Anne Sütünü Doğru Şekilde Çıkarmak ve Saklamak

Anne Sütünü Doğru Şekilde Çıkarmak ve Saklamak

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2018

Anne sütünü çıkarmak ve saklamanın birçok avantajı vardır. Doğru şekilde saklanmış anne sütüne, bebeğinizden uzak kalmanız gerektiğinde son derece yararlı olabilir.

Çocuğunuzdan uzun bir süre ayrılmanız gerekiyorsa, kendi sütünüzü nasıl çıkaracağınızı bilmek de göğüslerinizdeki biriken sütün neden olduğu ağrıyı azaltacaktır.

Sütünüzü çıkarmak ve saklamak için çeşitli yollar vardır. Birincisi, anne sütü pompalarının, annenin göğüslerinden gelen acıyı, acı vermeyen basit bir şekilde çıkardığını aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle endişelenmenize gerek yok. Aksine, pompa göğüslerinize bakmanıza yardımcı olacaktır. Şimdi, sütü çıkarmayı öğrenmenin en kolay yolu, bebeğinizi emzirirken bunu elinizle yapmaktır. Bu, her iki memeye de kan akışını sağlayan dolaşım refleksi sayesinde yapılabilir. Bu nedenle bebeğiniz bir memeden emerken diğer memeden süt çıkarmak mümkündür.

Yapman gereken ilk şey ellerinizi yıkamak. Sonra, sütünüzü alacağınız kabı hazırlayın. Kabın geniş bir ağzı ya da özel olarak tasarlanmış bir hunisi olmalıdır. Kabı kullanmadan önce sıcak sabunlu suyla yıkamalısınız. Kabı sterilize etmek gerekli değildir. Bebeğinizi yanınıza almadan süt almanız gerekiyorsa, göğsünüze hafifçe masaj yapmak için birkaç dakikanızı ayırın. Meme ucuna doğru aşağı yönde masaj yapın. Mümkünse, çıkarmadan önce 5 dakika boyunca her memeye sıcak ıslak kompres uygulayın.

anne sütü

Sütü el ile çıkarma adımları çok basittir

Önce göğsünüzü işaret parmağınız, orta parmağınız ve baş parmağınız arasında yaklaşık 5 cm mesafeden tutun. Galoctophorous bezlerin arkasına ulaşmak için içeri doğru, toraks duvarına doğru itin. Ardından başparmağınızı ve parmaklarınızı meme ucuna doğru döndürün. Bu hareket, sıkma veya kaymayı içermemeli, parmak izi bırakırmış gibi parmaklarınızı döndürün. Meme ucunu sıkmayın; sadece etrafında parmaklarınızı döndürün.

Bu günlerde çok sayıda anne sütü pompası mevcut. Dikkatlice seçmek önemlidir. Tüm göğüs pompaları tüm kadınlar için uygun değildir. Aslında, çalışmalar bazı pompaların gerçekten meme dokusuna zarar verebileceğini göstermektedir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı elektrikli göğüs pompası var. Her iki memeden aynı anda pompa yapmanıza izin veren aksesuarlar içeren pompaları bile bulabilirsiniz. Bazı göğüs pompaları, seyahat etmek veya çalışmak için daha küçük ve daha hafiftir. Pille çalışan ve hatta arabanızda kullanabileceğiniz adaptörlü pompalar vardır.

anne sütünü saklamak

Anne sütü nasıl saklanır

Bazen, pompaladığınız süt sonraki beslenmede veya sonraki birkaç saatte kullanılacaktır. Bu durumda, tek yapmanız gereken sütü bebeğinizin şişesine dökmek ve buzdolabında saklamaktır. Tabii ki, eğer doğrudan bir şişeye pompalanırsanız, o zaman sütü farklı bir kaba dökmeye gerek yoktur.

Anne sütünü daha uzun süre saklamayı planlıyorsanız, en az 3 ay boyunca dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunu yaparken, süt sterilize edilmiş torbalarda veya kaplarda saklanmalıdır. Hermetik olarak mühürlenmiş ve ekstraksiyon tarihi ile etiketlenmiş olmalıdır. Anne sütünü saklamanın en kolay yolu, küçük şişeler, plastik biberonlar veya cam kaplar kullanmaktır. Kullandığınız kabın gıda güvenliği ve dondurucu açısından güvenli olduğundan emin olun. Kullandığınız torbalar özellikle anne sütünü saklamak için tasarlanmalıdır.

Kapları ağzına kadar doldurmak yerine biraz boşluk bıraktığınızdan emin olun. Anne sütü donarken genişler, bu nedenle hava alanı bu genişlemeye yer sağlayarak kabın kırılmasını önler. Bir poşet kullanıyorsanız, torbanın üstünü katlayın ve esnek bir bağ veya elastik lastik bantla kapatın. Kapları çıkardığınız tarih ve saatle etiketleyin. Her zaman ilk önce en eski sütü kullanın. Sütü taşımanız ve evden başka bir yerde kullanmanız gerekiyorsa, ihtiyacınız olana kadar soğuk tutmaya çalışın. Anne sütünüzü oda sıcaklığında çözün veya kabı sıcak akan su altına koyun. Mümkün olan en düşük ısıyla çözün. Mikrodalgada asla ısıtmayın veya çözmeyin. Bu, sıcak noktalar yaratabilir ve ayrıca anne sütünün en büyük faydalarından birini alarak vitaminleri ve enzimleri yok edebilir. Bebeğinize içirmeden önce sütün tamamen çözüldüğünden emin olun. Bebeğinize asla kısmen çözülmüş süt vermeyin. Anne sütünün soğuduktan sonra ayrılması normaldir. Daha kalın krem yüzeye kadar çıkacak ve sulu kısım altta kalacaktır. Yapmanız gereken tek şey yavaşça sallayarak sütün yeniden birleşmesini sağlamaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cortez MV., Soria EA., The effect of freeze drying on the nutrient, polyphenol and oxidant levels of breast milk. Breastfeed Med, 2016. 11: 551-554.
  • Peres KG., Chaffee BW., Feldens CA., Flores MIr C., et al., Breastfeeding and oral health: evidence and methodological challenges. J Dent Res, 2018. 97 (3): 251-258.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.