İkinci Doğum: İlkine Göre Hangi Farklılıklar Olacak?

Eğer anneyseniz ve bir bebek daha bekliyorsanız, bazı önemli konuları bilmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Bunlardan biri de ilk ve ikinci doğumlar arasında bir takım farklılıklar yaşanmasının doğal bir durum olduğudur.
İkinci Doğum: İlkine Göre Hangi Farklılıklar Olacak?

Son Güncelleme: 19 Mayıs, 2018

Her bebeğin diğerlerinden farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu nedenle, her hamileliğin ve doğumun da birbirinden farklı özelliklere sahip olması oldukça normal bir durumdur. Bu durumu dikkate almanız, hamilelik ve doğum sürecini doğru bir biçimde yönetebilmeniz için önemli bir gerekliliktir. Bu süreçle birlikte, birinci ve ikinci doğum arasında önemli farklılıkların bulunduğunu gözlemlemeniz ve bu konuda bazı genellemeler yapmanız mümkün olacaktır.

Bu konu ile ilgili olarak, ikinci doğuma yönelik aklınıza bir çok soru işareti gelebilir ve bu durum sizde çeşitli endişelere yol açabilir. Fakat bu endişeleri kafanıza takmayın çünkü hamileliğiniz ilerledikçe ilkine göre ortaya çıkan farklılıkları kendi kendinize rahat bir biçimde fark etme şansını yakalayacaksınız.

İlk ve İkinci Hamilelik Arasındaki 9 Fark

İki hamilelik arasında önemli farklılıklar bulunduğunun hemen fark etmeniz olası bir durumdur. Bunu ayırt edebilmek için ilk doğumunuzdaki belirtileri ve rahatsızlıkları hatırlamanız ikincisinin ne kadar farklı olacağını anlamanız için yeterli olacaktır. Bu farklılıklar arasında en dikkat çekici olanlar şu şekilde sıralanabilir:

Daha Fazla Yorgunluk

İkinci kez hamile olmak kendinizi daha yorgun hissetmenize sebep olacaktır. Bu nedenle, belki de ilk hamileliğiniz süresince sorunsuz bir biçimde ilgilendiğiniz dış görünüşünüz ile ilgili konular ya da bir miktar egzersiz yapmak gibi bazı konuları bu kez ihmal edebilirsiniz.

Kilo Almak

İkinci hamileliğinizde ilk hamileliğiniz kadar çok kilo almadığınızı fark edeceksiniz. Buna rağmen, bu durumun bebeğinizi kesinlikle etkilemediğini şaşkınlıkla fark edeceksiniz. Tam tersine, genelde ikinci bebeklerin ilk bebeklere oranla daha fazla kilolu oldukları gözlemlenmektedir.

portakal yiyen gebe kadın

Daha Az Stres

İkinci bebeğinizi beklerken daha sakin ve huzurlu bir yapıya sahip olacaksınız. Bunun en büyük sebebi, hamileliğinizin geri kalan süresi ve doğum sırasında sizi nelerin beklediği konusunda bilgi ve tecrübeye sahip olmanızdır. Buna ek olarak ikinci bebeğinize bakmak da artık size daha kolay gelecektir.

Farklı Bir Fiziksel Değişim

İlk hamileliğe göre vücudunuzda bu kez daha farklı bir fiziksel değişim gözlenir. Karın bölgesi daha erken büyür çünkü bu bölgedeki cilt ve kaslar daha önceden böyle bir süreçten geçmiş durumdadır. Bu nedenle, ikinci hamileliğinizde karnınızın daha erkenden belirgin bir hale gelmesi doğal bir durumdur.

Daha Fazla Rahatsızlık

İkinci doğumda ilkine göre daha fazla belirti ve rahatsızlık ortaya çıkar. Sırt bölgesinde daha fazla ağrı hissedilir ve varisli damarlar daha fazla görülür. Bu problemlerin ana nedeni, bağlar, eklemler ve kan damarlarının daha önce de benzer bir süreçten geçmesinden kaynaklanmaktadır.

Daha Kolay Bir Doğum

Bu doğum, genişleme işlemi daha hızlı olacağından ilkine göre daha hızlı bir doğum olacaktır. Aynı zamanda iç organlar da rahatlayacak ve esnekliğiniz artacaktır.

Emzirme

Tecrübe sahibi bir anne olmanız, bebeğinizin ihtiyaçlarına daha hızlı bir biçimde cevap vermeniz konusunda size çok yardımcı olacaktır. Bu bağlamda, göğüslerinizin bebeğinizin emmesi için hazır durumda olduklarını hemen fark edeceksiniz.

Daha Az Doğum Sonrası Depresyon

Daha önceden anne olmanın size katmış olduğu eşsiz tecrübelerle kendinizden daha emin bir yapıya sahip olacaksınız. Bu sayede, bebeğin doğumundan sonra ortaya çıkan bu hormonal değişim sürecinin üstesinden daha rahat bir biçimde geleceksiniz.

Anne bebeğini emziriyor

En Sancılı İyileşme Süreci

Rahmin ideal boyutuna geri dönmesi çok daha uzun bir zaman alır. Bu süreç özellikle doğumdan 3 ya da 4 gün sonrasına kadar oldukça sancılı geçer.

İkinci Çocuğun Doğumu İçin Gerekli Bakımlar

Daha önceden çocuk sahibi olmanını verdiği tecrübe, kendinize ve yeni doğan çocuğunuza bakmanıza gerek olmadığı anlamına gelmemektedir. Tam aksine, ilk bebekte olduğu kadar ikinci bebeğin doğum sürecinde de aynı bakım ve özeni göstermeniz gerekir.

  • Doğum Öncesi Kontrolleri Aksatmayın: Bebeğinizin gelişimini yakından takip etmek için hamilelik süresince yapılacak kontroller çok önemlidir. Doktorunuz bu süreçte nelerden sakınıp neleri yapmanız gerektiği konusunda size önemli tavsiyelerde bulunacaktır.
  • Sağlıklı Beslenin: İyi bir beslenme alışkanlığınızın bulunması şarttır. Yemeklerinizde besleyici ve folik asit gibi vitaminleri barındıran gıdalar bulunmasına özen gösterin.
  • Egzersiz Yapın: Yoga, pilates, yürüme ye da yüzme gibi bazı egzersizlerle daha aktif olabilir ve aşırı yorgun hissetmenizin önüne geçme şansını yakalayabilirsiniz.
  • Sürekli Su İçin: Günde 2 litre su içmeniz özellikle tavsiye edilmektedir. Susuz kalmanın çeşitli ciddi problemler doğuracağını unutmayın. Bu nedenle her zaman yanınızda mutlaka bir şişe su bulundurmayı ihmal etmeyin.
  • Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun: Bu tür alışkanlıkların bebeğinizin gelişimi konusunda en büyük düşmanınız olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Bu alışkanlıklara örnek olarak sigara kullanmak, alkollü içki tüketmek ya da diğer uyuşturucu maddelerin kullanılması gösterilebilir.
  • Perineal Egzersizleri Yapın: Bu sayede herhangi bir problem yaşamadan güzel bir doğum yapma olanağına sahip olursunuz.

Daha önceden anne olduğunuz için çocuk konusunda belirli bir tecrübeye sahip olduğunuz bir gerçektir. Ancak kendinize aşırı derecede güvenmeyin, çünkü her doğum diğerinden farklıdır. Ayrıca her bebeğin ihtiyaçlarının da diğer bebeklere göre farklılıklar içerdiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Bu nedenle ikinci doğumunuzdan da bir çok yeni şey öğreneceğinizi söylemek doğru olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.