Hamilelikte İçilen Sigara Bebeğinizin DNA'sını Değiştirebilir

Eğer hamilelik sürecinde sigara içerseniz, bebeğiniz birçok sağlık problemleriyle karşılaşma riski taşıyacaktır.
Hamilelikte İçilen Sigara Bebeğinizin DNA'sını Değiştirebilir

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2019

Uzmanlar, hamilelikte sigara içmenin bebeğe zarar verebileceği konusunda uzlaşmış durumdalar. Bu nedenle, ufaklıkların sağlığını ciddi bir tehlikeye atmamak ve sigara içmeden önce durup bir daha düşünmek konusunda bizleri uyarıyorlar. Son dönemde yapılan araştırmalar, sigaranın fetüs üzerinde oldukça ciddi etkileri olabileceğine ve bu etkiler arasında bebeğin DNA’sının değişiminin bile bulunduğuna işaret etmektedir.

Hamilelikte sigara içen bir annenin, genlerde meydana gelen birtakım değişimler sonucu gelişen hastalıklar nedeniyle bebeğinin sağlığını riske attığı artık bilimsel bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır . Sigara içmek, fetüsün akciğer sistemi, bazı kanser türleri, dudak yapısında bozukluklar ve bunlar gibi diğer bazı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilmektedir.

DNA’nın Değişmesi Bebeği Nasıl Etkiler?

DNA ya da deoksiribonükleik asit,  her canlının yaşamsal bilgilerini içeren son derece hayati öneme sahip bir moleküldür. Bildiğimiz gibi, her insanın kişiliğini belirleyen kromozomlar bulunmaktadır. Bu kromozomlar herhangi bir biçimde değişime uğradığında, bu durum temel yapısal bozukluklara ve doğum hastalıklarına yol açmaktadır.

Kromozom değişimleri, Down sendromu gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar, sigaranın daha çok tavşan dudak (damak dudak yarığı) gibi doğumsal bozukluklara neden olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, yapılan araştırmalara göre bu tür durumlar hamilelikte sigara kullanımı ile doğrudan bağlantılıdır.

Hamile kadın sigara içiyor

ABD Ulusal Çevre Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, anne rahmindeki bebek her ne kadar kendi kendine nefes alamasa da, sigara kullanımı sonucunda ortaya çıkan zehirli gaz örneklerinin plasenta üzerinden fetüse ulaştığı görülmüştür. Bu analiz, altı binin üzerinde farklı sigara içen annenin göbek kordonu DNA’sının incelenmesi sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

“Genetik kodların değişmesine neden olan etmenin, sigarada bulunan nikotin değil, tütünün yanması sonucu ortaya çıkan bileşenler olduğunu düşünüyoruz.”

-Stephanie London, epidemiyoloji uzmanı-

Sigara içmenin bebeğin damağı ya da dudağında bozukluklara yol açtığı bilinse de, bu durumun DNA değişimi sonucu ortaya çıkan bir problem olduğu son döneme kadar bilinmemekteydi. Aynı zamanda değişime uğrayan genlerin sinir sistemi ve akciğerlerin yapısı ile de bağlantılı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Çünkü bunların diğer hastalıklarla olan ilgisi ve ortaya çıkma sıklığı çalışmanın diğer bir konusu olarak ön plana çıkmaktadır.

Konuyla İlgili Yapılan Araştırma

ABD Ulusal Çevre Sağlığı Enstitüsünde görevli ve Dr. Stephanie London başkanlığında çalışan bir grup araştırmacı, dünyanın farklı yerlerinden altı binden fazla göbek kordonunun genetik analizini gerçekleştirmiştir. Araştırmacılar, bu örnekleri “hiç sigara içmeyen”, “ara sıra sigara içen” ve “düzenli olarak sigara içen” başlıkları altında üç farklı kategoride sınıflandırmıştır.

Araştırma sonuçları Amerikan İnsan Genetiği Dergisinde (The American Journal of Human Genetics) yayımlanmıştır. Bu bağlamda, doğumdan hemen sonra bebeklerin DNA örnekleri alınarak analiz edilmiştir. Bugüne kadar yapılan diğer araştırmalar da aslında fetüste tütün nedeniyle olumsuz etkilerin oluştuğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak şimdi genetik seviyede sonuçlar üretebilecek riskli bir değişimin meydana geldiği gerçeği gün yüzüne çıkarılmıştır.

Sonuç olarak artık uzmanlar, sigaranın insanları doğumdan önce dahi etkilediğini bilimsel olarak kanıtlamışlardır. Olası genetik değişimlere ek olarak, sigaranın diğer doğum öncesi sağlık sorunlarıyla da bağlantılı olabileceğinin altını çizmemiz gerekir.

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar bu çalışmada, genetik değişimin temel nedenlerinin neler olabileceği konusuna yoğunlaşmıştır. Amaç, annenin aşırı kilolu olması, çevresel kirlilik ya da alkol ve sigara tüketimi gibi etkenlerin fetüs üzerinde ya da çocukluk döneminde herhangi bir genetik değişime yol açıp açmadıklarının ortaya çıkarılmasıdır.

Anne adayı ve sigara

Hamilelik Sürecinde Sigara Kullanmanız Halinde Bebeğinizin Karşı Karşıya Kalacağı Diğer Riskler

Uzmanların ortaya çıkardığı bu tehlikeli genetik değişime ek olarak, eğer hamileliğiniz boyunca sigara içmeye devam ederseniz, bebeğinizin pek çok farklı zehirlenme riski ile karşı karşıya kalacağını da bilmeniz gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu risk sadece kan yoluyla fetüse ulaşan nikotinden kaynaklanmamaktadır. Aynı zamanda sigarayla birlikte yanan ürünlerin de son derece riskli olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Eğer hamilelik sürecinde sigara içerseniz, bebeğiniz aşağıda sıralanan sağlık problemleriyle karşılaşma riski taşıyacaktır.

  • Fetusun gelişiminde gecikme
  • Ani düşük
  • Yeni doğan bebeklerde görülen stres
  • Düşük doğum kilosu
  • Bebeklerde görülen ani ölüm sendromu
  • Obezite riski
  • Olası davranış ve / veya öğrenme problemleri
  • Sigara bağımlılığına eğilim

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.