Landau Refleksi: nedir ve nasıl tespit edilir?

Landau Refleksi: nedir ve nasıl tespit edilir?

Son Güncelleme: 12 Mayıs, 2018

Bu refleks, bebeğinizin vücudunu tam ve bilinçli olarak kullanmadan sergileyeceği birçok reaksiyondan biridir. Diğer birçok refleksle birlikte, Landau refleksi, bebeğin doğru bir şekilde geliştiğini gösterir.

Landau refleksi, bebeğin ilk aylarında gösterdiği çeşitli reflekslerden biridir. Her bir yaşa özel olan ve düzgün çalışan bir sinir sistemine işaret eden bu reflekslerin ortaya çıkması birer ifade biçimidir. Yazımızda, bu refleksin ne olduğunu, özelliklerini ve ilk aylarda ortaya çıkan diğer refleksleri ele alacağız.

Aynı diğerleri gibi, Landau refleksi bir uyarıya istemsiz olarak tepki verme refleksidir. Refleksler, vücudumuzun bünyesinde olan eylemlerdir. Bu refleksler DNA’mıza kodlanmıştır. Çünkü, etrafında bulunduğumuz çevreye ve etkileşimde olduklarımıza uyum sağlamamızı sağlarlar.

Birincil olabilirler, yani esnemek, hapşurmak veya göz kırpmak gibi doğuştan gelebilirler. Veya, ikincil, yani hayatımız süresince “öğrendiğimiz” refleksler olabilirler.

Landau refleksinin tespit edilmesi için bebek, kolumuz üzerinde yüz üstü pozisyona getirilerek kolumuzla aynı açıda olması sağlanır. Bu pozisyonda, bebeğiniz gövdesini düzleştirip kollarını ve kafasını yukarı kaldırmalıdır.

bebeğini kaldıran baba

Genelde, bu hareketlere dizlerin ve dirseklerin bükülmesi eşlik eder. Bebeğin bu hareketlerle yapmaya çalıştığı şey, yer çekimi etkisine karşılık vererek görsel bir referans noktası bulmaya çalışmasıdır.

“Refleksler, doğuştan gelmek olanlar üzere birincil; veya zamanla öğrendiklerimiz olarak ikincil olabilir”.

Landau refleksinin özellikleri

  • Hayatının dördüncü ayında ortaya çıkar ve iki yaşına kadar devam eder. Ancak, birçok araştırmacı bir yaşından sonra sona erdiği kanaatindedir.
  • Tonik labirent, boyun tonik ve görsel reflekslerin bir birleşimini temsil ederler.
  • Bebek, bilinçli ve istekli olarak hareket etmeye başladıkça, bu refleks git gide azalır.
  • Tavsiye edilecek en iyi şey bir uzmanla test edilmesidir. Bunun iki sebebi vardır: ilk olarak bebeğin tepkilerini daha iyi değerlendirme şansı bulacaksınız; ikinci olarak eğer bebeğin hareketini kontrol edemezseniz, düşebilir veya ani bir hareket yüzünden zarar görebilir.

Bir refleksin olmaması ne anlama gelir?

Bu tepkinin olmaması bebeğin vücudunda motor zayıflığı olduğu anlamına gelebilir, ve bu durumda motor gelişimini arttıracak egzersizler veya zihinsel olgunlaşma gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi şey, bir pediatri uzmanının vereceği tavsiyeleri adım adım uygulamaktır.

Doktorlar, bu reflekslerin varlığını bebeklerin hayatlarının ilk günlerinde test ederler. Bu değerlendirme nitel olduğu kadar niceldir de. Yani, sadece refleksin varlığı ölçülmez, ayrıca tamamen istemsiz olsa bile, yapma şekline de dikkat edilir.

Eğer beklenen refleks alınmazsa, bu bir tür eksikliğin göstergesi olabilir. Eğer hareketleri zayıfsa, bu kas zayıflığının işareti olabilir; eğer fazla coşkuluysa, bu da çekilme sendromunun bir sebebi olabilir; veya asimetrikse, diğer olasılıkların yanı sıra, klaviküler lezyon veya sinir köklerinin bir işareti olabilir.

Diğer ikincil refleksler

Landau refleksi, bebeklerin hayatlarının ilk aylarına özel olan tek refleks değildir. Birincil olanların yanı sıra, ayrıca aşağıdakileri sayabiliriz:

  • Kavrama refleksi: parmağınızı veya yaklaştırdığınız bir nesneyi yakalamak için yumruğunu sıktığında ortaya çıkar
  • Yürüme refleksi: bebek, ayakları sert bir yüzeye değdiğinde yürümeye çalışmasıyla görülür.
ayağına masaj yapılan bebek
  • Galant refleksi: yüz üstü yatarken, omurgasının hangi tarafına dokunursanız bebek de o tarafa döner.
  • Abdominal refleks: aynı bir önceki gibi, ama yüz üstü. Bu durumda abdominal (karın) bölgesi uyarılır. Bu, gövdesini eğmesine sebep olmalıdır.
  • Sürükleme refleksi: bebeği yüz üstü yatırmalıyız. Böylece, emeklemeye başlamak için ayaklarını oynayacaktır. Bu refleks normalde, tam olarak emeklemeye başlamadan önce hayatının ilk 3 ayına kadar görülmektedir.
  • Emekleme refleksi: bir önceki maddede bahsettiğimiz refleksin tam olarak gelişmesinden sonra ortaya çıkar. Bebeği karnının üzerine sert bir zemin üstüne koyarak eğilmesini sağlamalıyız. Hemen tepki verecek ve kendini emekleme pozisyonuna sokacaktır. Bu refleks genelde 6 ila 7. ayda ortaya çıkar ve yürümeyi öğrenene kadar devam eder.
  • Parmak ucu refleksi: bebek avucunu kapattığında, serçe parmağından bileğine doğru nazikçe okşayın. Bu, avucunu açmasına sebep olacaktır. Bu yöntem, bebeğin uygunsuz bir şekilde tuttuğu bir nesneyi bırakmasını sağlamak için kullanılabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alvarado, G. (2009). Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas9(1), 15-26.
  • Santos-Trapote, D. (2017). Integración de los Reflejos Primitivos como génesis del desarrollo motor (Bachelor’s thesis).
  • Secadas, F. (1975). Evolución del comportamiento reflejo. Revista Española de Pedagogía, 19-45.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.