Çocuklarda Sedef Hastalığı: Nedir ve Nelere Neden Olur?

Bu yazımızda sizlere sedef hastalığının özelliklerinden, nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz. Sedef hastalığı, cildi etkileyerek enflamasyon, kaşıntı ve lekelere neden olan kronik bir hastalıktır.
Çocuklarda Sedef Hastalığı: Nedir ve Nelere Neden Olur?

Son Güncelleme: 07 Kasım, 2019

Sedef hastalığı genelde yetişkinlerde görülen bir hastalık olsa da, çocuklarda da bu hastalığa rastlanmaktadır. Peki çocuklarda sedef hastalığı ile ilgili neleri bilmeniz gerekir?

Eğer çocuğunuzun cildinde kırmızı ve gümüş rengi lekelere rastlarsanız, bu sedef hastalığına işaret ediyor olabilir. Bu belirtilerin yanı sıra, ağrı ve kaşıntıya da rastlanır.

Hastalık ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey, bulaşıcı olmadığıdır. Bundan dolayı, çocuğunuz sedef hastası ise onu diğer aile üyelerinden ya da arkadaşlarından ayırmanız gibi bir durum söz konusu olmamalı.

Tabii bulaşıcı bir hastalık olmasa da, insanlar bu tip lekeleri görmekten rahatsız olabilirler. Bu hastalığın tedavi edilmesi, çocuğunuz için psikolojik ve duygusal olarak oldukça önemlidir.

Sedef Hastalığı Nedir?

Bu hastalık bağışıklık sistemi ile ilişkili kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Bulaşıcı olmasa da, kalıtsal olabilir.

Bu hastalığın farkına genellikle ciltte enflamasyon oluşmasıyla varılır. Ayrıca cildin kırmızımsı renge döndüğü ya da gittikçe grileştiği de görülebilir.

Sedef hastalığı olan kız

Sedef Hastalığı Etkisinde Olan Bölgeler

Sedef hastalığı farklı boyutlarda lekelere yol açabilir. Yani, bu hastalık çocuğunuzun vücudundaki küçük bir bölgeyi etkiliyorsa, hiç fark etmeyebilirsiniz bile. Böyle olabileceği gibi, vücudun büyük bir kısmını etkilemesi de mümkün.

En yaygın görüldüğü bölgeler şunlardır:

  • Kafa derisi: Genellikle etkilenen bölgede saç dökülmesine yol açar.
  • Yüz: Genelde çene ve yanaklarda görülür.
  • Dirsek ve dizler.
  • Tırnaklar.

Bunların yanında, vücudun farklı kısımlarında da görülebilir. Çocuklarda sedef lekeleri genellikle bir şey sıçramış gibi görünen lekelerdir.

Çocuklarda Sedef Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda sedef hastalığının neden görüldüğü hala bilinememektedir. Bildiğimiz şey, bunun çocuğun bağışıklık sistemiyle yakından ilişkili olduğudur.

Görevi vücudu korumak olan T lenfositleri cilde saldırıp ciltte bir yara ya da enfeksiyon varmış gibi hareket edebilir.

Bunun sonucunda, deri hücreleri hızlı bir değişime uğrar. Bu da ciltte pullanmaya yol açar. Bunun yanında, sedef hastalığının olası nedenleri şunlardır:

Stres

Genç yaşlarına rağmen, çocuklar da farklı nedenlerden dolayı stresli bir hayat yaşayabilirler. Kardeşleri ya da okul arkadaşlarıyla ilişkileri, okul, spor gibi şeyler olası stres nedenleridir.

“Tabii bulaşıcı bir hastalık olmasa da, insanlar bu tip lekeleri görmekten rahatsız olabilirler. Bu hastalığın tedavi edilmesi, çocuğunuz için psikolojik ve duygusal olarak oldukça önemlidir.”

Soğuk

Aşırı soğuk da çocuklarda sedef hastalığına neden olabilir. Çünkü soğuk havalarda çocuklar evde kalmaya daha çok meyillidir. Güneş ışığına maruz kalmazlar, halbuki güneş ışığı sedef hastalığını kontrol altına alan en iyi ilaçlardan biridir.

Ebeveynlerin Genetik Yapısı

Direkt olarak ebeveynlerden geçtiği kanıtlanmış olmasa da, bununla ilgili önemli istatistikler mevcut. Eğer sedef hastasıysanız, çocuğunuzun da sedef hastalığının olma ihtimali %50 daha fazladır.

Tahriş Olmuş Cilt

Eğer çocuğunuzun cildinde herhangi bir tür yanık varsa, oyun oynarken bir yerlerini kestiyse, bir havyan tarafından tırmalandıysa ya da isilik olduysa, çok dikkatli olmalısınız. Tüm bu cildi tahriş eden durumlar, çocuğunuzun sedef hastalığı olma ihtimalini artırır.

Doktor kontrolünde bebek

Çocuklarda Sedef Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Ne yazık ki sedef hastalığının henüz bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalık hiç beklemediğiniz zamanlarda, kaybolup yeniden ortaya çıkabilen kronik bir hastalıktır. Korkmayın: Çocuğunuzda bu hastalığı kontrol altına alabilmeniz için başvurabileceğiniz tedavi yöntemleri bulunuyor.

Bu bahsettiğimiz tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Sedef hastalığı kendini hafif bir şekilde gösteriyorsa, nemlendirici sürmeyi ya da yulaf banyosu yapmayı deneyin. Bu sayede kaşıntı ve tahriş hissi azalır. Bu yöntem özellikle bebeklerde harika bir çözüm olabilir.
  • Güneş banyosu sedef hastalığının en önemli çözümlerinden biridir. Tabii çok fazla güneş de hastalığı daha fazla kötüleştirebileceği için dikkatli olmalısınız. Unutmayın, her şeyin fazlası zarar.
  • Işık terapisi. Işık terapisinde bakterilerden daha hızlı kurtulmak adına yapay ışık ve antibiyotik verilir.

Unutmayın, her daim çocuğunuzun yanında olmalı ve özgüvenli bir şekilde yetişmesini sağlamalısınız. Ayrıca, ona bu hastalıkla birlikte yaşamayı da öğretmelisiniz.

Doktorunuzun tavsiyelerine uymanız oldukça önemli. Bu sayede bu hastalığa karşı savaşmanız çok daha kolay olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.