Bebek Küveti Nasıl Olmalı?

Bebek Küveti Nasıl Olmalı?

Son Güncelleme: 10 Şubat, 2019

Eğer hamileyseniz çocuğunuz doğduğunda ihtiyacığınız olacak tüm şeyleri düşünmeye başlamanın vakti gelmiş demektir. Bebek küveti de bunlardan biridir.

Bu yazıda bir bebek küvetinin sahip olması gereken özellikleri anlatacağız böylece çocuğunuzun ihtiyaçlarına en uygun olanı seçebilirsiniz.

Bebek küvetinin özellikleri

  1. İyi bir bebek küveti dayanıklı ve dengeli olmalıdır. Her ikiside çocuğunuzun banyo zamanında ihtiyaç duyduğu güvenliği sağlayan özelliklerdendir.
  2.  Küvetin şekli bebeğin oturur ya da yarı oturur pozisyonda durmasını kolaylaştırmalıdır. Bu, başının suyun altında kalma riskini azaltır.
  3. Küvetin bebeğe zarar verebilecek keskin kenarlara sahip olmaması önemlidir. Bu nedenle yuvarlak kenarlı küvet seçmek daha iyidir.
  4. Küvette bir çocuğun parmağının sığabileceği kadar büyük delikler ya da parçalar arasında herhangi bir boşluk bulunmamalıdır.

Bebek küveti türleri

Eğer bebeğinizin küvetinin nasıl olması gerektiğini hala merak ediyorsanız şimdi, satın alırken size rehberlik edebilecek bazı ipuçlarının yanı sıra farklı tipte küvetlerden bahsedeceğiz.

bebek küveti
  • Geleneksel. Bu tip bebek küvetleri basit ve herhangi düz, yatay bir alanda kolayca kullanılabilir. Bacakları yoktur ve genellikle plastik, küçük ve ucuzlardır.
  • Alt değiştirme masası küvetleri. Bu tiptekiler küvet olarak da işlev gören bebek alt değiştirme masalarıdır. Bu çeşitleri genellikle biraz pahalı ve geniştir ancak katlanabilir modelleri de vardır.
  • Seyahat boyu küvet. Bunlar şişirilebilir ve toplanabilir küvetlerdir ve özellikle ailece seyahate gidilen zamanlar için tasarlanmıştır.
  • Küvete oturabilenler. Bu tip bebek küvetleri yetişkin küvetlerin içine yerleştirilir. En iyi özellikleri yerden tasarruf sağlaması ile kolay doldurma ve boşaltma sistemine sahip olmasıdır. Bu tür küvetler, büyük küvete oturabilmesi için bir çeşit ayarlanabilir ayağa sahiptir.

Çocuğunuzun rahatlığının önemi

Kayma gibi durumları önlemek için bebeğinizin hiçbir zaman küvette yalnız bırakılmaması gerektiğini unutmayın. Bu tür kazaları önlemek için mat ya da kaymaz bir sistem kullanmak çok faydalıdır.

Günümüzde, bebeğinizin kaymasını önleyen farklı şekillerde köpük figürlerden küçük hamak ve halkalara kadar birçok seçenek var. Bu destekler kendi başına ayağa kalkamadığı sürede, bebeği yıkamak için çok faydalıdır.

Ayrıca çocuğunuzu yıkarken su sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz. Küveti ilk önce soğuk su ile, ardından sıcak su ile doldurduğunuza emin olun.

Isındığında çocuğunuzu içine sokabilirsiniz. Bebeğinizin cildi çok hassas olduğundan banyonun keyifli geçmesi için suyun ne soğuk ne sıcak olması önemlidir. Tavsiye edilen sıcaklık yaklaşık 35 santigrat derecedir.

Evdeki güvenlik önlemlerini arttırın

Bir bebek eve geldiğinde güvenlik önlemleri güçlendirilmelidir. Bu keskin nesneleri, kozmetik ürünleri ve ilaçları ulaşılamayacak yerlere koymanız anlamına gelir.

Aynı şekilde saç kurutma makinesi, tıraş makinesi ya da epilatör gibi tüm elektrikli cihazları da fişten çekin. Bunlara ek olarak, prizlerin içine birer koruyucu yerleştirmek de önemlidir.

bebek küvetinde bebeğine banyo yaptıran anne

Son olarak tuvaleti kullandıktan sonra kapağını kapatmayı unutmayın çünkü küçük çocuklar sık sık içine nesne atar ya da ellerini içine sokarlar ki bu hiç hijyenik değildir. Kaymaları önlemek için zemini kuru tutmak da önemlidir.

Akılda tutulması gereken hususlar

Bir bebek küveti satın almanız gerekiyor ve piyasadaki çeşit miktarından çok bunaldıysanız polipropilen satın almak iyi bir seçenektir çünkü bu malzeme dayanıklıdır ve kolay kolay kırılmaz.

Aynı şekilde küvetin yapısına bakmanız ve evde onun için hazırladığınız alana mükemmel bir şekilde uyum sağlayacağından emin olmanız gerekir. Son olarak şekli anatomik olmalıdır, böylece çocuk kaymaz ve pozisyonunu koruyabilir.

Bebeğinizin banyosunun her ikiniz için de her zaman özel bir an olması gerektiğini unutmayın. Doğru bebek küvetini seçmek bu sürenin keyfini çıkarmanıza ve uyumadan önce bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.