Çocuklarda apandisit nasıl tespit edilir?
Yetişkinlerde görülen yaygın semptomlar, çocuklarda apandisit teşhisi için yeterli değildir. İştah kaybı, mide bulantısı ve kusma bu durumun tek belirtileri değildir.
Çocuklarda bu rahatsızlığın teşhisi kolay değildir. Aslında, pediyatri uzmanınızın becerilerini test edecek bir durumdur. Çocuklarda apandisit semptomları, gastroenteritis, gıda zehirlenmesi veya solunum rahatsızlıkları gibi diğer hastalıklara benzemektedir.
Pediatrik vakaların yalnızca %33’ü tıp literatüründeki semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, kesin uyarı sinyallerinin ortaya çıkmasından önce sezgilerinizi güçlendirmeniz gerekmektedir.
Apandisit nedir?
Apandisit, apandisin iltihaplanmasıdır ve genelde tıkandığı için böyle bir durum söz konusudur. Kabızlık, enfeksiyon veya bağırsaklarda yer alan lenf nodüllerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkabilir.
Apandisin patlaması ciddi bir hastalığa işarettir. Böyle bir durumda, karın boşluğu içine ciddi bir enfeksiyona sebep olabilecek bakteriler salınmaktadır.
Apandisit, çoğunlukla 20 yaş civarı ergen ve yetişkin erkekleri etkiler. Bir ila dört yaş arası çocuklarda, yıllık ortalama vaka sayısı 10,000 çocuk için 1 ila 2’dir.
0 ila 30 günlük yenidoğanlarda da bu vakalar gözlenmiştir. Bu, yüksek ölüm riski taşıyan bir durumdur. Bu vakaların %80’i otopsi sonucunda teşhis edilmektedir.
Semptomlarının doğrudan apandisit ile ilişkilendirilmesi zor olduğu için, tıbbi yardım şarttır. Pediyatrik çalışmalar sonucunda, vakaların %20 ila %30’unun apandisin patlaması ile sonuçlandığı görülmüştür.
Fizyolojik sebepler nedeniyle, patlamadan sonra enfeksiyon yayılımı an meselesidir. Bu nedenle, bazı durumlarda ölümcül olabilen peritonitin ciddi bir hastalık olduğu düşünülmektedir.
Çocuklarda apandisitin tespit edilmesi
Aslında, apandisit çocuklarda sık görülen bir durum değildir. Bu durum, semptomların başka hastalıklarla ilişkilendirilmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, en net işaretlerden biri olan karın ağrısına özellikle dikkat edilmelidir.
Apandisit ağrısı göbek deliğinin etrafında başlar ve birkaç saat sonra karın bölgesinin alt ve sağ kısmına doğru yayılır. İlk yapılması gereken ağrının şiddetinin belirlenmesidir. Eğer çocuğunuz ağrı hissediyorsa, ancak oyun oynamaya, yemek yemeye ve gülmeye devam ediyorsa, o zaman büyük olasılıkla endişelenmeniz gereken bir durum yoktur.
Eğer çocuk normal hareketlerini kısıtlayacak boyutta şiddetli ağrılardan şikayetçiyse, en yakın acil servise gitmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda, apandisit olan çocuklar acı refleksinden dolayı sağ ayaklarında bir rahatsızlıktan şikayetçidir.
“Apandisit, apandisin iltihaplanmasıdır ve genelde tıkandığı için böyle bir durum söz konusudur. Kabızlık, enfeksiyon veya bağırsaklarda yer alan lenf nodüllerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkabilir.”
Uyarı işaretleri
Karın ağrısının da ötesinde, diğer işaretlere de dikkat edilmesi gerekir. Bu semptomlar:
- Karın ağrısı: Karın ağrısına genelde kusma eşlik eder. Ayrıca, dışkıda kan görülebilir.
- Yeşil bir sıvı kusma: Bu sıvı midenin veya bağırsakların büküldüğünün veya tıkandığının işaretçisi olan safra olabilir. Bu durumlarda, acil bir sağlık durumuyla karşı karşıyasınızdır.
- Karnın şişmesi: Bu durum hem apandisit hem de diğer hastalıklar nedeniyle görülebilir.
- Karna baskı yapıldığında ağrı: Özellikle bastırıldığında ve aniden çekildiğinde. Bu ağrının anlamı genelde karın boşluğundaki peritoneal bölgenin iltihaplanmasıdır.
- Cenin pozisyonu alma: Bu durum, çocuğunuz karın ağrısından şikayetçi olduğunda ve yan tarafının üstüne uzanıp bacaklarını karnına çektiğinde görülür.
- Yürürken dik durmada zorlanma: Çocuğunuz karın ağrısından şikayetçidir ve öne doğru eğilerek yürümektedir.
Apandisit tedavisi
Apandisit tedavisi, apandisitin ameliyatla alınmasını gerektirir. Eğer çocuğunuzun apandisi patlamamışsa, enfeksiyonun azaltılması ve organın alınması için antibiyotik verilecektir. Apandis patladığında, organın alınmasının dışında, karın boşluğunun temizlenmesi de önemlidir.
Apandis bakterisi yayıldığında, tedavinin bir parçası olarak daha geniş çaplı bir ameliyat gerecektir. Buradaki amaç, mevcut bakterinin karnın diğer bölgelerine yayılıp daha ciddi bir enfeksiyona yol açmasının önlenmesidir.
Apandisi patlayan çocukların hastanede daha uzun süre kalmaları gerekir. Enfeksiyon riski yüksek olduğundan, damar içi antibiyotik almaya başlaması önemlidir.