Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 10 İpucu

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 10 İpucu

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2018

Çocukların karşılaşabileceği birçok sağlık sorunu, bağışıklık sistemini güçlendirerek engellenebilir. Vücudun bağışıklık sistemine, belli başlı hastalıkları önleyen besleyici bir diyet gibi birçok yöntem ile yardım edilebilir.

Bu konuda etkili olduğu ispatlanmış olan ilk besin kesinlikle anne sütüdür. Bununla beraber, bebeklik boyunca bir çocuğun bağışıklık korumasının gücü, uzun süren bir hastalıktan ya da ilaç tedavisinden dolayı azalabilir. Bunun sonucu olarak bağışıklık sistemi çökebilir.

Aynı şekilde, ortaya çıkması zamana bağlı bazı hastalıklar, virüslerin çoğalmasına sebep olur. Başka bir deyişle, bazı virüsler bazı mevsimlerde daha yaygındır, bu yüzden bu zamanlarda daha da sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak çok önemlidir.

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz

Hasta Çocuk

Bazı çocuklar, belirli hastalık durumları yüzünden, bağışıklık koruma güçlerini artırmalıdır. Herhangi bir durumda, hangi besinlerin vücuda enerji verdiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bilmek önemlidir.

Castilla la Mancha’daki AFANION olarak bilinen Kanserli Çocukların Aileleri Birliği, güçlü bağışıklık sistemini geliştirmek için birkaç diyet serisi yayınladı. Bu öneriler, kanser gibi durumlar yaşayan özel ilgiye ihtiyaç duyan çocuklar baz alınarak oluşturuldu. Bildiğimiz üzere, bu çocuklar bir hastalıktan muzdariptir ve bunun tedavisi onları zayıflatır. Bu yüzden, diyetleri rahatlatıcı olmalıdır.

Siz de sağlığınız için çok önemlisiniz.

-Terri Guillemets-

Uzmanlara göre, bu tip bir diyet, bağışıklık sistemini geliştirmek isteyen herkes için uygun. Mantar, bakteri ve virüslerin bulaşmasını engellemek çok önemlidir. Vücudun doğal iyileşmesine katkıda bulunan sağlıklı bir diyet mutlaka denemeye değer.

Bağışıklık sistemini geliştirmek için ipuçları

Sağlıklı beslenen aile

AFANION, çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için aşağıdaki diyet ipuçlarını öneriyor.

  • Çiğ yerine pişmiş yemekler tercih edin. Bazen en sağlıklı seçenek olduğunu düşündüğümüz için salatayı tercih ederiz, ama püre ya da yumuşak, pişmiş yemekleri tercih etmemiz daha iyidir.
  • Kabukla yenmeyen ya da yıkanması zor meyveler yemekten kaçının. Soyularak yenen meyvelere alışmaya çalışın, örneğin, muz, portakal ya da mandalina gibi.
  • Paketli meyve sularından ya da işlenmiş meyvelerden kaçının.
  • Taze kaşar, rokfor ya da mavi peynir, jambon ya da çiğ yumurtayı diyetinizden çıkarmanız önerilir.
  • Hamur işleri, tatlılar ve krema da bu diyet için önerilmez.
  • Yemek pişirmek için sadece zeytinyağı ve mevsime uygun olan sebzeler kullanın.
  • Yemekleri mikroplardan arındırarak sterilize etmek şiddetle önerilir, yani bir düdüklü tencere kullanmanız önerilir.
  • Çocuğunuzun kendi çatal bıçak ve tabaklarını kullanmasına izin verin, bu onlara, bu eşyaları başkalarıyla paylaşmamaları gerektiği fikrini verir.
  • Ellerin, aletlerin ve yemek pişirilen alanların hijyenine dikkat edin. Çocuğunuz ellerini düzenli olarak yıkamalıdır.
  • Dondurma esnasında mikrop bulaşması ve yetersiz pişirmeden kaçınmak için yemeği saklama biçimi hakkında dikkatli olmak çok önemlidir.
  • Probiyotik bakımından zengin besinleri diyetinize dahil edin. Soğan, muz ya da buğdayda bulunan probiyotik lifler de ayrıca önerilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için doğal yağlar, ekmek, pilav, makarna, patates, bakliyatlar ve A, E ve D vitaminleri de diyetinizde eksik olmamalıdır. Benzer olarak, çinko, demir ve magnezyum gibi mineraller de gereklidir.

Diğer öneriler

Eğer alışkanlıklarımızı düzenlemezsek, düşük bağışıklık sistemi ile çok kolayca hasta olabiliriz. Bağışıklık sistemini güçlendirirken olası hastalıklardan kaçınmak için aşağıdaki öneriler de gözden kaçırılmamalıdır:

  • Dengeli bir sıcaklık tercih edin ve ani sıcaklık değişimlerinden kaçının.
  • Çocuğunuzun sigara dumanından uzak durduğundan emin olun.
  • Virüslere maruz kalmasından kaçının.
  • Her gün evi havalandırmak için bir 10 dakika harcayın.
  • Çocuğunuzun iyi bir gece uykusu alması, gün içinde dinlenebilmesi ve kısa şekerlemeler yapmasını sağlayın.
  • Çok yoğun bir egzersiz yerine, sakin bir yürüyüş ya da fiziksel aktiviteleri tercih etmelisiniz.
  • Güneş, çok iyi bir D vitamini kaynağıdır, bu yüzden kışın bile güneş ışığı almak için dışarı çıkmaya çalışın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.