Çocuğunuzda Ayak Mantarı Varsa Ne Yapmalısınız?
Ayak, mantar için harika bir ortamdır çünkü terli deri mantarın üremesi için ideal ortamı oluşturur. Genellikle ayak mantarı parmaklar arasında görülür ancak parmak köklerine kadar da genişleyebilir.
Buna ek olarak, ayağın yan kısımlarına ve hatta tırnaklara kadar bile yayılabilir. Ciddi vakalarda, ayak mantarı su toplamış kabarcıklara sebep olabilir.
Eğer mantar enfeksiyonu orta seviyedeyse, yani parmaklar arasında sadece bir iki lezyon varsa, enfeksiyonun yayılımını önlemenizi tavsiye ediyoruz. Böylece, diğer bölgelere bulaşmasının önüne geçmiş olursunuz.
Genellikle, enfeksiyon yüzme havuzu zemini, banyolar, saunalar, otel odaları ve koridorlar gibi halka açık yerlerde yayılır. Buna ek olarak, ayağın uzun süre terli ve ıslak kaldığı zamanlarda da meydana gelebilir.
Çocuğunuzda ayak mantarı varsa ne yapılmalıdır?
Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak, ayak mantarı için uygulanabilecek pek çok tedavi vardır. Bunlar, mantar karşıtı tedaviler olarak adlandırılır. Jel, krem, sprey, tablet veya pudra olmak üzere farklı şekillerde tedavi uygulanabilir. Bunlardan bazıları, reçetesiz olarak eczanelerden alınabilir.
Herhangi bir ürün uygulamadan önce, bölgeyi dezenfekte etmenizi öneriyoruz. Buna ek olarak, tedavinin olması gerektiği gibi etki gösterebilmesi için ayağınızı düzenli olarak yıkayın.
Eğer semptomlar kötüleşirse, tedaviyi gözden geçirmek için doktora danışmak en iyisidir. Böylece, ihtiyacınız olan tedaviye en iyi şekilde ulaşabilirsiniz. Tedavi, mantarın ayağın hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak da değişir.
Ayak mantarı, mikroplu bölgelerde bulunan kişilerle doğrudan temas etme yoluyla bulaşır. Bu bölgeler soyunma odaları, yüzme havuzu, sauna ve benzeri yerlerdir. Aynı şekilde, başkalarının kıyafetlerini ve eşyalarını kullanmak da ayak mantarının yayılması için son derece kolay bir yoldur.
Çocuğumu ayak mantarından nasıl koruyabilirim?
Şüphesiz, en önemli şey mantarı önlemek için dikkatli olmaktır. Çocuklarınızın ayağının temiz olduğundan emin olmak için aşağıda bazı ipuçlarını bulabilirsiniz:
- Ayakları her zaman temiz ve kuru tutun.
- Her gün su ve sabun ile yıkayın.
- Parmakların arasını iyice kurulayın.
- Emici bir pudra kullanın.
- Pamuklu veya yün çoraplar tercih edin.
- Dar ayakkabılar giymeye izin vermeyin.
- Aşırı terleme halinde çorapları hemen değiştirin.
“Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak, ayak mantarı için uygulanabilecek pek çok tedavi vardır. jel, krem, sprey, tablet veya pudra olmak üzere farklı şekillerde tedavi uygulanabilir.”
Eğer çocuğunuzda ayak mantarı varsa ne yapmalısınız?
Çocuğunuzun ayağındaki mantarı tamamen ortadan kaldırmak için, göz önünde bulundurulması gerekenler aşağıdaki gibidir:
1. Nemliliği sınırlandırın
İlk tavsiye, ayakları kurutmak için bebek pudrası kullanmaktır. Böylece, mantar enfeksiyonlarının sevdiği nemli ortamı sınırlamış olursunuz.
2. Bölgeyi dezenfekte edin
Mantarın bulunduğu bölgeyi dezenfekte etmek son derece önemlidir. Ardından, genellikle mantar önleyici krem gibi ilaçları kullanabilirsiniz. Doğal bitkilerin, bu enfeksiyondan kurtulmada son derece etkili olan şifalı özellikleri vardır. Bu bitkilerde kendiliğinden mantara karşı mücadele eden özellikler bulunur.
3. Esansiyel yağlar uygulayın
Esansiyel yağlar uygulanması son derece etkili ve ekonomiktir. Lavanta yağı, çay ağacı yağı veya tatlı badem yağı kullanabilirsiniz.
4. Karbonatla banyo yapın
Karbonat, ayak mantarının üstesinden gelme konusunda son derece değerli bir üründür. Bunun için, bir litre ılık suyun içerisine dört veya beş kaşık karbonat ekleyip karıştırın.
Ardından, çocuğunuzun ayaklarını 15 dakika boyunca bu suda bekletin. Sonrasında ayakları iyice kurulayın ve parmakların arasında ıslaklık kalmadığından emin olun.
Son olarak ise, karbonatın tüm faydalarından yararlanmak için, çocuğunuzun çorabına bir miktar serpebilirsiniz. Böylece, karbonat gün içerisinde meydana gelen nemi ortadan kaldıracaktır.
5. Mantar karşıtı kremler uygulayın
Tedaviyi mümkün olduğunca etkili hale getirmek için, mantar önleyici kremleri en kısa sürede kullanmaya başlayın. Bunu, kızarıklık, su toplama, çatlak veya yarık gibi ilk mantar semptomunu fark ettiğiniz anda yapmalısınız.
6. Çıplak ayakla yürümeyin
Çocuğunuz yüzme havuzu, plaj, sauna veya buhar odası gibi yerlere gidecekse, çıplak ayakla yürümekten her zaman kaçınmalıdır. Ortak alanlar ve ıslak bölgelerde her zaman bir sandalet veya parmak arası terlik giyilmelidir. Ayrıca, kirlenmeyi ve nemi önlemek için plastik materyal tercih edilmelidir.
Son olarak, vakaların pek çoğunda ayak mantarını reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Tedavi 2-4 hafta sürer ve vakaların %80’inde etkilidir. Eğer enfeksiyon acı verici, şiddetli veya tedaviye yanıt vermiyorsa, tıbbi yardım alın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- AEPap (2012). Hongos en los pies, ¿qué son y qué podemos hacer?. Asociación Española de Pediatría y Atención Primaria.
https://www.familiaysalud.es/sintomas-y-enfermedades/la-piel/infecciones-de-la-piel/hongos-en-los-pies-que-son-y-que-podemos - Jain, A., Jain, S., Rawat, S. (2010). Emerging fungal infections among children: A review on its clinical manifestations, diagnosis, and prevention. Journal of pharmacy and bioallied sciences. 2(4), 314–320. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996076/
- Letscher-Bru, V., Obszynski, CM., Samsoen, M., Sabou, M., Waller, J., Candolfi, E. (2013). Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections. Mycopathologia Journal, 175(1-2), 153-8.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22991095/ - Min, D., Kyu, M., Yim, G. (2013). Onychomycosis in Children: An Experience of 59 Cases. Annals of dermatology. 25(3), 327–334. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756198/
- Upadhyay, P., Malik, P., Upadhyay, S. (2023). Tea tree (Melaleuca alternifolia) Essential Oil Concentration in Microemulsion with Antibacterial and Antifungal Activity: An Overview. Current Drug Therapy Journal, 18(4). https://www.eurekaselect.com/article/129861