Herpes Virüsünün Sebep Olduğu Yaralar Nasıl Tedavi Edilir?
Herpes simpleks, bir kez bulaştığında vücuttan asla tamamen atılmayan bir virüstür. Duruma göre genellikle ağızda veya genital bölgede kabarcıklar şeklinde görülür. Uçuk olarak da bilinen herpes virüsünün neden olduğu yaraların nasıl tedavi edileceğini biliyor musunuz?
Herpesin kalıcı bir durum olduğu açık olsa da, bu, rahatsız edici semptomlarla mücadele etmek için hiçbir şey yapamayacağımız anlamına gelmez. Herpes virüsünün neden olduğu yaralardan muzdaripseniz, bu yazımızın çok faydalı olduğunu göreceksiniz.
Bu rahatsız edici yaraların giderilmesi için, mevcutta kremler ve antiviral ilaçlardan doğal yöntemlere kadar mevcut çeşitli seçenekler vardır. Doğal yöntemlerin etkisi, genellikle yaraların özelliklerine ve bireyin sağlık koşullarına bağlıdır.
Herpes ve nasıl yayıldığı hakkında genel bilgiler
Herpes simpleks, ağız çevresindeki deriyi, cinsel organları ve yutağı etkileme eğiliminde olan oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Özellikle bazı durumlarda korneayı da etkileyebilir. Bu bir sitolitik virüs olarak kabul edilir.
Başka bir deyişle herpes, vücuttaki hücrelerin enfekte olmasına neden olarak, etkilenen doku çevresinde kabarcık ve kabuklanma benzeri yaraların ortaya çıkmasına neden olduğu anlamına gelir.
Özellikle, görünüşleri küçük kırmızı kabarcıklar gibidir. Ayrıca sarımsı bir sıvı sızdırırlar. Bu son derece bulaşıcı hastalığa yakalanmanın iki yolu vardır. Birincisi, semptom gösterse de göstermese de, enfekte olan bir kişiyle cinsel temas kurmaktır.
Herpes bulaşmasının ikinci yolu genellikle oral herpestir. Virüse maruz kalma çocukluk döneminde ortaya çıkar ve bu durumda bunun cinsel temasla alakası yoktur.
Herpesin sebep olduğu yaralar nasıl tedavi edilir
Ağız ve genital bölgedeki kabarcıklar ve yaralar, dokuda 7 ila 10 gün arasında kalma eğilimindedir. Herpes simpleksten muzdarip insanların vücudunda yılda en az 4 veya 5 kez bu yaralar ortaya çıkar.
Mevcut herpes türünün belirli özelliklerini belirlemek için bir doktora görünmek önemlidir. Bir tıp uzmanı, viral bir kültür uygulayarak belirli bir teşhis koyabilecektir. Bu yapıldıktan sonra doğru tedaviyi seçmek daha kolay olacaktır.
Bu yaralarla mücadele seçeneklerinin ayrıntılarına girmeden önce, herhangi bir tedavi planına başlamadan önce doktorunuzdan onay almanız gerektiğini unutmayın. Bu yazımızın amacı, sadece doktorunuzla tartışabileceğiniz seçenekler hakkında bilgi vermektir.
“Herpes simpleks, ağız çevresini, cinsel organları ve yutağı etkileme eğiliminde olan oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Bazı özel durumlarda korneayı da etkileyebilir. ”
İlaçlı tedaviler
Doktorların genellikle herpesin neden olduğu yaralarla mücadele etmek için önerdiği ilaç tedavileri, topikal kremlerdir. Bu kremlerin formülleri arasında asiklovir, valacilovir ve famsiklovir gibi maddeler vardır.
Hastalar bu tedavileri 7 gün boyunca günde 3 veya 4 kez uygulamalıdır. Bu ilaçların herpes zoster virüsünü ortadan kaldırmayacağını unutmayın. Aksine, semptomları hafifletmeye ve yaraların süresini azaltmaya hizmet ederler.
Doğal tedaviler
Bu doğal ev ilaçları geleneksel tıbbın bir parçası değildir ancak herpes virüsünün neden olduğu yaralarla mücadelede oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Özellikleri ağrı ve kaşıntıyı gidermede ve iyileşme sürecine katkıda bulunmada etkilidir. Etkileri, birçok tıp uzmanının önerdiği antiviral merhemlerle aynı veya hatta daha fazladır.
1. Sıvı propolis
Propolis, cildi iyileştirmek ve bakterileri yok etmek için mükemmel bir araçtır. Yaralar kuruyana kadar günde üç kez damlalar uygulamalısınız.
2. Kadife çiçeği çayı
Kadife çiçeği, ağrı ve kaşıntıdan anında kurtulmaya yardımcı olan mükemmel anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. Uzmanlar, yara meydana geldiğinde bir kadife çiçeği çayı hazırlamayı ve gün içinde bol miktarda içmeyi tavsiye ediyor. Aynı zamanda, çaya batırılmış kompresi de etkilenen bölgelere uygulayabilirsiniz.
3. Sarımsak sürmek
Sarımsağın, herpesin neden olduğu yaraların kurumasına yardımcı olan antibiyotik özelliklere sahip olduğu söyleniyor. Yarayı başarılı bir şekilde iyileştirmek için, bir diş sarımsağı ikiye bölmeli ve etkilenen bölgeye nazikçe sürmelisiniz.
Son bir bilgi olarak, sağlıklı beslenmenizi ve her gece 8 saat uyumanızı öneririz. Ayrıca huzurlu bir yaşam sürmeye çalışmalısınız. Stres seviyenizi kontrol altında tutmak, bu rahatsız edici yaraların ortaya çıkmasını önlemeye büyük ölçüde katkıda bulunur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Higgins CR, Schofield JK, Tatnall FM, Leigh IM. Natural history, management and complications of herpes labialis. J Med Virol. 1993;41(S1). Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8245888
- James, C., Harfouche, M., Welton, N. J., Turner, K. M., Abu-Raddad, L. J., Gottlieb, S. L., & Looker, K. J. (2020). Herpes simplex virus: global infection prevalence and incidence estimates, 2016. Bulletin of the World Health Organization, 98(5), 315. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7265941/
-
Looker KJ, Magaret AS, Turner KME, Vickerman P, Gottlieb SL, Newman LM. Global estimates of prevalent and incident herpes simplex virus type 2 infections in 2012. PLoS One. 2015. January 21;10(1):e114989. 10.1371/journal.pone.0114989
- Madavaraju, K., Koganti, R., Volety, I., Yadavalli, T., & Shukla, D. (2021). Herpes simplex virus cell entry mechanisms: An update. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 10, 852. Disponible en: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2020.617578/full