Çocuklarda Yaygın Kulak Enfeksiyonları

Kulak enfeksiyonlarının farklı türleri vardır. Bunların semptomlarını bilmek ve mümkün olan en kısa sürede bir uzmana görünmek önemlidir. Kulak enfeksiyonları hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda öğrenin.
Çocuklarda Yaygın Kulak Enfeksiyonları

Son Güncelleme: 06 Ocak, 2021

Ebeveynler olarak, bebeklerinizin hissedebileceği herhangi bir rahatsızlık sizi endişelendirir. Bunun nedeni, çocukların özellikle kulaklarında yaşadıkları ağrı veya rahatsızlığı açıklayamamalarıdır. Bu nedenle, çocuklarda sık görülen kulak enfeksiyonlarını bilmek önemlidir. Böylece hastalığı hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz.

Bebekleri etkileyen iki tür kulak enfeksiyonu vardır: otitis media ve otitis eksterna. İlki, soğuk algınlığı nedeniyle kulak zarının arkasında sıvı birikmesi nedeniyle orta kulağı etkiler. İkincisi ise, kulağa su girmesi veya yaralanmalar nedeniyle dış işitme kanalının iltihaplanmasına neden olur.

Çocuğunuzda kulak enfeksiyonu olduğunu nasıl anlarsınız?

Ebeveynlerin çocuklarının tutumlarında ve hatta davranışlarındaki en küçük değişikliğe dikkat etmeleri çok önemlidir. Eğer çocuklar kulaklarına bir şeyler sokarsa veya kulaklarından hoş olmayan kokular gelirse, bunlar enfeksiyona sebep olabilir.

Ek olarak, iştahsızlık, ağlama, grip ve öfke nöbetleri gibi başka semptomlar da varsa, bunlar bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabilir.

Çocuklarda veya bebeklerde kulak enfeksiyonları akut veya kronik olabilir. Akut kulak enfeksiyonları spontan ve genellikle ağrılıdır. Kronik kulak enfeksiyonları uzun süre devam eder. Bu enfeksiyonlar küçüklerde yaygındır çünkü östaki borusunun tıkanması çok kolaydır.

Çocuklarda kulak enfeksiyonlarının semptomları

Çocukların kulaklarında bir tür enfeksiyon olduğunda, ebeveynleri endişelendirebilecek çeşitli semptomlar olacaktır. Bu nedenle, çocukları doktora götürmek önemlidir.

En yaygın semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek vücut ısısı. Ateş ve soğuk algınlığı genellikle kulak enfeksiyonlarına neden olur.
  • Kulaklara çok dokunmak. Çocuklar kulaklarına aşırı dokunurlarsa, sinirlenirlerse veya bunu yaptıklarında ağlarlarsa, bunun nedeni büyük olasılıkla canlarının yanmasıdır.
  • Kusma veya ishal: Kulak enfeksiyonlarına neden olan virüsler, çocukların midelerini de etkileyebilir.
çocuklarda yüzme
  • İştah kaybı. Genelde çocuklar kulak ağrısından dolayı kendilerini rahatsız hissederler.
  • Sarı veya beyazımsı sıvı akıntısı. Bunun tüm çocuklarda görülmesi yaygın olmasa da kesin bir enfeksiyon belirtisidir.
  • Kulaklarda kötü koku. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bunu fark edeceksiniz.
  • Kulak ağrısı. Bu özellikle uyumaya çalışırken ve uzanırken meydana gelir.

Çocuklarda kulak enfeksiyonlarının yaygın sebepleri

En yaygın neden, orta kulağa sıvı girmesidir. Östaki borusu tıkalı olduğu için sıvılar dışarı çıkamaz. Bu nedenle, sıvı kulağa girerek iltihaplanma, ağrı ve ateşe neden olabilir.

Öte yandan, çocuklarda yüzme sebebiyle kulağa su girdiğinde otitis eksterna oluşur. Pamuklu çubuklarla kulak çok sert temizlendiğinde ise bu durum kötüleşir.

Yüzerken kulaklarınız uzun süre yüksek miktarda neme maruz kalır. Pamuklu kulak temizleme çubukları çok sert kullanıldığında, kulağın dış işitme kanalında iltihaplanmaya neden olabilirsiniz.

“Eğer çocuklar kulaklarına bir şeyler sokarsa veya kulaklarından hoş olmayan kokular gelirse, bunlar enfeksiyona sebep olabilir.”

Çocuklarda kulak enfeksiyonları nasıl önlenir?

İlk adım, çocuklarınızın yaptırması gereken aşıların hepsini yaptırdığınızdan emin olmaktır. Bunlar kulak enfeksiyonlarına neden olabilecek bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Örneğin, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae veya Moraxella catarrhalis gibi belirli bakterileri önlerler. Ek olarak, arasında rinovirüs, influenza ve adenovirüs gibi virüsleri de aşılarla önlemek mümkündür.

Ayrıca en az 6 ay emzirmek önemlidir. Uzmanlar, bağışıklık sistemlerini güçlendiren antikorların anne sütüyle bebeğe geçtiğine dikkat çekmektedir. Böylece anne sütü de çocukların kulak enfeksiyonu geliştirme riskinin azalmasına yardımcı olur.

Son olarak, bebekleri sigara dumanı ve tütünden uzak tutun. Sigara içen kişilerin çocuklarının, ebeveynleri sigara içmeyen çocuklara kıyasla kulak enfeksiyonlarına yakalanma ve işitme sorunları yaşama riskleri daha yüksektir.

kulak pamuğu

Ne zaman doktora danışmalı?

Bebeğinizin rahatsız olduğunu görür görmez kulak muayenesi için çocuk doktoruna gitmelisiniz. Doktorunuzun ne tür bir kulak enfeksiyonu olduğunu belirleyebilmesi için bunu yapmak önemlidir.

Ardından doktorunuz, enfeksiyonun türüne bağlı olarak gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Elbette doktorunuzun onayı olmadan hiçbir yöntem denememelisiniz.

Ayrıca, enfeksiyonun tamamen kaybolduğundan ve kulakların iyi durumda olduğundan emin olmak için kontrole giderek enfeksiyonu takip etmek önemlidir. Şiddetli veya tedavi edilmemiş bir enfeksiyon, bebeklerin kulak zarlarını delebilir ve işitme kaybına neden olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.