Kişisel Hijyen Alışkanlıklarını Çocukluk Çağında Kazandırmanın Önemi

Kişisel Hijyen Alışkanlıklarını Çocukluk Çağında Kazandırmanın Önemi

Son Güncelleme: 23 Mart, 2019

Kişisel hijyen alışkanlıkları hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığı için çok önemlidir. Kişisel hijyeni oluşturan küçük alışkanlıkların virüs ya da bakterilerin neden olduğu hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.

Bir alışkanlık zamanla kazanılır. Bir eylemin alışkanlık haline gelmesi için birçok kere tekrar etmeniz gerekir. Bu şekilde günlük rutinlerinize yeni alışkanlıklar ekleyebilirsiniz.

Bu nedenle küçük yaşta çocukların bile hijyen alışkanlıkları kazanmaya başlaması çok önemlidir. Eğer bir çocuk kendisini temiz tutuyorsa, hayatı boyunca bunu devam ettirecektir.

Kişisel Hijyen Nedir?

Kişisel hijyen, bir kişinin temizliği ve görünümü için yaptığı eylemlerden oluşur. Burada amaç, bir yandan herhangi bir hastalığa yakalanmayı önlemek, diğer yandan toplum ile uyumlu yaşayabilmektir.

Kişisel hijyene önem vermek herkesin sahip olduğu bir sorumluluktur. Bu nedenle aile, çocuğun bunu ve kendine dikkat etmesini öğreneceği ilk yerdir.

“Çocukluktan itibaren güzel hijyen alışkanlıkları geliştirmek her ebeveynin sorumluluğudur.”

Günlük alıştırmalarla ve iyi örnek olmakla ebeveynler, çocuklarına vücutlarının her bölgesinin hijyenini nasıl sağlaması gerektiğini öğretmelidir.

Sadece hijyen eğitimine ayrılmış bu zamanlar, çocuk için keyif verici ve eğlenceli bir şekilde olmalıdır. Ebeveynler bu işlemlerin çocukları için daha eğlenceli olması adına sık sık farklı yollar denemektedir.

Aynı zamanda okul da bu alışkanlıkların pekişmesinde aktif rol oynar. Böylece aile ve okul ortak bir amaçta birleşebilirler ve bu da çocuğun kişisel hijyen alışkanlıkları kazanmasında daha çok dikkat verebilmesini sağlar.

banyo küvetinde bebek

En Önemli Kişisel Hijyen Alışkanları Hangileridir?

Çocuğunuzun güzel hijyen alışkanlıkları geliştirebilmesi için vücudun her parçasını ayrı ayrı düşünmeniz gerekir. Günlük bir hijyen rutini çocuğunuzun buna alışmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun yapması gereken temel eylemler:

1. Her Gün Yıkanmak

Çocuklar yıkandığında derilerindeki toksinleri ve gün içinde yapışan kirleri atarlar. Çocukların yıkanması için en iyi zaman gece yatağa girmeden öncedir.

Hijyenik olmanın yanında yıkanmak çocuğun rahatlamasını ve daha iyi bir uyku çekmesini sağlar.

Duş almak veya banyo yapmak, çocuğa farklı vücut bölgelerini nasıl temizlemesi gerektiğini öğretmek için harika bir fırsattır. Baştan ayağa her yeri; kulakları, koltuk altlarını ve özel bölgelerini de…

Bunun yanında, her banyodan sonra kendilerini kurutarak bitirmeleri gerektiğini öğretmeyi de ihmal etmemek gerekir.

2. Saçları İyi Yıkamak ve Taramak

Saç, çevredeki tozlardan dolayı kolayca kirlenebilir. Saçları temiz ve bitlerden arınmış halde tutmak çok önemlidir.

Bitler, kaşınmaya, baş ağrısına, genel olarak malez ve asabiyete neden olur. Bunun yanında uyku sırasında da problem devam ettiği için iyi bir uyku çekmesine engel olur.

3. Ellerini Sık Sık Su ve Sabunla Yıkamak

Bu en önemli hijyen alışkanlıklarından biridir. Bu alışkanlık ile tüberküloz, zatürre, kolera, grip, solunum yolu enfeksiyonları gibi  hastalıkları önleyebilirsiniz.

UNICEF, küçük çocuklarda hastalıkların ve ölümlerin yüzde 50’sinin kirli ellerle yemek yerken dışkı maddesinden bulaşan mikroplardan kaynaklandığını belirtiyor.

Kendi sağlığı için çocuğunuzun evde, yemekten önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkadığından emin olun.

dişlerini fırçalayan küçük çocuk

4. El Bakımında Tırnaklar, Özel Bir İlgiye İhtiyaç Duyar

Sıklıkla tırnakların bakımı ihmal edilir. Oluşacak bakteri ve virüsleri önlemek için tırnakları kısa ve temiz tutun. Çocuğa kendisi için yapılmış yumuşak bir fırça kullanarak tırnaklarını nasıl temizleyeceğini öğretmek sağlığı için uygun olacaktır.

5. Her Yemekten Sonra Dişleri Fırçalamak

Her önemli öğünden sonra veya günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Bu diş çürükleri, ağız kokusu ve diğer diş problemlerini önlemek için oldukça önemlidir.

Çocuğun yaşamındaki ilk birkaç yılda, çocuğa dişlerini fırçalayabilmesi için yardım etmek çok önemlidir. En iyi ihtimalle 3 yaşından sonra kendi başlarına dişlerini fırçalayabilir hale geleceklerdir.

Bunun yanında çocuğa, dişlerini daha iyi temizlemek adına diş fırçalarken fırçanın hareketini de iyi öğretmek gerekir.

Çocuklarla beraber ilerlemek, temel kişisel hijyen alışkanlıklarını öğrenmelerini mümkün olduğunca sağlamaya yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barata AN, Maricoto T. Teaching children about hygiene: A primary prevention experience in Portugal. J Family Med Prim Care. 2019 Mar;8(3):1017-1021.
  • Meyer F, Enax J. Early Childhood Caries: Epidemiology, Aetiology, and Prevention. Int J Dent. 2018 May 22;2018:1415873.
  • Pérez Pico AM, Mingorance Álvarez E, Villar Rodríguez J, Mayordomo Acevedo R. Differences in Hygiene Habits among Children Aged 8 to 11 Years by Type of Schooling. Children (Basel). 2022 Jan 19;9(2):129.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.