Stressiz Bir Çocukluk İçin 5 Tavsiye

Stressiz Bir Çocukluk İçin 5 Tavsiye

Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2018

Bebekler bir kullanma kılavuzu ile dünyaya gelmez. Bu nedenle gelişimlerinin her aşaması ebeveynler için belirli güvensizlikler yaratabilir. Stresten uzak bir çocukluğa sahip olmanın büyük problemlerden kaçınmanıza nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, çocukların gelişimleri sırasında daha çok stresli olduklarını gözlemledik. Bu bazen çocukların kişiliklerini ve kendilerine dair sahip oldukları fikri etkileyebilir.

Bu nedenle büyümeleri sırasında onlara destek olmak ve rahat bir çocukluk yaşamalarına izin vermek, dünyayla yüzleşebilen kendine güvenen bir yetişkin olmalarının anahtarıdır.

Mutlu ve stressiz bir çocukluk sağlamak için 5 etkili ipucu

Mutlu bir çocuk görmek her ebeveynin hayalidir. Bunu yapabilmek için, çocukların çevrelerindeki şeyleri keşfederek kişiliklerini nasıl şekillendirdiklerini açıkça anlamanız gerekir.

Ayrıca öğrendikleri ve keşfettikleri çevreye karşı tepkilerini de gözlemlemelisiniz.

Bunu bilmek, çocuğunuza rahat bir çocukluk sağlamanın anahtarlarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Stressiz ve mutluluk dolu bir çocukluk.

Bu 5 tavsiyeyi not edin ve durumunuza en uygun olanları seçin.

Onları koruyun ve arkadaşlığınızı sunun

Çocuğunuz doğduğu andan itibaren, arkadaşlığınız ve iletişiminiz rahatlama sağlayan çok etkili tekniklerdir. Başka bir deyişle, koruma ve arkadaşlık bir duygusal düzenleyici olarak çalışır.

Ayrıca göz teması kurarak, çocuğunuzu öpüp ona sarılarak bu arkadaşlığı geliştirebilirsiniz. Ona sevildiğini hissettirin.

Sevgi ve şefkat, stresi azaltmaya yardımcı olan vücutta reaksiyonlar üretir. Aynı zamanda genel bir esenlik hissi sağlamaya yardımcı olur.

oğluyla oynayan sarışın anne

Çeşitli insanlarla etkileşim kurmalarına izin vererek onlara uyarıcı sağlayın

Bir çocuğun büyümesine sosyal ilişkilerinin gelişmesi eşlik etmelidir. Çocuğunuz duygularını amca, teyze, büyükanne ve büyükbaba ve kardeşlere ifade edebilmelidir.

Bu etkileşimler aracılığıyla, stresli ve sinir bozucu durumlardan kaçınmasına yardımcı olacak bir koruyucu ağ oluşturabilecektir.

Ayrıca, dirençlerinden, sonuçlarından muzdarip olmaksızın sıkıntıların üstesinden gelme kapasitesini geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Sınır belirlemeyi öğretin

Çocuğunuza sınırları tanımayı ve onlara saygı göstermeyi öğretmek, onların stressiz bir çocukluğa sahip olmalarına yardımcı olabilecek en büyük ipuçlarından biridir.

Ne kadar ileri gidebileceklerini, güvenebilecekleri güçleri ve yorgunluk düzeylerini tanımak, sinirlilik ve hüsrandan kaçınmalarına yardımcı olur.

Bir şey elde edilemediğinde, onlara rahatlama tekniklerini öğretebilirsiniz. İşte birkaç örnek:

  • Sıcak bir duş almak
  • Müzik dinlemek, yazmak, okumak, televizyon izlemek, çizim yapmak, dans etmek
  • Koşu, yürüyüş ya da bisiklete binmek
  • Köpeği gezdirmek.
  • Onlara rahatlamak için ihtiyaç duydukları araçları sağlayarak, günlük hayatta meydana gelen sıkıntıları doğru bir şekilde yönlendirmelerine yardımcı olmak.

Çocuğunuza empati gösterin

Ebeveynlerin unuttuğu ilk şeylerden biri, bir zamanlar çocuk olduklarıdır. Dinlendirici bir çocukluğun gelişmesi için, çocuğu çevreleyen tüm insanların, çocukluğun nasıl bir şey olduğunu hatırlayıp hissetmesi önemlidir.

Olayları onun bakış açısından görmeyi öğrenmeliyiz. Yani başarılarını, hayal kırıklıklarını ve keşiflerini görmezden gelmeyi bırakmamız gerek.

Çocuğunuzun bakış açısını paylaşmazsanız, sorunlarını önemsiz olarak görmeye başlar. Bu özellikle çocuğun onay ve destek beklediği kişiler için geçerlidir.

bisiklete binen kız ve babası


Aşırı korumacı olmaktan kaçının

Aşırı korunan çocuklar özerklik geliştirmez. Ayrıca başarılarını göstermekte zorluk çekerler.

Bu nedenle, ihtiyaç duyulduğunda esneyebilen belirli ve makul kurallar oluşturarak yeteneklerini teşvik etmeliyiz.

Bu tavrı takınırsak, çocuğun kendine güvenen ve iyimser bir insan olmasına yardım ederiz. Sorunları, daha iyi insanlar olmayı öğrenmelerine yardımcı olan zorluklar olarak göreceklerdir.

Rahat bir çocukluk sağlamak için, çocuğun hayatındaki herkesin çocuk olmanın nasıl bir şey olduğunu anlaması önemlidir.

Çocuklarda stresin sonuçları

Rahat bir çocukluk için ortam sağlamazsanız, yüksek stres düzeyine sahip çocuklar gelişebilir. Bu stresin sonuçları şu şekildedir:

  • Psikolojik ve nörolojik bozukluklar.
  • Anksiyeteden muzdarip olma riski daha yüksektir. Bu, uyuşturucu kullanımı ve şizofreni gibi hastalıklara yol açabilir.
  • Obezite, hipertansiyon, diyabet, solunum ve otoimmün gibi hastalıkların gelişimi.
  • Kısacası, rahatlatıcı bir çocukluk, mutlu yetişkinleri oluşturur. Bunu başarmak için stressiz bir hamilelik yaşamaya çalışın.

Stresli durumlardan kaçının, sakin bir yaşam sürün ve egzersiz yapın.

Ayrıca çocuğunuzu faaliyetlerinize eklemelisiniz. Ona sarılıp onu ne kadar sevdiğinizi söyleyin. Onlara güven verin ki dünyanın en mutlu çocukları olsunlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Corraliza, J. A. y Collazo, S. (2011).“La naturaleza cercana como moderadora del estrés infantil”, Psicothema,Vol. 23, no 2, págs. 221-226.
    • Orlandini A. (1999). El estrés, qué es y cómo evitarlo.México: FCE.
    • Pérez, V. M. O. (1912). El estrés en la infancia: estudio de una muestra de escolares de la zona sur de Madrid capital. Revista Iberoamericana de Educación, (59/2). http://revistarayuela.ednica.org.mx/sites/default/files/5305Mnez-Otero.pdf
    • Trianes, M. V. (2002). Estrés en la infancia. Madrid: Narcea.
    • Trianes Torres, M. V., Mena, M. J. B., Fernández-Baena, F. J., Escobar Espejo, M., & Maldonado Montero, E. F. (2012). Evaluación y tratamiento del estrés cotidiano en la infancia. Papeles del psicólogo, 33(1).
    • Vega Valero, C. Z., González Betanzos, F., Anguiano Serrano, S., Nava Quiroz, C., & Soria Trujano, R. (2009). Habilidades sociales y estrés infantil. Journal of Behavior, Health & Social Issues, 1(1).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.