Çocuklarda Lösemi'nin 12 Belirtisi

Çocuklarda Lösemi'nin 12 Belirtisi

Son Güncelleme: 30 Ekim, 2018

Ne yazık ki, lösemi bugün birçok çocuğun hayatında olan bir gerçeklik. En yaygın olarak küçük çocuklarda görülen ve bu nedenle daha çok çocuklarla ilişkilendirilen bir kanser türüdür.

Lösemi çok ciddi bir hastalık olmasına rağmen, tedavi edilebilir ve bu yüzden her zaman ölümcül değildir. Her ülkede genellikle 3 ila 5 yaş arası 2000 ila 3000 çocuğa her yıl lösemi teşhisi konulmakta.

Çocuklarda lösemi, kemik iliğinde beyaz kan hücrelerinin oluşumunu etkiler. Bu anormal hücreler, sağlıklı hücreleri çevreleyen kan dolaşımında hareket eder.

Sonuç olarak, vücudun virüsle mücadele yeteneği azalır, bu da çocuğun çoklu enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara yakalanma olasılığını artırır.

Çocukluk çağı lösemi belirtileri

Lösemiyi teşhis etmek zordur çünkü semptomları yavaşça ortaya çıkar (semptomların çok aniden ortaya çıktığı akut lösemi benzeri durumlar hariç). Semptomlar diğer normal çocukluk hastalıkları ile de karıştırılabilir.

çocuklarda lösemi

Çocukluk çağı lösemi belirtileri çocuktan çocuğa değişir, bu yüzden hastalığı tanımlamak zor olabilir.

Kanser kurbanı olmuş ya da kanseri yenmiş biri olabilirsiniz. Bu tamamen zihniyetle ilgili.

-Dave Pelzer-

Lösemi hücreleri, trombositleri, beyaz kan hücrelerini ve kırmızı kan hücrelerini üreten sağlıklı hücrelerin etrafında toplanır ve bunlar vücutta kısa sürmeye başlar. Diğer taraftan, lösemi hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılarak sağlığı etkiler.

Ancak aynı semptomlar başka hastalıklardan da kaynaklanabilir, bu nedenle hastalığı mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek için doktora bu işaretleri hızlı bir şekilde bildirmek önemlidir.

lösemili çocuk
  1. Yorgunluk. Çocuk, kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan anemi nedeniyle hemen yorulur. Bu eksiklik ayrıca zayıflık ve çocuğun benzinin solmasına yol açabilir.
  2. Yüksek ateş ve enfeksiyon. Çocuk sıradan ilaçlarla tedavi edilemeyen ateşli hastalıklar yaşayabilir.
  3. Yara bere ve aşırı kanama. Lösemi, vücuttaki kan trombositlerini azalttığı için çocukta, hasarlı kan damarlarından kanamanın neden olduğu çok fazla küçük kırmızı leke veya çürük ortaya çıkabilir . Çocuk genellikle burun kanaması ve diş eti kanaması yaşıyor olabilir.
  4. Kemik ve eklemlerde ağrı. Lösemi hücreleri genellikle bir eklem çevresinde ve kemik yüzeyinin etrafında gruplanır. Bu nedenle, lösemi olan bir çocuk genellikle eklemlerde ve kemiklerde ağrıdan şikayet edebilir.
  5. Karında şişlik. Lösemili bir çocuğun genişlemiş veya şişmiş bir karnı veya göbeği olabilir. Esasen, karaciğerde topaklanan lösemi hücrelerinin nedeniyle oluşan bu şişliğin gerçekleştiği yer, karaciğer ve dalaktır.
  6. Kilo kaybı ve iştah kaybı. Lösemi olan bir çocuk iştahını kaybedebilir. Karaciğer ve dalağın genişlemesi nedeniyle yavaş yavaş kilo kaybedebilir. Genişlemiş alan, mide de dahil olmak üzere etrafındaki diğer organlara baskı yapabilir, böylece çocuğun besin alma kapasitesini sınırlayabilir.
  7. Şişmiş lenf düğümleri. Lenf düğümleri genellikle küçük çocuklarda bir enfeksiyonla savaştıklarında şişer ve genellikle enfeksiyonun bir belirtisidir. Lösemide de lenf düğümleri büyür ve şişlik cildin altında topaklar şeklinde görülür.
  8. Solunum problemleri ve öksürük. Lösemi olan bir çocuk, solunum problemleri ve öksürükten muzdarip olabilir.
  9. Kolların ve yüzün şişmesi. Çocuklarda kol ve yüzün şişmesi çok tehlikeli bir sinyaldir çünkü ölümcül olabilir ve acil tedavi gerektirebilir.
  10. Kasılmalar, baş ağrısı ve kusma. Bunlar bulanık görme ile birlikte ileri lösemi belirtileridir. Bu, löseminin zaten merkezi sinir sistemine yayıldığını gösterir.
  11. Diş etlerinde kanama ve deride döküntü. Lösemi cilde yayıldığında, döküntüye benzer çok sayıda küçük noktaya neden olur.
  12. Aşırı zayıflık. Vücudun içindeki lösemi hücrelerinin miktarı yüksek bir sayıya ulaştığında, beyindeki küçük kan damarlarının etrafında kan akışı yavaşlar, çünkü lösemi hücreleri kanı kalınlaştırır ve bu da aşırı yorgunluk ve halsizliğe neden olur.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.