Loşi Nedir ve Neden Üretilir?

Loşi Nedir ve Neden Üretilir?

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2019

Loşi, rahim dokuları ve kan içeren bir vajinal akıntı türüdür. Doğum yaptıktan sonra ortaya çıkar ve rahmin normalleştiğini gösterir.

Bir kadının doğumdan hemen sonra yaşadığı kan kaybı, loşi olarak bilinir. Lohusalık olarak da bilinen bu süreç yaklaşık 40 gün sürer.

Loşi neden üretilir?

Loşi, rahmin gebelik öncesi normal durumuna geri dönmekte olduğunun bir işaretidir. Loşi’nin görülmesi iki faktöre bağlıdır:

Plasentanın ayrılması

Plasenta, hamilelik sırasında fetusa oksijen ve besin sağlanmasından sorumlu organdır. Plasenta, rahimle bağlantılıdır. Doğumdan sonra rahimden ayrıldığında, iki organ arasındaki birleşme noktasında bir yara oluşur.

Beyaz kan hücreleri yarayı mikroplardan korumaktan sorumludur ve ayrıca enfeksiyonun önlenmesinde de rol oynarlar. Beyaz kan hücrelerinin bariyer oluşturmasıyla, kanama miktarı da azalır.

Bu yaranın iyileşmesi, benzersiz bir süreçtir. Dokuların tamamının yeniden oluşturulması olarak tanımlanabilir. Diğer yaralardan farklı olarak, rahim içinde nedbe oluşmamalıdır. Çünkü böyle bir yara, gelecekte meydana gelebilecek bir döllenmeyi engelleyebilir.

Başka bir deyişle, döllenmiş bir yumurta rahim içine yerleşemez ve bu da hamileliği engeller. Doğumdan sonra, bu yara yaklaşık 4 hafta içinde iyileşir.

acı çeken kadın

Rahim zarının ortadan kaldırılması

Hamilelik sırasında rahim, bebeği rahat ettiren dokularla kaplanır. Bu dokuların çoğu doğum sırasında dışarı atılırken, bir kısmı ise doğumdan sonra yavaş yavaş atılır. Loşi’nin görülmesindeki bir başka neden de budur.

Loşi’nin evrimsel süreci

Doğumdan sonra ilk hafta

Bu aşamada loşi, nispeten büyük miktarda kan kaybından oluşur. Loşi’nin rengi genellikle ilk hafta boyunca yoğun kırmızıdır.

Bu salgılara rahim kasılmaları eşlik edebilir. Rahim içindeki kalıntıların atılmasını kolaylaştırmak için kasılmalar meydana gelir. Rahimdeki bu kalıntılar; plasenta, kan ve çeşitli mikroorganizmalardan oluşur.

On gün sonra

Bu aşamada kan kaybı yavaş yavaş azalmaya başlar. Çünkü beyaz kan hücrelerinin birikmesi nedeniyle yara kapanmaya başlar. Loşi’nin rengi değişir ve sarı veya pembe bir renk alır.

Bu aşamada loşi, kan serumu ve beyaz kan hücreleri içerir. Hamilelik sırasında rahmi kaplayan zarın atılması da, yine bu zamanlarda gerçekleşir.

İki hafta sonra

İki hafta sonra, loşi neredeyse tamamen beyaz kan hücrelerinden oluşur. Bu sebeple salgı, yoğun beyaz bir renk almaya başlar.

“Loşi, lohusalık sırasında ortaya çıkan ve rahmin normalleşmesini gösteren bir tür kan kaybıdır.”

Beklenen loşi

Anneler doğum için bir çanta hazırlamalıdır. Pamuklu gecelikler, rahat terlikler ve bebek için kıyafetler gibi şeylerin yanı sıra, çantada hijyenik pedler de bulunmalıdır.

Bu aşamada, ultra emici bir ped tavsiye edilir. Ayrıca eczanelerde su geçirmez ve tek kullanımlık malzemeler de bulabilirsiniz. Bunlar yatağınızı korumak için kullanışlıdır.

doğum sonrası bakım

Loşi ve emzirme

Bir anne emzirirken, loşinin miktarının azalması gibi tuhaf bir gerçek vardır. Bu, vücudun prolaktin ve oksitosin gibi hormonlar üretmeye başlamasından kaynaklanır.

Prolaktin, süt üretiminde rol oynayan bir hormondur. Öte yandan, oksitosin ise rahmin kasılmasına yardımcı olur. Bu kasılmalar rahimdeki kalıntıları elimine etmeye yardımcı olur.

Loşi’nin bakımı

Lohusalık boyunca (doğumdan 6-8 hafta sonrasını kapsayan dönem) cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bu dönemde rahim hala iyileşmektedir. Dış maddelerle temas, enfeksiyona neden olabilir.

Bu nedenle, tampon kullanmaktan kaçınmak da önemlidir. Çünkü bu malzemeler, mikropların rahme girmesini kolaylaştırır.

Riskleri önlemek için vajina özel sabunlarla yıkanmalıdır. Dışkı ile teması önlemek amacıyla, genital bölgenin temizliğinin önden arkaya doğru yapılması gerektiğini unutmayın.

İlk iki haftadan sonra azalmayan, çok miktarda kanamanız olduğunu fark ederseniz doktorunuzu ziyaret edin. Ayrıca kötü kokuların veya şiddetli ağrılarınızın olması durumunda da, yine doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.