Çocuklarda Pembe Göz Hastalığının Yayılmasını Önleyin

Çocuklarda Pembe Göz Hastalığının Yayılmasını Önleyin

Son Güncelleme: 03 Mayıs, 2019

Pembe göz veya göz nezlesi olarak da bilinen konjonktivit, bulaşıcı bir göz enfeksiyonudur. Eğer yeni doğan bir bebeğiniz varsa ve onu her üç saatte bir emziriyorsanız, bebeğinizin enfeksiyon kapmasını nasıl önleyebileceğiniz konusunda endişeli olabilirsiniz.

Bu yazımızda, pembe göz semptomlarını fark etmenizi ve başkalarına geçmesini önlemenizi sağlayacak ipuçlarından bahsedeceğiz.

Pembe göz hastalığının yayılmasını nasıl önlersiniz?

Yaş fark etmeksizin, konjonktivit herkeste görülebilir. Eğer siz de bu enfeksiyonu kapmışsanız ve küçük çocuğunuz varsa, çok daha dikkatli olmalı ve temizlikle ilgili bazı katı önlemler almalısınız.

Özellikle bebeğinizin eşyalarına dokunuyor veya bebeğinizi  kucağınıza alıyorsanız dikkat etmelisiniz çünkü çocuğunuz size muhtaç olduğundan, pembe göze yol açan mikroplara maruz kalma konusunda büyük risk altındadır.

Ellerinizi yıkamak, aklınızda tutmanız gereken ilk önlemdir. El yıkamak sizin için bir alışkanlık olsa da, söz konusu pembe göz olduğunda daha da önemli hale gelir. Ellerinizi daha sık ve daha bol su ve sabun ile yıkamalısınız.

el yıkamanın önemi

Tırnaklarınızın alt kısımlarını da temizlemeniz gerektiğini unutmayın. Bunun için, yumuşak bir tırnak fırçası kullanabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, ailenin geri kalan üyelerinin, enfeksiyondan muzdarip kişiyle aynı havluyu kullanmamaya özen göstermesi gerekir. Normalde aynı havluyu kullanmaya alışkın olsanız da bu durumda dikkatli olmanız gerekir.

Elinizi yıkadıktan sonra, nemlendirici bir krem kullanmanız önemlidir. Ellerinizi çok sık yıkayacağınızdan, cildiniz kolayca kuruyup çatlayabilir.

Maalesef, bu küçük çatlaklar da mikrop ve bakteriler için gelişme alanı olabilir. Bu durumu engellemek için ellerinizi nemlendirmeye özen gösterin.

Konjonktivitten bebeğinizi korumak için diğer tavsiyeler

Konjonktivit bakteri veya virüs kaynaklı meydana gelir. Her ikisinde de, pembe göze neden olan mikropların sadece gözlerde değil, kıyafetlerde, ellerde hatta dokunduğunuz her şeyde olabileceğini bilmek önemlidir.

Bu yüzden, bebeğinizi enfeksiyonlardan korumak için evin her bölgesinde önlemler almalısınız. Aşağıda bu enfeksiyonun diğer aile üyelerine de geçmesini önleyecek bazı ipuçlarından bahsedeceğiz:

  • Temiz kıyafetler giyin ve kıyafetlerinizi sık sık değiştirin. Kirli kıyafetlerinizi doğrudan çamaşır sepetine atın.
  • Yüzünüzü ve boynunuzu yıkayın. Ayrıca, ellerinizi dirseklerinize kadar da yıkayabilirsiniz.
  • Makyaj yapmayın. Kozmetik ürünler kullanmak daha fazla tahrişe neden olabilir. Bunun yanı sıra, makyaj malzemelerinize de enfeksiyon bulaşabileceğinden ileride bu hastalığın tekrarlaması söz konusu olabilir.
  • Bebeğinizi emzirmeden önce göğüs bölgenizi yıkayın ve kıyafetlerinizi değiştirin.
  • Her şeyi kontrol edemezsiniz ancak bebeğinizi enfeksiyondan korumak için elinizden geleni yapabilirsiniz. Büyük bir çabaya neden olsa da, ailenizi korumak için değer!
göz damlası damlatan kadın
  • Nevresim takımınızı sık sık değiştirin.
  • Eğer lens kullanıyorsanız, enfeksiyon geçene kadar gözlük kullanmanız daha iyi olacaktır. Tabii ki gözlüğünüzü de sık sık yıkamalısınız.
  • Gözlerinizi iki kez aynı havlu ile kurulamayın. Havlu temiz görünse de, mikrop ve bakterileri bulaştırabilir. Gözünüzü temizlemeniz gerektiğinde kağıt havlu kullanın.
  • Gözlerinizi ovalamayın. Çok fazla kaşıntı hissi olsa da, gözünüzü ovalamak sadece iltihabın süresini uzatır.

“Eğer siz de bu enfeksiyonu kapmışsanız ve küçük çocuğunuz varsa, çok daha dikkatli olmalı ve temizlikle ilgili bazı katı önlemler almalısınız. Bebeğinizi kucağınıza almadan önce ellerinizi yıkayın ve kıyafetlerinizi değiştirin”

Bu yazımızı da okuyun:Bebeğinizin Hijyeni Hakkında Dikkat Etmeniz Gereken 7 Nokta

Pembe gözün semptomları

Konjonktivit, konjonktifte kızarıklık ve iltihaplanma meydana gelmesidir. Konjonktif, göz yuvarlağının beyaz kısmını kaplayan dış zardır.

En yaygın semptomlar kaşıntı, bulanık görme, gözde yapışkan bir sıvı akıntısı olması ve göz sulanmasıdır. Bunlar pembe gözün teşhisini kolaylaştırır.

Bu nedenle, eğer aile üyelerinden birinde bu semptomları fark ederseniz hemen bir doktora danışın. Semptomların kendiliğinden geçmesini beklemeyin.

Ayrıca, ilk olarak bir doktora danışmadan evde doğal yöntemlerle kendinizi tedavi etmeye çalışmayın. Yapmanız gereken ilk şey, size doğru tedaviyi yöneltecek göz doktoruna gitmek olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.