Çocuklukta Simülasyon Oyunlarının Önemi

Rol yapma oyunları gibi simülasyon oyunları da çocukların bilişsel gelişimini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu yazımızda size bunlar hakkındaki her şeyi anlatacağız.
Çocuklukta Simülasyon Oyunlarının Önemi

Son Güncelleme: 08 Şubat, 2021

Simülasyon oyunları gerçekliğin basitleştirilmiş bir versiyonudur. Başka bir deyişle, gerçekliğe dayalı, ancak gerçeklik kadar karmaşık olmayan bir deneyimdir.

Bu tür oyunlar, çocuklara farklı gerçek yaşam durumlarını ve bunların nasıl işlediklerini öğrenme fırsatı sunar. Çoğunlukla, bu durumlar gerçek olaylardan esinlenmiştir. Çocuklar bu oyunlarda basit adımlarla bunları öğrenebilirler.

Simülasyon Oyunlarının Yapısı

Simülasyon oyunları çocukların öğrenmelerine yardımcı olmak için harikadır, çünkü eylemleri değerlendirmelerine ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olurlar. Başka bir deyişle, onları hedeflerine ulaştıracak adımları takip ederler.

Çocuklar yaparak öğrenirler ve oyun oynarken çok eğlenirler. Eylemler her zaman çok dramatiktir, bu nedenle oyuncular çok eğlenir. Ancak, gerçek hayatta olduğu gibi aynı sonuçlara sahip olmadıkları için yanılmaktan korkmaları da gerekmez.

Bu nedenle, çocuklar zor durumlardan olası çıkış yollarını aramayı öğrenirler. Aslında bu, çocukların başkalarıyla sosyal olarak nasıl etkileşime gireceklerini öğrenmelerine yardım etmesinin yanı sıra özerklik geliştirmelerine de yardımcı olur.

Bir rol yapma oyunu tahtası.

Simülasyon Oyunlarının Özellikleri

Motivasyon

Durumlar çok ilginç şekillerde sunulduğu için çocuklar çok dikkat ederler. Senaryolara bağlanırlar ve çözümler bulmak için sorunlar üzerinden akıl yürütmekten zevk alırlar.

Bu şekilde bir sonraki seviyeye geçebilirler. Bunu başardıklarında, bir başarı duygusu hissederler. Bu yolla da oynamaya ve öğrenmeye devam etmek için motive olurlar.

Zaman Yönetimi

Çoğu simülasyon oyunları her seviye ya da aktivite için bir zaman sınırına sahiptir. Bu nedenle, çocukların hedeflerine ulaşmak ve ilerlemek için zamanlarını yönetmeyi öğrenmeleri gerekir. Elbette bu her zaman çok heyecan vericidir ve zihinsel çeviklik geliştirmelerine de yardımcı olur.

Karar Verme

Simülasyon oyunları karar verme kapasitesini geliştirmeye yardımcı olur, çünkü çocukları en fazla fayda sağlamak için farklı faktörleri hesaba katmaya zorlarlar. Farklı fırsatlar sunarlar ve çocukların bunlardan birini seçmesi gerekir. Elbette bu onların özgüvenlerini de arttırır.

Analog Bir Örnek: Monopoly

Tüm simülasyon oyunları dijital değildir ya da hepsi bir oyun konsolu gerektirmez. Aksine, tamamen analog olan pek çok oyun da vardır.

Gruplar halinde oynayabileceğiniz en popüler simülasyon oyunlarından bir tanesi Monopoly’dir. Gerçek hayata çok yakındır ve örneğin bir satın alma işlemi yapmak gibi yetişkin yaşamında meydana gelebilecek durumları deneyimlemenizi sağlar.

Bir tahta, kartlar, oyun parası ve jetonlar ile; oyuncular kendilerine fayda sağlayan stratejiler bulmayı, bunları mümkün olduğunca ileri götürmeyi, para biriktirmeyi, varlıklar oluşturmayı ve böylece oyunu kazanmayı öğrenirler.

Monopoly oyunu.

Simülasyon Oyunlarının Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar

  • Çocuklar çeşitli beceriler geliştirir ve el-göz koordinasyonunun yanı sıra sorunlara cevap verme yeteneklerini de arttırırlar.
  • Çok çeşitli temalar, oyun modları ve benzeri şeyler vardır. Bu nedenle, herkes için bir şeyler bulunabilir.
  • Oyunlar yaş aralıklarına göre sınıflandırılır, bu nedenle her biri oyuncuların kaç yaşında olduğuna bağlı olarak avantajlar sunar.
  • Sadece çocukları eğlendirmek ile kalmaz, aynı zamanda bilişsel gelişimi de teşvik ederler.
  • Tüm oyunlar internet gerektirmez.
  • Oyuncuların organize olmasına yardımcı olurlar. Ayrıca size talimatları nasıl uygulayacağınızı da öğretirler.
  • Kendi yöntemleriyle, her eylemin sonuçları olduğunu öğretirler. Örneğin, talimatları iyi takip etmemek oyunu kaybetmenize neden olabilir.

Dezavantajlar

  • Çocuklara oyun oynarken zamanlarını yönetmeyi öğretmezseniz, çocuklar her gün oyun oynayarak çok fazla zaman harcayabilirler.
  • Ebeveyn kontrollerini kullanmazsanız çocuklar uygunsuz oyunlar oynayabilir. Bazıları, çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklere sahiptir.
  • Psikolojik düzeyde, bazı oyunlar çocukları çok hüsrana uğratabilir. İstedikleri sonuçları alamazlarsa, kızabilir ya da üzülebilirler.

Simülasyon oyunları çocuklara kendi başlarına zarar vermez. Bununla birlikte, özellikle de küçüklerken, çocuklarınıza rehberlik etmek ve onlara doğru bir şekilde oynamayı öğretmek önemlidir. Aynı şekilde, mümkün olduğunca aile olarak oynamayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castro, S. (2008). Juegos, Simulaciones y Simulación-Juego y los entornos multimediales en educación:¿ mito o potencialidad?. Revista de investigación, 32(65), 223-245. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2799212.pdf
  • Santisteban Cimarro, A. (1990). El uso de los juegos de simulación en Ciencias naturales como técnicas de conocimiento del entorno. Revista Investigación en la Escuela, 10, 71-75. https://idus.us.es/handle/11441/59240
  • Mateos Jiménez, A., Bejarano Franco, M., & Moreno García, D. (2014). Los cuentos y los juegos de simulación para trabajar la justicia social en el ámbito de las ciencias en las primeras edades. Revista Internacional de Educación para la justicia social. https://repositorio.uam.es/handle/10486/663241

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.