Çocuğunuzu Ders Çalışmaya Motive Etmek İçin 7 İpucu

Çocuğunuzu ders çalışması için motive etmenin yollarını arıyorsanız, onu sınavlara hazırlamanıza yardımcı olacak ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Çocuğunuzu Ders Çalışmaya Motive Etmek İçin 7 İpucu

Son Güncelleme: 21 Kasım, 2019

Çocukları ders çalışmaya motive etmek konusunda yapabileceğiniz birçok şey var. En iyi yollardan biri içinden gelen o keşfetme ve öğrenme merakından faydalanmaktır.

Çocuklar çok erken yaşta ebeveynlerinin davranışlarını taklit etmeye başlar. Bu şekilde beyinlerini, gelişim sürecinde aldığı tüm bilgileri kolayca özümsemeye hazırlarlar.

Çocukların bu kapasitesinden faydalanarak ona dersleri konusunda rehberlik yapabilirsiniz. Öğretmenler hep, çocukların belli yaşlarda ve özellikle ilkokul yıllarında sünger gibi olduğunu söyler. Nitekim etrafındaki tüm bilgileri adeta sünger gibi çekerler.

Ayrıca motivasyon kazanmak onların yetişkin yaşlarında da işine yarayacaktır. Profesyonel anlamda başarı yakalamanın en önemli anahtarlarından biri budur. İşte bu yüzden, çocukları ders çalışmaları için genç yaşta motive etmeye başlamak çok önemlidir. Bu yazımızdaki yedi ipucu işinize yarayacak.

Çocukları ders çalışmaya motive etmek için ipuçları

Küçük yaştaki çocukları motive etmek; yani çocuğun okulda elinden gelenin en iyisini yapmasını ve öğrenme sürecini gerçekten sevmeyi öğrenmesini sağlamak çok önemlidir. İlk önce, çocuğunuzun derslerine odaklanabilmek için efor göstermesine yardımcı olacak bir ortam yaratmakla başlamalısınız.

Motive çocuklar öğrenmek için daha çok çaba sarf eder ve bunu pozitif bir tavırla yapar. Bu da problemleri farklı şekillerde çözebilme kapasitesini kazanmalarıyla mümkün olur. Çocukları ders çalışmaya motive etmek için yapabileceğiniz şeyler üç genel ilkeye dayanır:

Pozitif pekiştirme

Çocukları en çok motive eden yaklaşımlardan biri pozitif pekiştirmedir. Sizin onayınızı almak çocuk için en iyi hediyelerden biridir.

Derslerindeki başarısı, komplike gördüğü bir şeyi başardığı ve öğrenirken karşılaştığı engelleri aştığı için onu takdir ettiğinizi ifade edin. Böylelikle çocuğunuz da sizden övgü duymak için daha çok şey başarmak isteyecektir.

Çocuklar ebeveynlerini memnun etmeyi çok sever. Onun eforunu fark ettiğinizi belli etmek, elinden gelenin en iyisini yapmaya motive ve teşvik etmenin harika bir yoludur.

İlgilendiğinizi göstererek çocuğu motive etmek

Çocuğunuzla her zaman konuşun ki neler öğrendiğini siz de bilin; derslerine ilgi gösterin, sorular yöneltin.

Ayrıca gerçek hayatta kaşılaştığı durumları da öğrendiği şeylerle bağdaştırabilirsiniz. Örneğin, alışveriş fişini kontrol etmesini isteyin. Okulda öğrendiği bilgileri uygulayabileceği başka görevler de verebilirsiniz, elbette yaşını ve notlarını da göz önüne alarak.

çocuğu ders çalışmaya motive etmek

Çocuğunuzu kötü not aldığında da destekleyin

Çocuğunuz bir sınavdan kaldığında ya da düşük not aldığında onu denemeye devam etmesi için teşvik edin. Neden bu şekilde sonuçlanmış olabileceğini anlamaya çalışın.

Onu azarlamayın ya da kınamayın, çözüm odaklı düşünün. Çocuğunuza hatalarını görmesi için yardımcı olmaya çalışın ve zor bulduğu bir şeyi öğrenmenin daha çok zaman alacağını anlatın.

Ona daha önce üstesinden geldiği engelleri hatırlatın. Bunu yapmak çocuklara özgüven aşılamanın etkili bir yoludur. Ona yardımcı olacağınızı, başaracağından emin olduğunuzu söyleyin.

Çocukları ders çalışmaya motive etmek için 7 ipucu

Aşağıda çocuğunuzu motive ederken kullanabileceğiniz basit tavsiyeleri bulacaksınız:

1. Doğru beklentileriniz olsun

Çocuğunuzun çoğu zaman sizin bakış açınızın farkında olduğunu, hatta beklentilerini de sizinkilere göre belirlediğini unutmayın. Çocuğunuz başarması gerektiğini bilmeli ki motive olsun. Eğer sizin beklentiniz düşükse o da bu beklentiye göre bir başarı gösterebilir.

Çocuğunuzun becerileri doğrultusunda doğru beklentiyi yaratmak için, en çok sevdiği dersi sormakla başlayın. Ayrıca en başarılı olduğu konuyu öğrenip, bu alanda beklentilerinizi daha yüksekte tutmanız mantıklı olur. Onun ilgi alanlarını ve yatkınlıklarını iyi öğrenin ki gerektiği zaman beklentilerinizi bunlara göre belirleyin.

2. Çocuklarınıza fayda sağlayacak hedefler belirleyin

Çocuğunuza her şeyden önce kendi hedeflerini koymayı öğretmenin önemi son derece büyük. Bu şekilde hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilecek, onu motive edebileceksiniz.

Hedeflerini bir kağıda yazın ve evde görünür bir yere asın, böylece çocuğunuz için bir hatırlatıcı olur. Bu hedeflerin spesifik ve ulaşılabilir olması gerektiğini unutmayın.

3. Çocukları okulun önemini göstererek motive edin

Çocuğunuza okulun kendi açınızdan ne kadar önemli olduğunu göstermenin bir yolunu bulabilirseniz o da aynı tutumu benimser.

Öğretmenleriyle ilişki kurabilir, okul programlarında gönüllü olabilir, ödev yapmasına uygun alan yaratabilir ve hangi gün ne sınavı olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca her ders için verilen ödevlerin ve sorumlulukların bilgisinde olmak da işinize yarar.

4. Okula karşı pozitif bir tavır takının

Çocuğunuz ödevleriyle ilgilendiğinizi görünce kendisinin de ilgisi artacaktır. Her çocuğun kendine özgü bir çalışma ve öğrenme biçimi olduğunu da göz önünde bulundurun. Çocuğunuzun kendi öğrenme tarzını oluşturmasına ve bundan en iyi şekilde faydalanmasına yardımcı olun.

Üç çeşit öğrenci vardır: işitsel şekilde yani dinleyerek öğrenen, okuyarak ve analiz ederek aldığı bilgilerle öğrenen ve el becerisini kullanarak uygulamalı egzersizlerle öğrenen kinesiolojik öğrenciler.

5. Onu motive eden bir dil kullanın

Çocuğu motive ederken kullandığımız dil de çok önemlidir. Bunu sadece övgüyle yapmamalısınız. Motive olmak ancak çocuğun kendini pozitif bir yönden değerlendirmesiyle mümkün olabilir.

Bunun için onun gösterdiği çabanın farkında olduğunuzu söyleyerek, bir dahaki sefere daha iyi bir sonuç almak üzere çalışması için teşvik edebilirsiniz.

motive çocuklar

6. Evde ve topluluk içinde de öğrenmeye teşvik edin

Çocuğunuzun öğrenmeyi eğlenceli bir şey olarak algılamasını sağlamalısınız. Motivasyonu yüksek çocuklar, her yerde bir şeyler öğrenmeye çalışan ve eğlenceli aktivitelerde de öğrenme fırsatı görebilen çocuklardır.

Örneğin, çocuğunuzun ders konularıyla paralel temalara sahip müzeleri ziyaret edin, çocuk edebiyatından bir klasik okuyun ve hatta filmi varsa izleyin.

7. Çocuğunuzun öz saygısını güçlendirin

Çocuğunuzun öz saygısını desteklerseniz daha motive olduğunu göreceksiniz çünkü karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için kendine güveni olur. 

Her türlü problemi çözmek için kendi becerisini kullanmayı ve güçlü yanlarını bilecektir. Hata yapsa bile bunu bir şeyler öğrenmek için bir fırsat olarak görecektir.

Çocukları ders çalışmaya teşvik etmek sadece akademik performansını arttırmakla kalmaz, gelecekte hayatının her alanında fayda sağlayacak bir tavır edinmesini de sağlar.

Umarız bu yazımızda bahsettiğimiz yedi tavsiyeyi uygulayarak faydasını görebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.