Yorgun anneler için rahatlama ve dinlenme egzersizleri

Bir anne olarak işle, çocukla ve evle ne kadar meşgul olduğunuzu biliyoruz. Neredeyse dinlenip rahatlamaya bile vakit bulamadığınızı düşünüyorsanız; en iyi rahatlama ve dinlenme egzersizlerinden oluşan bu listemiz tam size göre! Lütfen not alın.
Yorgun anneler için rahatlama ve dinlenme egzersizleri

Son Güncelleme: 15 Şubat, 2019

Anneliğin taşıdığı birçok sorumluluktan söz edebiliriz. Bazen, kişisel hayat ve profesyonel hayatı bir arada götürmek zor olabilir. Birçok özveri göstermeniz sizden beklenir ve rahatlama ve dinlenmeden mahrum kalırsınız. Tüm bu özveri ve çaba içerisinde stres barındırır; bu da ebeveynlerin güçten düşmesine sebep olur.

Bu yazımızda sizlere oldukça basit rahatlama ve dinlenme hareketlerinden bahsedeceğiz ve eminiz ki bu hareketlerin size çok yardımı dokunacak.Bebek ya da çocuk büyütmenin istediği en büyük özverilerinden biri kendinize vakit ayıramamanız ve bu sebeple rahatlama ve dinlenme fırsatı bulamamanızdır.

Bu sebeplerden ötürü bataryanızı neyin şarj ettiğini iyice keşfedip o aktivitede bulunmaya yönelmelisiniz. Lütfen rahatlamanın hakkınız olduğunu fark edin ve bunun gelip geçici bir heves değil de karşılanması gereken bir ihtiyaç olduğunu fark edin.

Bu anlamda, tüm yapılan özverilerin eşiğinde rahatlama ve dinlenme egzersizleri yorgun annelerin basit bir şekilde enerji kazanarak yenilenebilmeleri için büyük önem taşır. Rahatlama ve dinlenme egzersizlerinin sayısız faydasını keşfedebilmek için günde sadece birkaç dakikanızı ayırmanız yeter. Bu tip rahatlama egzersizlerinin büyük çoğunluğu aslen yoga ya da meditasyon (derin düşünme) kaynaklıdır.

Yorgun anneler için en iyi rahatlama ve dinlenme egzersizleri

  1. Kafa döndürme hareketleri

Yorgun anneler için ilk bahsedeceğimiz rahatlama ve dinlenme hareketi oldukça basit bir hareket ve bu hareketi neredeyse her yerde uygulayabilirsiniz. Başlamak için öncelikle ayağa kalkın ve çene bölgesi üzerinden kafanızı sallarmış gibi kafanızı bir sola bir sağa döndürün.

Kısa bir duraklama sonrasında bir sonraki yapmanız gereken hareket çene bölgesi üzerinden kafayı yukarı ve aşağı yönde hareket ettirmek. Hareketi bitirmek için komple kafanızı tüm dört yönde çevirerek hareket ettirin ve bunun yarattığı masaj etkisinin tadını çıkarın. Tüm rotasyon (döndürme) sırasında lütfen doğal bir şekilde nefes alıp verin ve vücudunuzdaki hareketlerin farkındalığını artırın.

boyun ağrısı
  1. Nefesinizle bağlantıya geçin

Bu egzersizi yapabilmek için lütfen arkanıza yaslanın ve kollarınızı ve bacaklarınızı birbirinden az ayırın. Nefesinize odaklanmadan önce yerden aldığınız desteğin ve nasıl dengeyi koruduğunuzu fark edin.

O an, kendinizi keyifli bir yerde hayal etmelisiniz. Bu bir sahil, dağ, çöl ya da bir manzara olabilir. Tek bir duyuyla kısıtlamayın kendinizi: okyanustan gelen sesleri duyun ya da güneşin sıcaklığını hayalinizde vücudunuzda hissedin.

Son olarak da aldığınız bilinçli nefes ve dalga ile zihninizde bir bağlantı kurun. Diğer yapabileceğiniz bir şey ise aldığınız ve verdiğiniz nefes arasındaki bağlantıyı hayal etmek ya da nefes verirken suyun akışını düşünmek olabilir.

  1. Sıcak bir duş

Üçüncü olarak da zamanınız ve küvetiniz varsa haftanın belli günlerinde kendinize sıcak ve sessiz bir banyo ortamı hazırlamak isteyebilirsiniz. Suyun içerdiği sıcaklık kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olurken vücudunuzdaki kaslar da böylelikle üzerilerinde biriken gerilimi boşaltabilir. Duşun sonunda kendinizi yenilenmiş hissedersiniz; hem içiniz hem dışınız tertemiz!

Sıcak banyo keyfine sizi daha da rahatlatacak şeyler de ekleyebilirsiniz. Örneğin kokulu mumlar ya da uçucu bitki yağlarının içerdiği aromalar hem sizin sakinleşmenizi sağlar hem de zihninizi boşaltarak berraklık kazanmanızı sağlayabilir.

küvet keyfi
  1. Karın bölgesi nefesi

Bu bahsedeceğimiz, bu yazımızda paylaşacağımız son rahatlama ve dinlenme egzersizi. Bu egzersiz sayesinde vücudunuzdaki gerginliği sadece nefes alarak azaltabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aldığınız nefesi tamamen karın bölgesi üzerinden almak.

Nefes alırken karın bölgesi (göbek) az biraz yükselirken, nefes verirken karnınız rahatlar. Bu rahatlama tekniğinin işe yaraması için karın bölgesinin hareketsiz kalması çok önemli. Karın bölgesi nefesi dengenizi tekrar kazanmanıza da yardımcı olur. Bu teknikle yeterince alıştırma yaptıktan sonra giderek her bir setin daha uzun sürmesini sağlayabileceksiniz.

Son olarak da egzersizleri yapmaya başlamadan önce vücudu ısıtmanız faydalı olabilir. Sonrasında tüm gerginliği gergin bölgelere doğru nefes alarak ve nefes verirken de vücudun farklı bölgelerine odaklanarak vücudumuzdan atabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • García-Trujillo, M. R., & de Rivera, J. G. (1992). Cambios fisiológicos durante los ejercicios de meditación y relajación profunda. Psiquis, 13(6-7), 279-286. http://www.psicoter.es/_arts/92_A104_04.pdf
    • Payne, R. A. (2005). Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo.
    • Plana, O. R., & Farrús, A. S. (2001). Respira unos minutos: Ejercicios sencillos de relajación. Inde.
    • Walker, C. E. (2002). Aprenda a relajarse: las técnicas y ejercicios más eficaces para la relajación física y mental. Editorial AMAT.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.