Sinirli Çocukları Sakinleştirmek İçin Balon Tekniği

Balon tekniği çocuğunuza, kontrollerini kaybetmeleri durumunda derin derin nefes almayı öğretmek için eğlenceli ve kolay bir yöntemdir.
Sinirli Çocukları Sakinleştirmek İçin Balon Tekniği

Son Güncelleme: 31 Mayıs, 2018

Birçok ebeveyn, baskı altında çocuklarının sakin kalabilmesi için balon tekniğini kullanır. Bu, çocuklara derin derin nefes almayı ve günlük hayatta stresle başa çıkmayı öğreten basit bir oyundur. Çocukluk dönemi, yeni deneyimlerin yaşandığı bir zamandır. Bu deneyimlerden bazıları, küçük çocuklar için korkutucu olabilir. Neyse ki, çocukların stresli durumlarda sakinleşmeyi öğrenmesi için birçok strateji ve araç vardır.
Çocuklar, üzgün olduklarında kendilerini telkin etme yeteneğiyle birlikte doğmazlar. Ebeveynlerinin onları rahatlatmasına ihtiyaç duyarlar. Çocuklar, örnekler sayesinde öğrenir ve işlerine yarayacak teknikleri keşfederler.İşte, balon tekniği de bu yöntemlerden biridir. Bu yöntem, çocuklarınızı sakinleştirmek için onlara derin derin nefes almayı öğretir.

Fakat, derin nefes almak nedir ve neden bu kadar önemlidir?

akciğer

Derin nefes almak

Derin nefes almak, çocuklara, endişeli olduklarında ya da korktuklarında nefes alma hızlarını düşürmeyi öğreten bir tekniktir.

Bu teknik, çocuğunuzun endişelerini azaltabilir ve kendilerini kontrol edebilmelerini sağlar. Nefes almak, sinir sistemiyle yakından ilişkilidir.

Bu da, derin nefes almanın, kasları gevşetmesi ve zihni rahatlatması demektir. Balon tekniği, çocuğunuza, zor anlarda stresi azaltmak için doğru şekilde nefes almayı öğretir.

Balon tekniği gergin bir çocuğu nasıl sakinleştirir?

Balon tekniği, endişeli çocukları sakinleştirmeye yarar. Derin nefes almak için etkili bir yöntemdir ve tepkilerini kontrol etmekte zorluk çeken çocuklarda kullanılabilir.

Bu tekniğin, çocuklara akciğerlerin nasıl çalıştığını öğreterek onları kontrol etmeyi öğretmesinin yanı sıra, onlar için eğlenceli olması gereken bir oyun olduğunu unutmayın.

Nasıl yapılır?

Bu, gayet basit bir egzersizdir. Bir miktar balona ihtiyacınız olacak. Bir tanesini şişirin, bu sırada çocuğunuza tıpkı balonlar gibi insanların da sinirlenince gergin olduklarını anlatın.

Bu balon benzetmesi, çocukların, vücudun nasıl çalıştığını öğrenmesi için idealdir. Çocuğunuza, akciğerlerin birer balon olduğunu hayal etmelerini söyleyin. Gergin olduklarında, içleri hava ile dolar.

“Nefes almak, yaşamın ilk ve son eylemidir. Hayatımız tamamen buna bağlıdır. Nefes almadan yaşayamayacağımız göz önünde bulundurulduğunda, milyonlarca insanın doğru nefes alma sanatını öğrenememiş olması, trajik ve içler acısı bir durumdur.”

-Joseph Pilates-

Çocuğunuzun yapması gereken ilk şey, sönük bir balonu ağzına tutmaktır. Sonra, burunları aracılığıyla derin bir nefes alırlar ve balonun içine üflerler.

Nefesi dışarı verirken, çocuk, balonu mümkün olduğu kadar çok şişirmeye çalışmalıdır. Bunu, beş kez derin nefes alarak tekrar etmeli ve balonu ağzından hiç çıkarmamalıdır.

Öte yandan, eğer çocuğunuzun başı dönerse, durmanız gerekir.

Balon tamamen havayla dolduğunda, yavaşça söndürmek de iyi bir fikirdir. Bu da, çocuğunuza, nefesini kontrol etmeyi öğretir. Çoğu çocuk gergin olduğunda, hızlı ve kısa nefesler alır.

Anksiyeteye meyilli çocuklar için, akciğerlerinin sağlığını iyileştirmek adına, bu egzersizi günde iki kez uygulayın. Bir kez sabah, bir kez de yatmadan önce yapılması idealdir.

rahatlayan çocuk

Amaçları

Balon tekniği, çocuklara şunları sağlar:

  • Kendi vücutlarını tanırlar.
  • Baskı altında rahatlamayı öğrenirler.
  • Tepkilerini kontrol etmeyi öğrenirler.
  • Sakin bir zihne sahip olurlar.
  • Anksiyete oluşturabilecek durumlarda kontrollü kalabilirler.

Avantajları

Bu yöntemin, gergin olmaya meyilli çocuklar için birçok avantajı vardır:

  • Akciğer kapasitesini artırır.
  • Akciğerlerin yanı sıra, diyafram kaslarını da çalıştırır.
  • Bu teknik, dispne ya da solunum güçlüğünü hafifletir.
  • Yanlış nefes almak, konuşma ve telaffuz bozukluklarıyla yakından ilişkilidir.
  • Balon tekniği, tekrar tekrar balon şişirmekten dolayı dudak kaslarını da güçlendirir.

Dahası, bu oyun, gerçek hayatla ilgili başka önemli bir şey daha sağlar.Tıpkı fazla şişirilmiş bir balon gibi, eğer biz de biraz rahatlamazsak ve nefes vermezsek, patlama riski taşırız.

Eğer anksiyetenin vücudumuzu ele geçirmesine izin verirsek, sonuç olarak, baskıya dayanamayacak hale gelebiliriz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.