Memeden Emzirmenin Anne ve Çocuk için Faydaları

Memeden Emzirmenin Anne ve Çocuk için Faydaları

Son Güncelleme: 03 Mart, 2018

Bugünkü makalemizde memeden emzirmenin hem anne hem de çocuk için bazı sağlıklı yararlarından bahsetmek istiyoruz.

Birçok anne memeden emzirme ve mamayla besleme arasında ikilem yaşar. Başka birçok anne de çeşitli nedenlerle memeden emzirmeyi yapamamaktadır, ancak bu yüzden kendilerini suçlu hissetmemelidirler.

Ne olursa olsun memeden emzirme, kendi değerlerinizi ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak kendi başınıza karar vermeniz gereken kişisel bir tercihtir.

Yine de açıkça bilinmesi gerekir ki memeden emzirmenin hem anne hem de bebek için faydaları vardır.

Anne sütünün yararlarını bilen birçok anne, doğumdan itibaren bebeklerini memeden emzirmeye başlarlar.

Memeden emzirmenin hem bebeğiniz hem de sizin için olan faydalarını öğrenmek için okumaya devam edin!

Anne sütü bebeğinizin günlük ihtiyacına uyum sağlar

Anne sütü kendisini bebeğinizin isteklerine ve beslenme ihtiyacının boyutuna uygun hale getirir. Bebek memeden emdiği müddetçe annenin vücudundaki süt üretimi de artar. Bu nedenle bebeklerin acıktıkça annelerinden süt emmeleri çok önemlidir, anne sütü yavaş yavaş artar ve düzene girer.

Beklenmedik Bebek Ölümü Sendromunu (BBÖS) Azaltır

bebeğini emziren anne

Beklenmedik Bebek Ölümü Sendromu, tüm dünyada ne yazık ki birçok ailenin yıkıcı sonuçlarını deneyimlediği bir durumdur. Memeden emzirme BBÖS ihtimalini %50 azaltır.

Memeden emzirilen bebekler daha az hasta olurlar

Memeden emzirme şeker hastalığı tip 1, sölyak (çölyak) hastalığı, crohn hastalığı gibi kronik hastalıkların riskini azaltır. Sadece bu hastalıkları bertaraf edebilmek bile bebekleri memeden emzirmek için yeterli bir nedendir!

Doğum sonrasında vücudunuzun hızla iyileşmesi ve kendini toparlaması için de memeden emzirmeye teşekkür etmeliyiz.

Bebeğini memeden emziren bir anne doğum sonrası daha güçlü bir şekilde kendini toparlar, sezaryen ya da doğum izleri daha hızlı kaybolur.

Bebeğinizi memeden emzirdiğinizde rahminizin tekrar daralmasına da yardımcı olmuş olursunuz.

Tüm bu faydalara ek olarak, memeden emzirmeyi tercih etmeyen annelerde rahmin normal boyutuna dönmesi on hafta sürerken, memeden besleyen annelerde bu süre altı haftaya düşer ve iyileşme süreci hızlanır.

Kemikleri güçlendirir

Bebeğini memeden emziren bir kadının menopoz sonrası kemik erimesi yaşama riski azalır. Bir kadın hamileyken ve devamında bebeğini memeden emzirirken, vücudu çok daha etkin bir şekilde kalsiyum biriktirir.

Dolayasıyla, omurga ve leğen kemikleri gibi hamilelikte zayıflayan kemikler, altı aylık memeden emzirme sonrasında öncekinden daha kuvvetli hale gelirler.

Hamilelik kilolarının verilmesini hızlandırır

Çoğu zaman kadınlar, hamileliklerinde aldıkları birkaç kiloyu hamilelik sonrası vermekte zorlanırlar.

Ama bebeklerini memeden emziren kadınlar, her gün ekstra kalori yakarlar. Dengeli bir beslenme eşliğinde hamilelik öncesi kilonuza dönmeniz zor olmayacaktır. Memeden emzirmeyle günde fazladan 500 kalori yakmak son derece olağandır.

Memeden emzirme, sadece sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ettiğiniz durumlarda kilo vermenize yardımcı olur.

annesinin parmağını tutan bebek

Doğum sonrası depresyonunun şiddetini azaltır

Doğum sonrası depresyonu birçok kadının doğumdan sonra yakalandıkları bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta anneler, etraflarındaki her şeyi ve her olayı karamsar bir ruh haliyle algılarlar.

Ama duygusal açıdan sağlıklı olan kadınlar, bu durumla daha kuvvetli bir şekilde mücadele edebilirler. Tüm bu faydalarına ek olarak memeden emzirme, hormonal seviyenizin sabit kalmasına yardımcı olacak oksitosin üretimini arttırır.

Hormonal seviyenizin sabit kalması doğum sonrası depresyonunu sizden uzak tutacaktır.

Memeden emzirmenin anneler ve çocuklar için faydalarını keşfedebildiğinizi ümit ediyoruz.

Ama memeden emzirmeyi tercih etmek ya da etmemek her zaman kişisel bir karardır. Kendi adınıza en doğru seçimi yapmak için içgüdülerinize güvenin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.