Toz Hâlinde Anne Sütü: Yakında
Anne sütü, insan hayatı için en önemli maddelerden biri olan doğal bir üründür. Anne sütü, bebeğin hayatının ilk aylarında ihtiyaç duyduğu en iyi doğal besin karışımını sunar. Ne var ki bazen emzirmek mümkün değildir. Bu vakalar için toz hâlinde anne sütü artık bir seçenek.
Anne sütü, yetişkinliğe kadar uzanan sağlık yararları nedeniyle son derece değerlidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, emzirme bebek ölümlerine ve ishal, zatürre ve astım gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Benzer şekilde, sadece ilk birkaç ayda emzirerek bebeğimize güçlü ve sağlıklı büyümek için ihtiyaç duydukları tüm enerjiyi veriyoruz.
Ancak birçok anne bebeklerini emziremiyor ya da istedikleri kadar emziremiyor. Bazıları ise emzirmeyi zorlaştıran beslenme veya diğer hastalıklardan muzdariptir.
Bu durumlarda anne veya çocuk için emzirme mümkün değildir. Bu önemli bir soruna yol açar: Bu yenidoğanlar ihtiyaç duydukları tüm besinleri sindirim sistemine zarar vermeden nasıl kazanabilirler?
Bu göz önünde bulundurularak, anne sütü bankaları oluşturuldu, ihtiyaç duyulandan daha fazla sütü olan kadınlar bağış yapabilirler. Bununla birlikte, çalışmalar, pastörizasyon işleminin sütün içindeki bazı temel proteinleri ve yağları yok edebileceğini göstermiştir. Bu besinler, bildiğimiz üzere, bebeğin beslenmesi için kritik öneme sahiptir ve parçalanmasına neden olan yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır.
Toz hâlinde anne sütü, inanılmaz bir şey!
Teknolojideki gelişmeler sayesinde Meksika’daki Guadalajara Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı bir çığır açtı. Şehir Hastanesi’nin yardımıyla, bebekler için şaşırtıcı yeni bir gıda türü geliştirmeyi başardılar: süt tozu. Bu prosedür, bu değerli ürünün depolanması ve korunması için çok ümit verici ve birçok kişiye yardımcı olmaya hazır görünüyor.
Uzmanlar, çok yüksek sıcaklıklara maruz bıraktıkları anne sütünden fazla su çıkardı. Bu şekilde, sütü dehidre edip pastörizasyon işleminden kaçınarak bir toz haline getirebildiler. Dahası, bu ürünü sütü bozabilecek şekilde dondurucuda saklamak gerekmiyor.
Buna göre, dönüşüm süreci, tüm nem giderilinceye kadar yüksek sıcaklıklarda sıvı damlalarını buharlaştırmaktan ibarettir. Bu yönteme daldırma denir ve bir sıvının çok ince damlalara ayrılmasını içerir. Bu durumda, damlalar buharlaşma sürecinden geçerler ve bir kez dehidrate olduklarında toza dönüşürler.
Toz damla damla saklanır. Bu teknik sütte neredeyse tüm besinleri korur, besin değerinin sadece% 10’u kaybedilir. Yani bu süt tozu neredeyse taze anne sütü kadar iyidir.
Toz hâlinde anne sütü hayat kurtarır
Bu atılımın etkilerinden biri, anne sütünün artık izole gruplar için depolanıp nakledilebilmesidir. Ürün, kalite düşüşü olmadan 6 aya kadar saklanabilir. Bu yenilik, ihtiyaç sahibi binlerce çocuğa ücretsiz olarak fayda sağladı.
Bildiğimiz üzere, anne sütü bankaları önemli bir sosyal işleve sahiptir. Bununla birlikte, sütün depolanmasıyla ilgili problemler güvenli bir şekilde taşınmasını zorlaştırmaktadır.
Öte yandan toz hâlinde anne sütü bu durumlarda çok sayıda avantaj sunar. Süt, daha geniş bir şartlar altında taşınabildiğinden, daha izole alanlara dağıtılabilir.
Bir sonraki zorluk, çok sayıda çocuğun yararlanacağı ilk toz anne sütü bankasını oluşturmak. Özellikle, tıp merkezlerinden ve büyük şehirlerden uzak bölgelerdeki ailelere yardımcı olacaktır. İlk toz haline getirilmiş anne sütü bankası Meksika için planlandı, ancak yakında dünyanın her yerinde başkaları olacak.
Araştırmacılara göre, süt tozu bankası için şu anda patent başvurusunda bulunulmakta. Bu yapıldıktan sonra, başkaları da bu teknolojiyi elde edebilecektir. Bu yenilik, binlerce çocuğa beslenme sorunları konusunda yardımcı olup onların beslenmesini sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gupta V., Rebekah G., Sudhakar Y., Santhanam S., et al., A randomized controlled trial comparing the effect of fortification of human milk with an infant formula powder versus unfortified human milk on the growth of preterm very low birth weight infants. J Matern Fetal Neonatal Med, 2018. 28: 1-171.
- Rigo J., Hascoet JM., Billeaud C., PIcaud JC., et al., Growth and nutritional biomarkers of preterm infants fed a new powdered human milk fortifier: a randomized trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (4): 83-93.