Uyarıcı Nitelikte 12 Doğum Öncesi Egzersizi

Uyarıcı Nitelikte 12 Doğum Öncesi Egzersizi

Son Güncelleme: 09 Haziran, 2018

Size tuhaf gelecek olsa da, eğer doğru uyarıcılar kullanılırsa çocukların öğrenmeye doğumdan bile önce başladığını belirtmek isteriz. Üçüncü ve son üç aylık periyotta, bebeğin sinir sistemi gelişip faaliyete geçmeye hazır olduğunda artık anne adaylarının uyarıcı nitelikte doğum öncesi egzersizlerine başlama zamanı gelmiş demektir

Bu uyarıcılar bebeğin fiziksel ve duygusal gelişiminin yanı sıra ebeveynleriyle duygusal bağ kurmalarına da yardımcı olur. Bu egzersizlerin işe yaraması için, bunları her gün tekrar etmek önemlidir.

Ancak bebeği egzersizlerle aşırı yormamak da gerekir. Bu uyarıcı nitelikte doğum öncesi aktiviteleri günlük hayatın bir parçası olmalıdır.

Bu makalede bu uyarıcıların neler olduğunu, türlerini ve son üç aylık periyotta hangi egzersizlerin yapılması gerektiğini anlatacağız. Hazır mısınız? Okumaya devam edin.

Doğum Öncesi Uyarıcılar

Motor uyarıcılar

Anne tarafından yapılan bu egzersizler, bebeğin alan ve hareket algısını geliştirmesine yardımcı olur.

Görsel uyarıcılar

Bu egzersizler ise bebeğin ışığa karşı duyarlılığını sağlamak için retinayı geliştirir. Bebeği doğum ortamına hazırlar ve onun merak ve dikkatini çeker.

Algısal uyarıcılar

Gün içerisinde ara ara göbeğinize dokunmak bebeğinize fiziksel yolla ulaşmanın ve iletişim kurmanın bir yoludur. Göbeğinize okşama, kaşıma, hafifçe dokunma veya duşta su altında kalma gibi farklı şekillerde dokunarak bu egzersizleri yapabilirsiniz.

doğmamış bebeğe müzik dinletmek

İşitsel uyarıcılar

Bir bebeğin ilk geliştirdiği duyulardan biri işitme duyusudur. Bu yüzden onun bu duyusunu geliştirmeye yönelik müzik dinleme, farklı seslere odaklanma, bebekle konuşma gibi egzersizleri yapmanızı önemle tavsiye ederiz.

Uyarıcı Nitelikte Doğum Öncesi Egzersizleri

Sandalyede sallanmak

Sallanan bir koltuğa oturarak ritmik bir şekilde, hafifçe sallanın.

Yüzmek

Bir yüzme havuzuna giderek yüzün ve su altında yavaş hareketler yapın.

Kendi başınıza veya eşinizle dans edin

Her gün dans etmek için zaman ayırın. Zaman zaman farklı figürler ve yavaş dönüşler yapın, zaman zaman da eşinizle dans edin, göbeğinize dokunmasına ve bebeğinizin babasını hissetmesine izin verin. Böylece bebeğinizin motor fonksiyonlarını ve algısal fonksiyonlarını uyarmış olursunuz.

Flaş ışığına odaklanma

Bir flaş ışığını göbeğinize odaklayın ve minik bebeğinizin takip edebilmesi için hafifçe sağa sola hareket ettirin.

Güzel havaların tadını çıkarın

Güneşli havalarda, bunun tadını çıkarın ve göbeğiniz açıkta kalacak şekilde bir 5 dakika güneşlenin. Böylece bebeğinize doğal güneş ışığı ulaşmasını sağlarsınız.

 

parkta hamile yogası

Göbeğinizi okşayın

Avuç içlerinizi kullanarak nazikçe göbeğinizi okşayın.

Kremlerle masaj yapın

Nemlendirme düzeninizi bebeğinizde uyarıcıları harekete geçirmek için kullanın. Masaj kremi sürerek göbeğinize nazik dairesel hareketlerle masaj yapın.

Parmak uçlarınızla dokunun

Parmaklarınızın uçlarıyla göbeğinizin farklı bölgelerine nazikçe dokunun.

Bebeğinizle oynayın

Bebeğinizin hafifçe tekmelenmiş gibi hissedeceği şekilde zaman zaman hafifçe dokunun.

Müzik dinleyin

Uygun yükseklikte sesle fırsat bulduğunuz her an müzik dinleyin. Bu, bebekle dış dünya arasında bir bağlantı kurulmasını sağlar. Müziğin türüne, temposuna ve hızına göre bebek kendini rahatlamış veya enerjik hisseder. Enstrümantal müzik ise uzmanlarca tavsiye ediliyor.

Bebeğinizle konuşun

Siz ve eşiniz bebeğiniz sanki karnınızdan çıkmış da karşınızdaymış gibi onunla konuşmalısınız. Bebeğiniz sanki doğmuşcasına onunla konuşun ve şarkılar söyleyin. Baba da bebekle konuşabilir. Böylece bebeğiniz farklı sesleri ayırt edebilir ve bu şekilde ebeveynlerle bebek arasında bağ kurulur.

Dış sesleri dinleyin

Bu sesler bebeği doğumdan sonraki hayata hazırlar. Yemek pişirme sırasındaki, yürüyüş sırasındaki veya sokaktaki arabalar gibi günlük hayatınızın bir parçası olan sesler bebeğinizi doğumdan sonraki hayatında karşılaşacaklarına alıştırır.

Çalışmalar uyarıcı nitelikte doğum öncesi egzersizleri yapan ebeveynlerin çocuklarıyla çok daha derin ve güçlü bağlar kurduklarını ortaya koyuyor. Bu yüzden hamileliğiniz sırasında minik yavrunuzla iletişim kurmak için zaman ayırın. Buna değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguilar Cordero, M. J., Vieite Ravelo, M., Padilla López, C. A., Mur Villar, N., Rizo Baeza, M., & Gómez García, C. I. (2012). La estimulación prenatal: Resultados relevantes en el periparto. Nutrición Hospitalaria, 27(6), 2102-2108. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112012000600041&script=sci_arttext&tlng=en
  • Anta Sanz, A. (2021). El desarrollo musical en la etapa de 0 a 3 años. [Trabajo de Fin de Grado, Universidad de Valladolid] . Repositorio Institucional. Disponible en: https://uvadoc.uva.es/handle/10324/48948
  • Cardenas Macedo, M. G. G., Sánchez Dávila, D. K., Bartra Reategui, D. A., Ampuero Fernández, D. E., Arévalo Fasanando, D. L., Delgado Bardales, D. J. M., & Valera Vega, D. O. (2022). Programa de estimulación prenatal: base para el desarrollo motor de los neonatos del hospital ESSALUD de Tarapoto. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar6(1), 2170-2200. Disponible en: https://ciencialatina.org/index.php/cienciala/article/view/1643
  • d’Oliveira, Nora y Bove, María Isabel (2019) Hola bebé, desde el embarazo hasta el primer año de vida. Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia, Unicef, Uruguay. Disponible en: https://www.unicef.org/uruguay/hola-bebe
  • Llocclla, M. (2019). Conocimiento sobre la técnica motora y visual de la estimulación prenatal en las gestantes atendidas en el Hospital de Lircay, 2017. [Tesis de grado, Universidad Nacional de Huancavelica]. Disponible en: https://repositorio.unh.edu.pe/items/f366c118-1fd5-436c-8c53-dceebfc472d9/full
  • Maldonado González, M. C., & Oliva Pozuelos, A. G. (2008). Estimulación prenatal dirigida a mujeres en el último trimestre de embarazo [Tesis de Grado, Universidad de San Carlos de Guatemala]. Repositorio del Sistema Bibliotecario de la Universidad San Carlos de Guatemala. Disponible en: http://www.repositorio.usac.edu.gt/14322/
  • Paniagua, R. G., & Castañeda, A. Z. (2020). Desarrollo, elaboración y control de un preparado cosmético antiestrías. FarmaJournal5(2), 51-62. Disponible en: https://revistas.usal.es/cinco/index.php/2445-1355/article/view/23633/24369
  • Romero Ibarra, O., & Olivo Solis, J. (2015). La actividad física y la estimulación prenatal en la etapa de gestación. CIENCIA UNEMI8(15), 60-68. Disponible en: https://ojs.unemi.edu.ec/index.php/cienciaunemi/article/view/200
  • Vivas Polo, F. (2019). Intervención educativa prenatal. [Trabajo de Fin de Grado, Universidad de Salamanca] Repositorio Documental Gredos. Disponible en: https://gredos.usal.es/handle/10366/139633

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.