Kuru Öksürüğün Sebepleri, Türleri ve Evde Tedavi Yöntemleri

Kuru Öksürüğün Sebepleri, Türleri ve Evde Tedavi Yöntemleri

Son Güncelleme: 25 Mart, 2019

Çocuklarda kuru öksürük yılın her döneminde ve sıklıkla karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Bu sebeple buna karşı hazırlıklı olmamız gerek.

Eğer çocuğunuz uyandığında veya uyumadan önce sebepsiz yere öksürüyorsa işte bu tam da kuru öksürük olarak bilinen durumun işaretidir.

Kuru öksürük olarak bilinen durumda balgam oluşumu görülmez. Başka bir deyişle, bu öksürük tipinde mukus veya sümükle alakalı herhangi bir sorun yoktur. Bu sebeple bu öksürük tipi aynı zamanda tahriş yapıcı olarak da bilinir.

Çocuklarda kuru öksürüğe oldukça sık rastlanır. İstatistiklere göre bir çocuk yılda sekiz kez soğuk algınlığına yakalanabilir. Bu da kuru öksürüğün neredeyse hiç kaybolmaması anlamına gelir. Fakat yine de her durumda bir pediyatriste görünmekte ve kendiniz teşhis koymadan önce size verilen yönlendirmeleri takip etmenizde fayda var. 

Kuru öksürük ve balgamlı öksürük arasındaki fark

Soluk borunuza bir şey kaçtığını varsayalım. Bu durumda bu bölgedeki mukus dokusu tahriş olur ve vücut öksürme refleksi ile hava giriş çıkışını engelleyen cismi dışarı atmaya çalışır.

Bizi boğulmaktan kurtaran ve nefes almaya engel olan cismin dışarı atılmasını sağlayan bu tip öksürük balgamlı öksürük olarak bilinir.

Kuru öksürük de solunum borusundan havanın daha rahat girip çıkmasını sağlar. Bu öksürük tipinde de mukus dokusu tahriş olur fakat hava giriş çıkışını engelleyen herhangi bir durum yoktur. Bu sebeple, mukusun tahriş olduğu bölgeyi kaşıyarak rahatlatma amacıyla öksürülür fakat bu öksürük tam tersi etkiyi yaratır.

Çocuklarda kuru öksürüğün sebepleri

Çocuklarda kuru öksürüğe sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Bunların bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Havaya karışmış toz ve kimyasallar
  • Çok nemsiz ortamlar ve klimalar
  • Reflü gibi hastalıklar
  • Soğuk algınlığı, grip, laranjit ve bronşit hastalıkları
mikroplar ve çocuk

Çocuklarda kuru öksürük çeşitleri

Çocuklarda etki etme süresine bağlı olarak iki farklı kuru öksürük tipi bulunmaktadır.

  1. Akut öksürük: 2 haftadan daha uzun sürmeyen ve üst solunum yollarında meydana gelen virütik bir enfeksiyondan kaynaklanan öksürük biçimidir.
  2. Kronik kuru öksürük: Bu öksürük tipi genellikle 3 – 4 hafta boyunca devam eder. Bazı durumlarda sebebi belli olmayabilir.

Bu iki öksürük tipini birbirinden ayırmak veya sebeplerini belirleyebilmek oldukça zordur. Bu yüzden, çocuğunuz öksürmeye başladığı zaman bir uzmandan yardım almanızda fayda var.

Çocuklarda öksürüğü tedavi etme yöntemleri

Kuru öksürük zaman zaman çocuklar için oldukça sinir bozucu ve yorucu olabilir. Bu sebeple, bir pediyatrist yardımıyla bu problemi bir an önce çözmekte fayda var.

İşte çocuklarda kuru öksürüğü tedavi etmenize yardımcı olacak birkaç öneri:

  • Soğuk içecekler (su veya turunçgillerden olmayan meyve suları): Nasıl ki cildimiz tahriş olduğunda üstüne sıcak bir şey koymuyorsak kuru öksürük durumunda da oda sıcaklığında veya biraz daha soğuk içecekler tüketmemiz gerekir.
  • Buhar cihazı: Odada bulunan buhar cihazı nem seviyesini arttırarak soluk borusunun mukoz membran yapısını nemlendirir ve tahrişi azaltır. Buhar cihazları kullanırken okaliptüs yağı veya defne yağı gibi farklı bileşenlerden de faydalanabilirsiniz.
solunum cihazı
  • Buhar banyosu: Buhar da solunum yollarını rahatlatan bir etkiye sahiptir. Bu sebeple aşırı sıcak suda 20 dakika süreyle yapılan buhar banyosu çocuğunuz için en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
  • Yatmadan önce bir çorba kaşığı bal ve limon: Kuru öksürük atakları genellikle tam uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra görülür. Bunun sebebi, vücut yatay bir pozisyonda olduğundan ötürü tahriş ve boğulma hissinin artmasıdır. Bir kaşık dolusu bal boğazdan geçerek tahriş olmuş mukus tabakasını yumuşatır ve öksürük ataklarına iyi gelir.
  • Küçük çocuklar tahriş hissini yoğun bir şekilde hissettiklerinden ötürü öksürük dürtüsünü kontrol etmekte zorlanırlar. Bir kaşık bal ve limon öksürük krizlerini rahatlatma konusunda yardımcı olacaktır.

Bu evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri oldukça etkilidir fakat yine de çocuğunuzun sağlığından emin olmak adına bir uzmandan yardım almanızda fayda var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lamas, A; Ruiz, M; Máiz, L. Tos en el niño. Archivos de bronconeumología. 50 (7): 263-310. DOI: 10.1016/j.arbres.2013.09.011
  • Martínez, Mª C; Antelo, Mª C. Tos persistente, en Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neumología. Unidad de Neumología práctica. Hospital Infantil La Paz. Madrid.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.