Bebeğinizin Kilosunu Kontrol Etmeye Dair 6 İpucu

Bebeğinizin Kilosunu Kontrol Etmeye Dair 6 İpucu

Son Güncelleme: 01 Haziran, 2018

Bir bebeğin kilosu, büyümesine genel olarak katkıda bulunan önemli bir faktördür. Yaşamının ilk birkaç ayı boyunca, bebeğimizin yaşına göre fazla veya düşük kiloda olmasını önlemek için bazı şeyleri dikkate almalıyız.

Hayatının bu aşamasında bir bebeğin ulaştığı kiloya dikkat edilmelidir. Aşırı kilo alımı ilk başta endişelenecek bir şey olmasa bile, devam edecek olursa çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bir diğer konu ise, yaşına göre tavsiye edilen kilonun altında olan çocuklardır. Bu durum da sağlıksızdır.

Peki bebeğinizi sağlıklı bir kiloda tutmak için ne yapmalısınız? Bebeğinizin kilosunu nasıl yöneteceğinizle ilgili aşağıdaki ipuçlarından yararlanın.

Bebeğinizin kilosunu yönetmek için ipuçları

1. Emzirme

Bazı annelerin emzirme olanağı yoktur. Bazıları ise sadece kısa bir süre emzirir. Bununla birlikte, şayet mümkünse, bebeğinizi beslemeye başlamak için en iyi yol emzirmedir.

Anne sütü, bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan tek gıdadır. Ek olarak, bebeğinizi emzirirken ihtiyaç duyduğundan daha fazla beslenmesi neredeyse imkansızdır.

Bebek uzun bir süre boyunca emiyor gibi görünse de, sadece ilk 10-15 dakika boyunca gerçekten beslenir.

“Katı gıdaların bir bebeğin diyetine sokulmasına ancak 6 ay sonra başlanmalıdır. Bu süreç başladığında onları; farklı tatlar, kokular ve dokulara sahip sağlıklı gıdalarla beslemelisiniz”

-Amerikan Pediatri Akademisi (APA) –

2. Ağlaması, aç olduğu anlamına gelmez

Bebekler birçok nedenden dolayı ağlayabilir. Bazen açlıktan, bazense yorgun, korkmuş, aşırı uyarılmış hatta rahatsız hissettikleri veya sadece kucağa alınmak istedikleri için ağlarlar.

Eğer bebeğinizi beslediğiniz halde yeniden ağlamaya başlarsa, tekrar beslemeden önce diğer çözümleri deneyin.

Eğer bebeğiniz her ağladığında onu besleyerek cevap verirseniz, bebeğiniz beslenmeyi kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek tek şey olarak anlamlandırmaya başlayacaktır.

Bu, gelecekte düzeltilmesi oldukça zor olan, beslenmeyle ilgili sağlıksız duygusal çağrışımlar oluşturacaktır.

süt emen bebek

3. Aşırı beslenme sağlıklı değildir

Bebeğinizin tabağındaki veya biberonundaki her şeyi bitirmesini istemeniz gayet doğaldır. Ancak, yemeyi bırakıyorsa, bazı belirtilere dikkat etmelisiniz.

Tatmin olduğunda bebeğinizi beslemeyi bırakmalısınız. Bunun için, vücudunun belirlediği limitlere uyun.

Bebeğiniz henüz konuşamıyorsa, size tatmin olduğunu gösteren başka işaretler verir. Bir jest, bir ses ya da belirli bir hareket, artık daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duymadığını bildirebilir.

Ancak bu durum, bebeğiniz zayıf ise ve özel bir diyete ihtiyacı varsa tekrar değerlendirilmelidir.

Böyle durumlarda, uygulanabilecek uygun teknikleri ve stratejileri önerecek bir profesyonelin yardımına başvurmalısınız.

“Bir jest, bir ses ya da belirli bir hareket, artık daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duymadıklarını bildirebilir.”

4. Sağlıklı katı gıdalar

6 aylık olduklarında, artık onlara sağlıklı yiyecek seçenekleri sunmaya başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin kilosunu yönetmek için en çok önerilen gıdalar; meyve, sebze, balık ve yağsız ettir.

Bebeğiniz, ona sunduğunuz şeyleri denemekten korkmaz. Bu yüzden, yemek seçmeye başlamadan önce, bu aşamadan olabildiğince faydalanın.

Onlara mümkün olduğunca değişik türden yiyecekler sunun. Besin çeşidi açısından zengin bir diyet, fiziksel ve bilişsel gelişimine yardımcı olacaktır. Bu ayrıca, bebeğinizde düzgün bir yeme alışkanlığı oluşturmak için de iyi bir başlangıç noktasıdır.

5. Küçük yaşlardan itibaren aile ile birlikte yemek

Bebeğiniz oturabildiği anda, onu aile ile birlikte sofrada yedirme zamanı gelmiştir. Ebeveynleri ve kardeşleriyle birlikte yemek yiyen çocukların gelecekte fazla kilolu olma olasılığı daha düşüktür.

Ayrıca, aile ile birlikte yenen yemekler, duygusal ilişkilerini de güçlendirmeye yardımcı olur.

brokoli yiyen bebek

6. Sık sık fiziksel aktivitede bulunmak

Bebeğinizin kilosunu kontrol etmenize yardımcı olacak en iyi ipuçlarından biri, fiziksel aktivitelerin erken yaşlardan itibaren gerçekleştirilmeye başlanmasıdır.

Doğdukları andan itibaren, bebeklerin kaslarını güçlendirmelerine yardımcı olacak bazı egzersizler vardır. Dengeli bir diyet, fiziksel hareket içeren bir rutinle tamamlanmalıdır.

Çocuğunuz büyüdükçe, çocukluğunda öğrendiği şeyleri uygulamaya koyacaktır. Çocuğunuzun gelecekte nasıl bir beslenme alışkanlığı olmasını istersiniz?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.