Hamilelikte Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamile kadınlar virüslere ve buna bağlı hastalıklara daha kolay yakalanırlar. Grip de en yaygın hastalıklardan biridir ve dolayısıyla gribe karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğini bilmek son derece önemlidir.
Hamilelikte Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 07 Ekim, 2020

Hiç şüphe yok ki hamilelikte grip kadınların en sık karşılaştığı hastalıklardan biridir. Bu noktada neyle karşı karşıya olunduğunun bilinmesi ve hemen müdahale edilmesi gerekir.

Hastalıktan korunmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri grip belirtileri gösteren insanlardan uzak durmaktır. Tabii buna rağmen virüsle temas etmenin tek yolunun bu olmadığını, yine de bu virüsle karşı karşıya gelinebileceğini biliyoruz.

Hamile kadınlar grip virüsü ve diğer hastalıklar karşısında kolay bir hedef oldukları için enfeksiyonlara karşı korunmanın çok da kolay olmadığını söyleyebiliriz. İnfluenzadan tamamen kaçabilmek mümkün olmasa da sağlık merkezlerinde olunabilecek grip aşılarıyla bir miktar koruma sağlanabilir.

Aşı sonrasında hamile kadınların grip olma ihtimalleri azalır ve kendi hayatlarını ya da bebeklerinin hayatlarını tehlikeye atabilecek kriz durumlarından kaçınmış olurlar. İki tür grip aşısı bulunmaktadır: İğne olarak yapılan grip aşısı ve burun spreyi olarak uygulanan grip aşısı.

Enjekte edilen aşı hamile kadınlar için daha iyi bir seçenektir. İçerisinde aktif olmayan virüs bulunduğu için grip olma ihtimalleri düşüktür. Burun spreyi açısından ise doktorların tıbbi olarak arkasında durabilecekleri net bir durum ya da onama bulunmamaktadır.

İnfluenza aşısının baş ağrısı, kas ağrısı, ateş, bulantı, kusma ve enjeksiyon sonrası hafif kızarıklık gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Bu etkiler iki günden daha uzun sürmez. Daha uzun sürdüğü takdirde hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Eğer hamilelikte grip olunursa kendi kendine ilaç alınmaması ve yalnızca doktorların reçeteyle verdikleri antiviral ilaçların kullanılması gerekir.

Hamilelikte Grip Olunmasından Kaynaklı Komplikasyonlar

Kadınlar özellikle hamileliğin ilk üç ayında kendilerini gribe karşı korumalıdır.

Annenin astım, obezite, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları varsa influenza ile birlikte hamilelikte bir komplikasyonun meydana gelme ihtimali artar.

Düzgün tedavi edilmeyen grip, akciğer hastalıkları gibi durumların meydana gelmesine neden olabilir. Yine de grip virüsünün en azından plasentanın oluşturduğu bariyeri aşamadığını belirtelim. Dolayısıyla grip hastalığı fetüse geçemez.

Eğer grip olduğunuzu düşünüyorsanız 48 saat içinde harekete geçmeli ve grip hastalığından kurtulana dek 5 gün boyunca temkinli davranmaya devam etmelisiniz.

Hamilelikte grip hastalığına yakalanmış gri tişörtlü burnunu silen anne

Hamilelikte Grip Hastalığına Yakalanmamak İçin Neler Yapılmalıdır

İnfluenza, aynı adlı virüsten kaynaklanan bir solunum sistemi hastalığıdır. Hamilelik süresince bağışıklık sistemi virüslere daha açık hale gelir ve dolayısıyla anne adayının hastalanma ihtimali artar.

Bu virüs insandan insana elle dokunma, öksürük sırasında birkaç damla tükürüğün bulaşması ya da virüs barındıran objelere temasla geçebilir.

Hamilelikte bir ya da iki kez grip olmak normal görünse de bunu önlemek için bazı önlemler almak faydalı olacaktır:

  • Çok fazla insan teması olan ortamlardan kaçınılması gerekmektedir.
  • Ellerin düzenli olarak yıkanması şarttır.
  • Gripli birinin dokunduğu peçete ya da kumaş parçasına dokunulmaması gerekir.
  • Düzgün temizlenmemiş gereçlerle yapılan ya da servis edilen yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi son derece önemlidir.
  • Hamilelikte grip hastalığına yakalanan anne adayının dinlenmesi ve mümkün olduğunca bol su tüketmesi gerekir.

Hastalıktan korunmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri grip belirtileri gösteren insanlardan uzak durmaktır. Tabii buna rağmen virüse temas etmenin tek yolunun bu olmadığını, yine de bu virüsle karşı karşıya gelinebileceğini biliyoruz.

Hamilelikte Grip Hastalığına Dair Dikkat Etmeniz Gereken Belirtiler

Hamilelikte grip hastalığına yakalandıysanız ve aşağıdaki belirtilerden birini gösteriyorsanız hemen doktora görünmeniz gerekmektedir.

  • Susuz Kaldığınızı Hissettiğiniz Durumda

Grip olduğunuzda susuz kaldığınızı hissetmeniz oldukça yaygın bir durumdur. Sıcak et suyu, sebze püreleri ya da C vitamini içeren meyve sularıyla kaybettiğiniz sıvıyı geri almanız gerekir.

  • İştah Kaybı

Fetüsün gelişimi doğrudan buna bağlı olduğu için hamile kadınlar grip olduklarında dahi yediklerine içtiklerine dikkat etmelidirler.

Grip nedeniyle iştah kaybı görülmesi normaldir. Fakat bilinçli bir anne aç olmasa bile düzgün beslenmesi ve öğün atlamaması gerektiğini bilir.

  • Ateş

Ateşi kontrol altına almak adına tıbbi müdahale şarttır. Düzenli olarak kontrol edilmesi ve 38.5°C’nin üstüne çıkmamasına özen gösterilmesi gerekir.

Hastalıktan dolayı kafasını ve karnını tutan kadın
  • Solunum Problemleri

Burunda mukus birikimi ve sinüzitin önüne geçmek için deniz suyu çekilerek burnun yıkanması faydalı olacaktır. Gribin tehlikelerinden biri de annenin bağışıklığının düşük olmasından dolayı daha ağır geçme ihtimali olmasıdır.

Bu yüzden C vitamini açısından zengin meyve sularının tüketilmesinde fayda vardır. Grip üşütmekle benzer sonuçlara neden olur. Aradaki fark gripte yüksek ateş görülmesi ve vücutta yoğun bir ağrı hissedilmesidir.

Gribe bir an önce müdahale edilmesi gerekir. Hamilelikte grip kadınların pek de deneyimlemek istemeyecekleri rahatsızlık hissini ve diğer komplikasyonları beraberinde getirir.

Son olarak, panik olmamak, sakin kalmaya özen göstermek ve iyi bir doktora başvurmak bir kadının deneyimleyebileceği en harika dönem olan hamilelikte size destek olabilecek en önemli üç olgudur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.