. Reprod Toxicol, 2018. 80: 73-84.
  • Chitayat D., Matsui D., Amitai Y., Kennedy D., et al., Folic acid supplementation for pregnant women and those planning pregnancy: 2015 update. J Clin Pharmacol, 2016. 56 (2): 170-5.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.