Hafta Hafta Hamilelik
Genellikle, hamilelik toplam 38 ila 40 hafta sürer. Bununla birlikte, her durum aynı olmadığı için, istisnalar vardır.
Hamilelik terimi, gebe kalma anını kapsayan ve doğum gününe kadar geçen süreyi ifade eder. Bu, fetüsün rahim içinde geliştiği süreçtir. Bu nedenle, birçok insan hamileliğin yeni bir hayatın oluştuğu ve dünyaya geldiği bir süreç olduğunu düşünür. Gebelik olarak da bilinir.
Hamilelik trimestreye (üç aylık dönem) bölünmüş olsa da, doktorlar anne ve fetüsü hafta bazında izlemeyi tercih etmektedirler. Bu şekilde, her ikisinin sağlık durumunu daha dikkatli bir şekil değerlendirebilir ve buna göre davranabilirler.
Hamilelik sırasında, anne ve fetüs bir dizi değişikliğe uğrarlar. Haftalar geçtikçe, her ikisi de bir dizi farklı deneyim ve hisler yaşayacaktır. Süreç boyunca az çok sabit belirtiler olsa da, farklılıklar kolayca gösterilebilir, en önemlisi annede rahim büyümesi görülmesidir.
Hamilelik testinin sonucu olumlu ise, bu, kadının 4 haftalık hamile olduğu anlamına gelir.
Hamilelik genellikle 9 ayda veya doktorların kararına göre değişiklik gösterilmesiyle 40 haftada tamamlanır. Sonrasında, her üç aylık dönemin en önemli yönleri ve elde edilen her fayda incelenir.
HAMİLELİK
İlk çeyrek
- hafta ve 12. hafta arasındaki süreyi kapsar. Bu aşamada fetal oluşum süreci gerçekleşir.
Bebek
- Bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan plasenta, anne tarafından tüketilen gıdadaki besinlerin tümünün bebeği beslemesinin sonucu olarak gelişir ve aynı zamanda bebeğe oksijen sağlar. Aynı şekilde, su kesesi de gelişir, bu da bebeğin tüm hamilelik boyunca yüzeceği yerdir.
Anne
- Aşerme veya aksi mümkündür. Bazı gıdaları yemeyi reddedebilirsiniz.
- Sürekli idrara çıkma isteği.
- Sabah bulantısı.
- Baş ağrısı.
- Kabızlık.
- Midede ekşime
Her kadının bu belirtilerin hepsini deneyimlemediğini hatırlatmakta yarar var. Hatta, neredeyse veya tamamen asemptomatik hamilelik geçiren kadınlar vardır.
İkinci çeyrek
İkinci çeyrek 13. hafta ve 26. hafta arasındaki süreyi kapsar. Bu aşamada, fetüs artık bir form olduğu için, bundan sonrasında “gelişme” aşamasına geçmektedir.
Bebek
- Bu dönemde, bebek her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder, bebeğin boyu bu aşamada yaklaşık 7.62 cm (3 inç) uzunluğundadır.
- Bebeğin hareket etmeye başlaması mümkündür, en etkileyici deneyimlerden biri olduğu için bundan oldukça keyif alacaksınız.
- Bebeğiniz sesinizi duyabilmektedir. Artık onunla konuşmaya başlamalı, ona kendisini ne kadar sevdiğinizi ve hasretle gelmesini beklediğinizi söylemelisiniz.
- Gözleri açılmaya başlar, ancak üçüncü çeyrek başlayana kadar hiçbir şey göremezler.
Anne
- Karnınızın büyümesini fark etmeye başlıyorsunuz.
- Bulantı veya kusma azalır veya bitebilir.
- Bebek artık daha sık hareket etmektedir. Vücudunuzun hangi bölümünün hareket ettiğini çözmeye çalışırken çok eğleneceksiniz.
- Sürekli su içme alışkanlığınızı arttırın. Günde 2-3 litre su tüketmeniz önerilir.
- Bacaklarda şişme.
Üçüncü çeyrek
27. haftadan devam ederek, doğum yapılan gün biten çeyrektir. Bu aşamada esas olarak gerçekleşen fetüsün büyümesi ve olgunlaşmasıdır.
Bebek
- Tüm vücut parçaları ve organları oluşmuştur. Büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder.
- Bebek işitme ve dokunma duyularını yaşamaya başlar, sesinizi tanır ve size bir cevap vermek için hareket edebilir. Hatta belki de içeriden anne ve babanın kim olduğunu saptayabilir.
- Çok daha fazla hareket eder, gerilebilir, tekmeleyebilir ve etrafında dönebilir; bu noktada, her seferinde rahim içi alanda küçülme olduğundan, hareketlerini daha yoğun hissedeceksiniz.
- Gözleriniz yalnızca çok parlak bir ışık görebilir, bunun sebebi bizim matrisimizin karanlık olmasıdır.
Anne
- Göğüsleriniz daha da fazla büyüyecek ve göğüs uçlarınızdan çıkan sarımtırak renkli bir sıvıyı fark edeceksiniz, bu sıvı bebeğinizin doğduktan sonraki ilk günlerinde maması olacak olan “kolostrum“dur. (ağız sütü)
- Bu döngüde alt karında kasılmalar hissedeceksiniz, endişelenmemelisiniz; çünkü tamamen normaldir. Fakat bunun çok uzun sürmesi ve size acı çektirmesi halinde, hemen doktorunuza başvurun.
- Vajinal akıntı önemli ölçüde artacaktır.
- Bebeğinizin ve de kendinizin kilo almasından kaynaklanan sırt ağrınız olacaktır.